Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για έκδοση Διαταγών Πληρωμής, οι τευτλοπαραγωγοί που δεν υπέγραψαν τα δάνεια

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για έκδοση Διαταγών Πληρωμής, οι τευτλοπαραγωγοί που δεν υπέγραψαν τα δάνεια

Για προσφυγή στην Δικαιοσύνη κατά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ώστε να εξασφαλίσει έκδοση διαταγών πληρωμής προκειμένου να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται, ετοιμάζονται οι τευτλοπαραγωγοί της Ορεστιάδας και του Έβρου γενικότερα, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τα δάνεια από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, ώστε να πληρωθούν για την σοδειά του 2017.

Η συγκεκριμένη διαδικασία που επέλεξε η Κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΒΖ ,επειδή είναι ανίκανες να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της εταιρείας και υποχρέωσαν τους αγρότες να υπογράψουν δάνεια για να πληρώσουν τον… εαυτό τους και η μεθόδευση που ακολούθησαν επί μήνες ώστε να τους αναγκάσουν με την πλάτη στον τοίχο να αποδεχθούν οτιδήποτε τους προταθεί, έχει κάνει έξξαλους αρκετούς από αυτούς. ‘Ετσι έχουν ήδη αποτανθεί σε δικηγόρο και συγκεντρώνουν τις απαραίτητες υπογραφές και τα έγγραφα αρκετοί εξ αυτών, προκειμένου να καταθέσουν στον εισαγγελέα Ορεστιάδας αίτημα για έκδοση διαταγής πληρωμής, με βάση τα τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους.

Δεν πρόκειται να λειτουργήσει το εργοστάσιο Ορεστιάδας

Με όλο αυτό το μπάχαλο και την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία τους έχουν υποβάλλει η Κυβέρνηση και ανίκανη διοίκηση της εταιρείας που η ίδια διόρισε, ελάχιστοι είναι αποφασισμένοι πλέον να σπείρουν τεύτλα και την φετινή χρονιά. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας δεν πρόκειται να λειτουργήσει φέτος, μια και η καμπάνια θα είναι πολυδάπανη για ελάχιστες ποσότητες τεύτλων που μπορεί να παραχθούν στον Έβρο και φυσικά χρήματα στην ΕΒΖ δεν υπάρχουν.

Ακόμα και εκείνοι, που επειδή είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη και δέχθηκαν όσα τους προτάθηκαν, να υπογράψουν δηλαδή ως εγγυητές στα δάνεια που πήρε η ΕΒΖ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, αποκτώντας επίσης και μερίδα σε αυτήν, έχουν άγχος και αγωνία αν η λύση με την πώληση από την τράπεζα των τόνων ζάχαρης που ενεχυρίασε, είναι αποδοτική βάση των όσων υπολογίστηκαν. Να πουληθεί δηλαδή 400 ευρώ τον τόνο η αδιάθετη ζάχαρη. Αν η τιμή τελικά είναι μικρότερη, τότε την ζημιά θα κληθούν να την πληρώσουν οι τευτλοκαλλιεργητές, ως “εγγυητές” της σύμβασης που υπέγραψαν ΕΒΖ και Συνεταιριστική Σερρών και την οποία οι υπεύθυνοι της τράπεζας αρνούνται να δημοσιοπιοιήσουν ή να την δώσουν στους αγρότες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή είναι να εξασφαλιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με κάθε μέσο η λειτουργία της εταιρείας, καθώς μετά έρχονται εκλογές, και την καυτή πατάτα θα την πάρει άλλος.
Η κυβέρνηση είχε επενδύσει και εκτεθεί συνάμα με την ΕΒΖ καθώς παρείχε διαβεβαιώσεις για την ομαλή λειτουργία της και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η εταιρεία όμως χρειαζόταν βαθιές τομές που δεν έγιναν αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν συμβεί ένα θαύμα – ίσως κάποιος στρατηγικός επενδυτής – η εταιρεία είναι βέβαιο ότι θα «σκάσει».