Το εβρίτικο ελαιόλαδο “ΚΥΚΛΩΠΑΣ” αναδείχθηκε κορυφαίο στα  “Kalamata Olive Oil Awards”

Το εβρίτικο ελαιόλαδο “ΚΥΚΛΩΠΑΣ” αναδείχθηκε κορυφαίο στα “Kalamata Olive Oil Awards”

Μια ακόμα σημαντική διάκριση για το εβρίτικο ελαιόλαδο “ΚΥΚΛΩΠΑΣ” και μάλιστα σε έναν διαγωνισμό που διεξήχθη στην… Καλαμάτα, το νομό δηλαδή που θεωρείται συνώνυμο της παραγωγής ελαιολάδου, αυτόν της Μεσσηνίας και υην πρωτεύουσα του Καλαμάτα. Το ελαιόλαδο “ΚΥΚΛΩΠΑΣ” ποικιλίας Μαρώνειας αναδείχθηκε πήρε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλιο του διαγωνισμού ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “Kalamata Olive Oil Awards”, του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον το Σάββατο το βράδυ στην Καλαμάτα η τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και απονομής των βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “Kalamata Olive Oil Awards”, του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας με την υποστήριξη της Περιφέρειας, των Δήμων και πολλών φορέων. Και πέρα από το ενδιαφέρον για τους νικητές η εκδήλωση είχε μεγάλη σημασία για τα σημαντικά θέματα που ανέφερε η επικεφαλής του γευσιγνωστικού πάνελ του διαγωνισμού, Έφη Χριστοπούλου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα σοβαρά προβλήματα με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα και την ανάγκη δημιουργίας ενός οργανοληπτικού προφίλ για το συγκεκριμένο αλλά και όλα τα ΠΟΠ ελαιόλαδα.

Επιπλέον η εκδήλωση είχε αρκετή συγκίνηση, όταν η διοργάνωση τίμησε για την προσφορά τους στον ελαιοκομικό τομέα τον Ανδρέα Γυφτέα, ιδρυτή της Αγροβίμ σήμερα, τον Πέτρο Μπουφέα, παλιό χημικό και τον Φρίντριχ Μπλάουελ, ιδρυτή ομώνυμης εταιρίας στη Μάνη. Τέλος, ο κόσμος που γέμισε την αίθουσα στο Elite City Resort είχε την εμπειρία να συνειδητοποιήσει την αξία του ελαιολάδου ως αρτύματος, δοκιμάζοντας τα βραβευμένα ελαιόλαδα με διάφορες γεύσεις και κατανοώντας ότι όλα τα λάδια, όσο υψηλή ποιότητα και αν έχουν, δεν πηγαίνουν με όλες τις γεύσεις…

Τα λάδια της Μεσσηνίας δυστυχώς δεν αρίστευσαν στο διαγωνισμό, καθώς το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο μετάλλια απονεμήθηκαν σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα άλλων περιοχών της χώρα. Ωστόσο τα μεσσηνιακά λάδια κέρδισαν πολλούς επαίνους και πρώτο από αυτά ήρθε το “Alpha to omega”, εταιρίας που εδρεύει στο Δήμο Καλαμάτας.

Το χρυσό κέρδισε, με βαθμολογία 91,7, το λάδι της εταιρίας Κύκλωπας, από την Αλεξανδρούπολη του Έβρου, ποικιλίας Μαρώνειας.

Το αργυρό, με βαθμολογία 90,5, κέρδισε το λάδι Malva, της εταιρίας του Νίκου Μαρουλάκου, από τη Μονεμβασία της Λακωνίας, ποικιλίας Αθηνολιάς.

Το χάλκινο, με βαθμολογία 89,7, κέρδισε το λάδι lidrivio, της εταιρίας Patrida Imports, από τη Μονεμβασιά Λακωνίας, ποικιλίας Κορωνέικης και Αθηνολιάς.

Επαίνους κέρδισαν τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα: Της εταιρίας Konstas Olive Oil, από την Αττική, ποικιλίας Κορωνέικης και Μεγαρίτικης. Της εταιρίας Alpha to omega, από τη Μεσσηνία, ποικιλίας Κορωνέικης. Της εταιρίας Eleonas, από τη Μεσσηνία – Γαργαλιάνους, ποικιλίας Κορωνέικης. Της εταιρίας κτήμα Νικολόπουλος, από τη Μεσσηνία – Καλαμάτα, ποικιλίας Κορωνέικης. Της εταιρίας Χελιώτη, από Λακωνία – Βλαχιώτη, ποικιλίας Κορωνέικης. Της εταιρίας Παπαδάκος, από τη Λακωνία – Σπάρτη, ποικιλίας Αθηνολιάς. Της εταιρίας Δραγώνας, από τη Μεσσηνία – Καλαμάτα, ποικιλίας Κορωνέικης. Της εταιρίας Πέτρος Τσαγκλής, από τη Μεσσηνία – Ίκλαινα, ποικιλίας Κορωνέικης.

Σε ό,τι αφορά τα βιολογικά ελαιόλαδα διακρίθηκαν το λάδι του κτήματος Νικολόπουλος από τη Μεσσηνία, της εταιρίας του Ηλία Σταυρόπουλου “Ανδανία Γη” από το Δήμο Οιχαλίας και της εταιρίας Μπλάουελ από τη Μάνη.

Σχετικά με τα ελαιόλαδα ΠΟΠ Καλαμάτα, διακρίθηκαν το Ηλιάδα της Αγροβίμ από την Καλαμάτα, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών.

Στο διαγωνισμό έλαβαν συνολικά μέρος 42 ελαιόλαδα, αριθμός που η επικεφαλής του πάνελ, Έφη Χριστοπούλου, τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί στις επόμενες διοργανώσεις. Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιολάδων που διαγωνίστηκαν ήταν εξαιρετική. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη του πάνελ ήταν όλα έμπειρα και ιδιαίτερα καταρτισμένα, καθώς πρόκειται για διαπιστευμένους γευσιγνώστες πιστοποιημένων εργαστηρίων ποιότητας ελαιολάδου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”.

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι πρόκειται για διαγωνισμό με απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες και πως εγγύηση γι’ αυτές είναι η συμβολαιογράφος Μάρθα Ζωντανού, ενώ σημειώνεται ότι το “πάντρεμα” των ελαιολάδων με τις διαφορετικές γεύσεις “food pairing”, στο τέλος της εκδήλωσης, έγινε από τον γαστροναύτη Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και τον ελαιολόγο Κώστα Τσορώνη της Oliverse.

Πηγή: kalamatajournal.gr και via agro24.gr