Ψάχνουν από ποια βραχονησίδα κατέβασαν οι Τούρκοι την ελληνική σημαία

Ψάχνουν από ποια βραχονησίδα κατέβασαν οι Τούρκοι την ελληνική σημαία

Σε συναγερμό βρίσκονται τα  υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν μεταδόθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί  Γιλντιρίμ πως η τουρκική ακτοφυλακή (ή μήπως Τούρκοι κομάντος) κατέβασαν την ελληνική σημαία από ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, το οποίο ο  κ. Γιλντιρίμ δεν προσδιόρισε.
Εδώ και περίπου πέντε ώρες, οι αρμόδιοι παράγοντες των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτικού και Στρατού μαζί με στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος προσπαθούν να βγάλουν άκρη αν έγινε αυτό που δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αλλά και να καταλήξουν από ποια ελληνική νησίδα ή βραχονησίδα μπορεί να κατέβηκε η ελληνική σημαία.
Αρχικώς έγινε αναζήτηση κοντά στο Φαρμακονήσι.  «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρντάκ (σ.σ. τα Ίμια) και πάλι στα νησάκια ανοιχτά του Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί» δήλωσε  ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.


Όμως δεν υπάρχει κανένα ελληνικό νησί ανατολικά του Φαρμακονησίου, οπότε η προσπάθεια εντοπισμού της νησίδας από την οποία κατέβηκε (αν κατέβηκε) η ελληνική σημαία στην περιοχή σταμάτησε σχεδόν εν τη γενέσει της.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο ΠΘ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα.

Ψάχνουν όλες τις βραχονησίδες στην περιοχή των Φούρνων
«Δεν έχουμε διαπιστώσει ότι έγινε κάτι» έλεγε στο protothema.gr αξιωματικός του Πενταγώνου στο ερώτημα αν πράγματι οι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από κάποια βραχονησίδα.
Με βάση όσα δημοσιεύθηκαν σε τουρκικές ιστοσελίδες όπως η Hurriyet, η νέα… αναζήτηση των ελληνικών στρατιωτικών αρχών για τις πιθανές περιοχές όπου μπορεί να εξελίχθηκε η τουρκική προβοκάτσια έγινε στις βραχονησίδες Μικρός και Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μακρονήσι, Πρασονήσι και Πετροκάραβο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.
Στις νησίδες αυτές υποτίθεται ότι μετέβη την προηγούμενη Παρασκευή μια παρέα Ελλήνων -επηρεασμένοι από τον θάνατο του σμηναγού Μπαλταδώρου μετά την συντριβή του Mirage 2000-5 στην Σκύρο- και προχώρησαν στην ύψωση ελληνικής σημαίας στις βραχονησίδες, όπου δεν υπήρχε το σύμβολο της ελληνικής κυριαρχίας επί των εδαφών αυτών.
Δήμαρχος Φούρνων: Οι σημαίες που έβαλαν τα παιδιά κυματίζουν
Στον Μεγάλο Ανθρωποφάγο υπάρχει ιστός με την ελληνική σημαία η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κατέβει. Ομοίως καθησυχαστικός ήταν και ο δήμαρχος Φούρνων.  «Τα παιδιά πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες» είπε ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης.
Αναφερόμενος στους νεαρούς που μετέβησαν στις βραχονησίδες και ύψωσαν ελληνικές σημαίες, ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης εξήγησε:  «Οι νεαροί αυτοί ήρθαν εδώ για διακοπές το Πάσχα και τώρα έχουν φύγει. Πήγαν σε βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Δεν ξέρω σε ποια αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ. Τι δουλειά έχει η τουρκική νησίδα στο σύμπλεγμα των Φούρνων;  Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες , θα διαφωνήσω».

Οι φωτογραφίες που μεταδίδει η Χουριέτ με τους νεαρούς να υψώνουν την ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάγοι

hurriet_main02
Την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικροί Ανθρωποφάγοι» φέρεται να ύψωσαν πριν από τρεις ημέρες τρεις νεαροί από τους Φούρνους. Τις σχετικές φωτογραφίες μεταδίδει η εφημερίδα Χουριέτ και άλλα τουρκικά μέσα και προέρχεται από το samos24.gr. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα τρεις νεαροί έφτασαν στη νησίδα την περασμένη Παρασκευή με ιδιωτικό σκάφος.
Στη συνέχεια ύψωσαν τη σημαία στη βραχονησίδα.

foto-fournoi-2
foto-fournoi-3

Οι μικροί Ανθρωποφάγοι είναι μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας.
Η εν λόγω βραχονησίδα περιλαμβάνεται στη λίτα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τα «αμφισβητούμενα» ελληνικά νησιά και νησίδες.
Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

xartis_01

Φωτογραφίες από samos24.gr

Πηγή: protothema.gr