Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν στον Έβρο και αυτό ευνοεί την συγκομιδή των σπαραγγιών, τα οποία καλλιεργούνται κυρίως σε περιοχές του βορείου Έβρου και στο Τυχερό και εξάγονται τα περισσότερα στην Γερμανία όπου είναι περιζήτητα.
Το βίντεο που βλέπετε είναι από την περιοχή του Φυλακίου Ορεστιάδας. Τόσο στο συγκεκριμένο χωριό όσο και στα γειτονικά, γίνεται χρόνια τώρα συστηματική καλλιέργεια. Άνδρες και γυναίκες έχουν επιδοθεί σε αυτή την δύσκολη δουλειά, ώστε τα σπαράγγια στη συνέχεια να μεταφερθούν στο συσκευαστήριο και αφού τυποποιηθούν θα γίνει η εξαγωγή τους στην Γερμανία.
Δυσκολη μερα σημερα
Gepostet von τασος τοπαλιδης am Dienstag, 18. April 2017
Το 90% των ελληνικών λευκών σπαραγγιών εξάγονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με ειδικούς από το χώρο του ελληνογερμανικού εμπορίου, την άνοιξη του 2017 η Ελλάδα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής σπαραγγιών της Γερμανίας μετά από την Ισπανία, το Περού και την Ολλανδία.
Στο τέλος του περασμένου χρόνου τα ελληνικά σπαράγγια κατέφθασαν στη γερμανική αγορά μαζί με τα σπαράγγια από το Περού. Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο πωλούνταν έναντι 3,99 ευρώ τα 350 γραμμάρια.
Ανάμεσα στα 5 και 8 ευρώ το κιλό ζητούν οι Έλληνες παραγωγοί για ένα κιλό σπαράγγια ανάλογα με την εποχή, την ποιότητα και την ζήτηση. Το γεγονός ότι στην αρχή της σεζόν στη Γερμανία τα λευκά γερμανικά σπαράγγια πωλούνται προς 15 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά που είναι καλύτερα όπως πιστεύει ο Κώστας Μαραγκόζης, πωλούνται για έως και 21 ευρώ το κιλό, κάνει τους Έλληνες παραγωγούς να χάνουν πραγματικά τη μιλιά τους.