Συνάντηση Λαμπάκη με Κουρουμπλή: Η Λιμενικη Ακαδημία θα ιδρυθεί στην Αλεξανδρούπολη

Συνάντηση Λαμπάκη με Κουρουμπλή: Η Λιμενικη Ακαδημία θα ιδρυθεί στην Αλεξανδρούπολη

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχε το μεσημέρι στο γραφείο του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, με τα θέματα της ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας, του λιμανιού, της αξιοποίησης των 43 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη που παραχωρήθηκαν για χρήση και των ακτοπολοϊκών συγκοινωνιών, να κυριαρχούν.

Στις δηλώσεις τους που ακολούθησαν, τόσο ο κ.Λαμκπάκης όσο και ο υπουργός, επεσήμαναν ότι υπάρχει βούληση και πρόθεση να ιδρυθεί στην Αλεξανδρούπολη η Λιμενική Ακαδημία, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν πρώτα κάποιες βασικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που θα έχει σημαντικό ρόλο, πριν ληφθεί η τελική κυτβερνητική απόφαση.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για την αξιοποίηση της έκτασης 43 στρεμμάτων κάτω από τον Φάρο από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης (η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπράτησης του έργου ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2018) καθώς και για το master plan του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα ξεκινήσει η παραχώρηση τμημάτων του λιμανιού με διαγωνισμό. Επίσης, συζητήθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με το Λαύριο, τη Λήμνο και άλλους προορισμούς και η κατασκευή του νέου άξονα (αν. περιφερειακή) που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία.


Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει ότι τα λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και της Αλεξανδρούπολης, δε θα οδηγηθούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση και ότι το 3,5% από την ανάπτυξη που θα προκύψει μετά τις επενδύσεις στο λιμάνι θα καλύπτει ανάγκες του Δήμου. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Λιμενική Ακαδημία θα ιδρυθεί στην Αλεξανδρούπολη με τη συμβολή του Δ.Π.Θ. ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα στέγασής της στους χώρους του παλιού νοσοκομείου.

Συμφωνήθηκε μάλιστα, μετά τις πρυτανικές εκλογές του Μαΐου στο Δ.Π.Θ. ο νέος Πρύτανης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να πραγματοποιήσουν εκ νέου συνάντηση για το θέμα αυτό. Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη διακίνηση του LNG μέσα στη θάλασσα και τους νέους σταθμούς LNG, ο πρώτος εκ των οποίων θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κ. Γεώργιος Καΐσας, εκπρόσωπος του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κ. Δημήτρη Ρίζου, ο Πρόεδρος του Ο.ΛΑ., κ. Χρήστος Δούκας, ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, Αντιπλοίαρχος Ψύρρας Ευστράτιος, η συντονίστρια Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, κα Ειρήνη Αλεξά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Γκοτσίδης και αντιδήμαρχοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*