Διδυμότειχο-Συνέδριο: Ένα γεύμα στις ταβέρνες της πόλης με την τοπική γαστρονομία κακώς απουσιάζει

Διδυμότειχο-Συνέδριο: Ένα γεύμα στις ταβέρνες της πόλης με την τοπική γαστρονομία κακώς απουσιάζει

Ξεκίνησε σήμερα στο Διδυμότειχο, το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με τίτλο «αλλάζοντας τις πόλεις, αλλάζουμε τον κόσμο» και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο  21 Απριλίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, 11 δήμαρχοι  με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και αντιπροσωπείες δημοτικών αρχών από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι κομμάτων και υπουργείων, φορείς και επιστήμονες υγείας, συναντώνται στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου. Της πιο σημαντικής διοργάνωσης πανελλαδικού χαρακτήρα και εμβέλειας, που έχει αναλάβει η πόλη τα τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες μέρες και με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού των εξόδων που θα φτάσουν περίπου τις 18.500 ευρώ, είχαμε επισημάνει ότι οι 10.000 θα διατεθούν για την σίτιση των περίπου 200 ατόμων που θα πάρουν μέρος σήμερα και αύριο και έχει ανατεθεί σε δυο εταιρείες catering. Αυτό ενόχλησε τον δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη, ο οποίος μας διαμαρτυρήθηκε έντονα, λέγοντας ότι δημιουργούμε αρνητικές εντυπώσεις και το ποσό δεν θα φτάσει σε αυτό το ύψος.

Με βάση πάντως τις δυο αποφάσεις του οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στα δύο catering θα δοθούν συνολικά  6.448+3.720=10.168. Θα ξεπεράσει δηλαδή το αρχικό ποσό που υπολογίσθηκε. Βέβαια, όταν μιλάμε για ένα Πανελλήνιο συνέδριο με συμμεςτοχή 200 ατόμων και για δυο ημέρες, είναι αναμενόμενο να κοστίσει κάποια χρήματα.

CATERING ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ-ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ 1

CATERING ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  2

Επειδή όμως, όταν πέρυσι στην Αθήνα αποφασίστηκε να ανατεθεί στον δήμο Διδυμοτείχου το 14ο συνέδριο, ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης στην ευχαριστήρια ομιλία του, ανέφερε ότι καλεί όσους συμμετέχουν να γνωρίσουν τις ομορφιές της ιστορικότερης πόλης της Θράκης, τη φιλοξενία των κατοίκων της αλλά και τις τοπικές γεύσεις και σπεσιαλιτέ της, πως θα γίνει αυτό, όταν οι συμμετέχοντες θα εξυπηρετηθούν από catering; Μάλιστα τα περισσότερα… ελαφρά γεύματα θα είναι σάντουιτς, τυροπιτάκια και… μπόμπες; Ένα γεύμα θα δοθεί και σε αυτό το μόνο τοπικό έδεσμα που θα περιλαμβάνει, θα είναι ο καβουρμάς, μαγειρεμένος με αβγά και τυριά.

Επειδή το είπαμε και προφορικά στον κ.Πατσουρίδη όταν επικοινώνησε μαζί μας, η άποψη μας είναι ότι πέρα από το catering, για το οποίο θα πρέπει να πούμε ότι σωστά δόθηκε σε επιχειρήσεις του Διδυμοτείχου αφού είναι απ’ ευθείας ανάθεση, θα έπρεπε να προβλεφθεί ένα γεύμα ή δείπνο σε μερικά από τα καταστήματα εστίασης της πόλης. Εστιατόρια και ταβέρνες που έχουν ένα στάνταρ προϋποθέσεων και ποιότητας.

Εκεί θα μπορούσαν οι δήμαρχοι και οι άλλοι καλεσμένοι από όλη την Ελλάδα, να γευθούν πράγματι τις τοπικές γεύσεις και τα εδέσματα, όπως το.. ψιλό λουκάνικο, τον τζιγεροσαρμά, τον περίφημο καβουρμά, τη χωριάτικη μελιτζανοσαλάτα, τις πίτες, το μπιφτέκι της περιοχής, τον γκιουζλεμέ και άλλα.

Ακόμα και αν το ποσό που απαιτούνταν… ξέφευγε, θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση εκ των προτέρων με τους καταστηματάρχες, ώστε λόγω της περίστασης να κάνουν μια ειδική τομή στο μενού κατ’ άτομο. Κι αυτό με στόχο οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο Διδυμότειχο, εκτός από τις εντυπώσεις για τα ιστορικά μνημεία και τις άλλες ομορφιές, να μείνουν ευχαριστημένοι που γνώρισαν και την γαστρονομία της περιοχής μας. Γιατί το catering, όσο καλό και προσεγμένο να είναι, δεν παύει να παραμένει ένα… ψυχρό πράγμα που δεν μπορεί να σου αφήσει φεύγοντας ιδιαίτερες αναμνήσεις.