Διδυμότειχο: Έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς Δήμους του Έβρου από την ΚΕΔΕ

Διδυμότειχο: Έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς Δήμους του Έβρου από την ΚΕΔΕ

Έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους τέσσερις πλημμυροπαθείς Δήμους του νομού Έβρου, δηλαδή Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί την Τετάρτη 25 του μηνός στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην Αθήνα, ανακοίνωσε στο Διδυμότειχο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων του διήμερου 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που ολοκληρώνεται σήμερα στο Διδυμότειχο, πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Εκεί κυριάρχησαν φυσικά οι πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο και με κοινή πρόταση των δημάρχων Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη και Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιού προς τον κ.Πατούλη, ζητήθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αίτημα που έκανε αποδεκτό αμέσως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και το ύψος του ποσού θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Το συγκεκριμένο θέμα, έπρεπε βέβαια να το είχε θέσει εδώ και αρκετό καιρό η ΠΕΔ της ΑΜΘ, αλλά ο Πρόεδρος της Βαγγέλης Λαμπάκης φαίνεται ότι ασχολείται με άλλα, πολύ σοβαρότερα θέματα, αν και μέρος του δήμου Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα η περιοχή των Φερών,πλήγηκε και αυτή.

Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, την οποία χαιρέτισε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ήταν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι πρόσφατες πλημμύρες και οι επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου. Η συζήτηση ήταν πολύ έντονη, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική, επισημαίνεται.

Υπήρξε συμφωνία όλων για την πραγματοποίηση σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η όλη κατάσταση και να αναζητηθούν βέλτιστες λύσεις, με την αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών. Σημειώνεται δε ότι σύντομα ολοκληρώνεται η Μελέτη που εκπονεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων για τη Διαχείριση των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης και των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία και θα ληφθεί υπόψη.

Επίσης, ο κ. Καπάκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις οποίες επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των προωθούμενων θεσμικών αλλαγών του «Καλλικράτη». Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία έχει προτείνει:

α) Την υπαγωγή των οργανικών μονάδων πολιτικής προστασίας των Δήμων άμεσα στους Δημάρχους και τη μετατροπή τους σε Αυτοτελή Γραφεία, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους.

β) Τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων καθαρισμού και αστυνόμευσης ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα στις Περιφέρειες, δεδομένης της αδυναμίας πολλών Δήμων να υλοποιούν αυτοτελώς τις ως άνω αρμοδιότητες.

γ) Την επέκταση κατά ένα μήνα της τρίμηνης διάρκειας σύμβασης του προσωπικού για τις ανάγκες πυρασφάλειας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού.

δ) Τη μετατροπή της ΣΑΤΑ δασοπυρόσβεσης σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας.

ε) Την τροποποίηση του Άρθρου 94 του Ν.3852/2010 και της Πυροσβεστικής Διάταξης 4/2012, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή τους και αφορά στην αποψίλωση των οικοπέδων από την καύσιμη ύλη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα παράλληλα με το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στην έναρξη του οποίου ο κ. Καπάκης απηύθυνε χαιρετισμό. Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας της υγείας των πολιτών, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας της κοινωνίας έναντι πάσης φύσεως καταστροφών, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, μέλος του οποίου είναι και το νεοϊδρυθέν Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα (European Medical Corps – EMC).

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο Αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*