Ορεστιάδα: Τα τεύτλα σαπίζουν στα χωράφια. Ελάχιστοι θα σπείρουν-Το εργοστάσιο ζάχαρης έκλεισε

Την ώρα που τα ασυγκόμιστα τεύτλα είτε σαπίζουν ασυγκόμιστα στα χωράφια, είτε τα έχουν βγάλει και τα έχουν συγκεντρωμένα στην άκρη των χωαφιών οι απογοητευμένοι αγρότες, ελάχιστοι είναι αυτοί που στον Έβρο θα ξανασπείρουν, ενώ είναι δεδομένο ότι έκλεισε το εργοστάσιο ζάχαρης της Ορεστιάδας και δεν πρόκειται να λειτουργήσει φέτος. 

Με πολύ κόπο θα σπείρουν φέτος οι παραγωγοί περίπου 2.000 στρέμματα τεύτλων στον Έβρο σύμφωνα με τον παραγωγό Πρόδρομο Προϊκάκη. Η τευτλοκαλλιέργεια αργοπεθαίνεικαθώς η νέα καμπάνια του 2018 βρίσκει το Ζαχαρουργείο κλειστό και τους παραγωγούς σε καλλιεργητικό αδιέξοδο. «Εάν μας έδιναν πράσινο φως στην Ορεστιάδα να σπείρουμε ταυτόχρονα με τα άλλα εργοστάσια θα μπορούσαμε να είχαμε σπείρει περισσότερα στρέμματα από ότι πανελλαδικά, που είναι περίπου 10.000.

Καθημερινά πήγαιναν στο εργοστάσιο 60-70 παραγωγοί και ζητούσαν σπόρο αλλά τους έλεγαν να περιμένουν» περιγράφει στο www.ypaithros.gr . Η πιθανότερη εξήγηση της δεκαήμερης καθυστέρησης που προκλήθηκε στον Έβρο είναι ότι επιδιώχθηκε από την πλευρά της διοίκησης να μειωθεί δραματικά η τευτλοκαλλιέργεια στον Έβρο λόγω έλλειψης ρευστότητας, με το επιχείρημα της όψιμης σποράς. Η περίοδος σποράς όμως στην ουσία έχει λήξει, όπως εξηγεί.

Όπως δήλωνε στην «ΥΧ» ο κ. Προϊκάκης  πριν ένα μήνα  οι Ορεστιαδίτες τευτλοπαραγωγοί θα στραφούν υποχρεωτικά σε καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος και το βαμβάκι, καλλιέργειες που θ’ αντικαταστήσουν τα ζαχαρότευτλα παρέχοντάς τους χαμηλότερο εισόδημα. Η  εξέλιξη αυτή δεν λύνει τα προβλήματα καθώς οι παραγωγοί επιθυμούν ξεκάθαρες εξηγήσεις για να ξέρουν αν το κεφάλαιο των τεύτλων θα κλείσει οριστικά.

Πληρώνονται με δάνειο

Ως προς την πληρωμή των οφειλομένων για την παραγωγή τους από την ΕΒΖ οι παραγωγοί οδηγήθηκαν στο να υπογράψουν δάνεια με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Το δάνειο είναι έντοκο στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ Τράπεζας και Βιομηχανίας. «Η Τράπεζα Σερρών υποθήκευσε την ζάχαρη και υπάρχει δέσμευση της Βιομηχανίας όποτε ζητάει ποσότητες η Τράπεζα Πειραιώς να συσκευάζει και να τις παραχωρεί στην Τράπεζα για πώληση».

Εάν κάτι πάει στραβά το συμβόλαιο προβλέπει τόκο 7,5% πλην όμως τον πληρώνει ο εγγυητής, δηλαδή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, σύμφωνα με πληροφορίες. Μέχρι τώρα, κατέθεσαν τα σχετικά δικαιολογητικά περίπου 400 παραγωγοί από τον Έβρο για το δάνειο με την Τράπεζα και σήμερα αναμενόταν να εξυπηρετηθούν άλλοι 150 στο νομό Έβρου από κλιμάκιο της Τράπεζας Σερρών που βρέθηκε στην Θράκη και εντός των ημερών και στη Ροδόπη.

Άγνωστο

Οι 13.000 ασυγκόμιστοι τόνοι των παραγωγών από 2.320 στρέμματα στον Έβρο ξεκίνησαν να συγκομίζονται και τα τεύτλα μένουν στοιβαγμένα στις άκρες των χωραφιών. Χθες ξεκίνησε η εκτίμηση των ασυγκόμιστων ποσοτήτων τεύτλων από γεωπόνους της ΕΒΖ. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τις συγκεκριμένες ποσότητες. Ο κ. Προϊκάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν σχετική αποζημίωση οι παραγωγοί είτε από την Βιομηχανία είτε από τον ΕΛΓΑ.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο 90 τευτλοπαραγωγοί του Έβρου που έχουν ασυγκόμιστα τεύτλα κινήθηκαν δικαστικά γιατί η διοίκηση δεν τους έδινε απαντήσεις αλλά τους παρέπεμπε στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Έστειλαν εξώδικο στην εταιρία στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το οποίο ζητούσαν αποζημίωση όπως επίσης ν’ ανοίξει το εργοστάσιο μόλις ο καιρός το επιτρέψει ώστε να παραδοθούν τα ζαχαρότευτλα, κάτι που πλέον δεν είναι εφικτό.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι πριν 13 μήνες ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Χρήστος Ρώσσιος σε επίσκεψή του στο Ζαχαρουργείο Ορεστιάδας είχε ζητήσει τον τριπλασιασμό των στρεμμάτων με τεύτλα που καλλιεργούνται στον Έβρο και τη Ροδόπη σε διάλογο με τους τευτλοπαραγωγούς.

Πηγή: ypaithros.gr