Πάιατ: Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας

Πάιατ: Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας

Στο σημαντικό ενδιαφέρον της χώρας του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα “Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα”, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Πάιατ αναφέρθηκε μάλιστα και στην επίσκεψη του τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στο λιμάνι της, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμανιών της περιοχής -Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης».


Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι’ αυτές στη βόρεια Ελλάδα και πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη. «Οι ξένοι επενδυτές, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιζητούν σιγουριά, και το να προχωρήσει η πρόοδος που έχουμε δει ήδη να συντελείται σε πρότζεκτ-κλειδιά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και στο κανονιστικό καθεστώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέου ξένου κεφαλαίου σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά» τόνισε.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στα διάφορα ενεργειακά έργα, τον Διαδριατικό Αγωγό που «εξελίσσεται ωραία» και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που αποτελεί πρόσθετο έργο υποδομής και θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Για το Nordstream II είπε πως είναι ένα έργο που «θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ’ επέκταση την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια».
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως “κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής”, και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πάιατ: Όλοι στην Ουάσιγκτον ευχόμαστε να

επιστρέψουν σπίτι τους οι δυο ΄Ελληνες στρατιωτικοί

Σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα του να γυρίσουν οι δύο αξιωματικοί στα σπίτια τους. «Στις ΗΠΑ υπάρχει σπουδαία εκτίμηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά αυτά που είπε ο υπουργός σχετικά με την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Όλοι στην Ουάσινγκτον ευχόμαστε να επιστρέψουν σπίτι τους».

Πηγή: protothema.gr