VIA EGNATIA RUN: Ο αγώνας δρόμου που έγινε θεσμός

VIA EGNATIA RUN: Ο αγώνας δρόμου που έγινε θεσμός

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 1000 δρομέων κάθε ηλικίας, καθώς και πολλών θεατών, πραγματοποιήθηκε ο 3ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου VIA EGNATIA RUN το πρωί της Κυριακής 29 Απριλίου 2018 στην Αλεξανδρούπολη, που διοργάνωσε για τρίτη χρονιά φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Οι τρεις διαφορετικές διαδρομές, Ημιμαραθώνιος αγώνας 21.097,5 μ., Λαϊκός αγώνας – Δυναμικό βάδισμα 5.000 μ., αγώνας 800 μ. για παιδιά και άτομα με αναπηρία υποδέχθηκαν όλες τις ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες σε έναν αγώνα δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Ο 3ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου VIA EGNATIA RUN στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία κερδίζοντας θετικά σχόλια αναφορικά με την οργάνωση, την ασφάλεια και τις παροχές και πλέον έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των δρομέων μεγάλων αποστάσεων, αλλά και των πολιτών, των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.

«Ο VIA EGNATIA RUN είναι ένας αγώνας ξεχωριστός. Οι συμμετέχοντες τρέχουν συμβολικά στα «χνάρια» της αρχαίας Εγνατίας Οδού, σε μια διαδρομή ιστορίας, πολιτισμού, αθλητισμού. Σε κάθε διασκελισμό νιώθουν την ενέργεια του τόπου, τον παλμό των σωζόμενων τμημάτων του δρόμου που ένωσε στο παρελθόν την Κωνσταντινούπολη με τη Ρώμη, και επιχειρούμε να το πράξει και στο μέλλον» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτριος Πέτροβιτς. Και συνέχισε «Ευχαριστώ όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την επιτυχή διοργάνωση και υλοποίηση της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης του Έβρου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους δρομείς από όλη την Ελλάδα που ταξίδεψαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη για να ζήσουν την εμπειρία του VIA EGNATIA RUN» ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί τους για το 2019.

Τον αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος αγωνίστηκε στον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικό βάδισμα 5.000 μ., η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ελένη Δημούδη, ο Διοικητής της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», Υποστράτηγος Δημήτριος Κούκκος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ταξίαρχος Παναγιώτης Κουτούζος, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ακοντισμού Κώστας Γκατσιούδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτριος Κελεμίδης, ο Έφορος Στίβου του ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης Γεώργιος Αλεξιάδης, ο Αντιπρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Τεχνικός Διευθυντής Τμήματος Στίβου ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ Κωνσταντίνος Πατερόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος.

Οι νικητές του VIA EGNATIA RUN είναι οι εξής:

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΑΝΔΡΕΣ

1ος Χαράλαμπος Βούλκος

2ος Φώτης Μουρατίδης

3ος Γιώργος Μπαρμπαγιάννης

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

1η Μαρία Θεοδωράκη

2η Βασιλική Γαραγάνη

3η Μαρία Λαμπούδη

ΟΜΑΔΕΣ

1η Λύκοι Κεχαγιόγλου

2η Νικολαΐδης Running Team

3η Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Σερρών

ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΙΣΜΑ 5.000 μ.

ΑΝΔΡΕΣ

1ος Δημήτρης Τζιαμπαζίδης

2ος Παντελής Φαλης

3ος Αποστόλης Γκάτζιος

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

1η Φωτεινή Σκαρλάτου

2η Ευαγγελία Γιαλαματζή

3η Αγγελική Παπαπαναγιώτου

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του VIA EGNATIA RUN το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 υπήρξε παρουσίαση της δράσεις «kids athletics» από το Τμήμα Στίβου του ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης στο προαύλιο του ΝΟΜΑΡΧΕΙΟΥ, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ ημερίδα για θέματα αγώνων, προετοιμασίας και διατροφής. Η Γεωργία Υφαντίδου, Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρθηκε στις «Αθλητικές – Δρομικές διοργανώσεις ως σημείο αναφοράς και ανάπτυξης προορισμών», ο Κώστας Νικολαΐδης, Msc Phd Ειδικότητα Εργοφυσιολόγου ανέλυσε «Τεχνικές αναπνοής, πρόσληψης οξυγόνου και μεθόδων προπόνησης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων», και ο Δρ. Πανταζής Τάκας, Ph.D. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γλασκώβης, M.Sc. (Med. Sci.) Human Nutrition with Specialisation in Sport and Exercise Science, Επιστημονικός Διευθυντής του MediDiatrofi, Μέλος του περιφερειακού τμήματος της Α.Μ.Θ. της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, έκανε λόγο για τον δρομέα ως «μια “Μηχανή” υψηλής καύσης και οι διατροφικές προδιαγραφές». Ακολούθησε το άναμμα του βωμού με τη φλόγα του VIA EGNATIA RUN από ένα δεκάχρονο κορίτσι που συμμετείχε στον αγώνα 800 μ. και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς, και παραδοσιακή μουσική και χορός από τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Απαλού «Ο ΦΑΡΟΣ».

Όλοι οι δρομείς συμμετείχαν δωρεάν στον αγώνα λαμβάνοντας αναμνηστικό μπλουζάκι, ενώ σε όσους τερμάτισαν απονεμήθηκε το πρωτότυπο, ανάγλυφο μετάλλιο του VIA EGNATIA RUN με τη ΝΙΚΗ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.

Και σε αυτόν τον αγώνα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου είχε στο πλευρό της πλειάδα φορέων που συνέδραμαν εθελοντικά, με 300 συνολικά εθελοντές, οι οποίοι φρόντισαν για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα υπό τις κατευθύνσεις και οδηγίες των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης – Τμήμα Στίβου, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ – ΕΑΣ ΑΜΘ. Θεσμικοί φορείς υποστήριξης: XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», Δήμος Αλεξανδρούπολης, Ελληνική Αστυνομία – Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης – Τμήμα Τροχαίας, Σύνδεσμος Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, ΕΚΑΒ Θράκης, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Αλεξανδρούπολης «Κότινος», Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου, Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Περιφερειακό Τμήμα Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης, Δημοτική Κοινότητα Λουτρών, Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας – Αρίστηνου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού Αλεξανδρούπολης «Ο ΦΑΡΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου, ΚΤΕΛ Έβρου, Αστικό ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, Moto Club Alexandroupolis «ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ», Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας – Παράρτημα Θράκης, Dance Art Academy, bb5 ‘percussion system’ – Ομάδα Κρουστών Ξάνθης, Alexandroupolis Bike Team.  Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των: Κοινοπραξία Spiecapag ΑΚΤΩΡ, Speedex, ACS Courier, Mac Motors Opel, Τραϊανός SKODA, και την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ η οποία προσέφερε τα μπλουζάκια για τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στον παιδικό αγώνα και στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία έδωσε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ακοντισμού Κώστας Γκατσιούδης.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό του αγώνα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα www.viaegnatiarun.gr και τη σελίδα του αγώνα στο Facebook @Via Egnatia RUN.