Στάση πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέτρο της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών

Στάση πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέτρο της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις τραγικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές για το μέτρο Δάσωσης Γεωργικών Γαιών.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση οι δικαιούχοι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση, χωρίς να γνωρίζουν επίσημα τον χρόνο εξόφλησης των χρημάτων που νόμιμα δικαιούνται.

Σε σχετική Ερώτηση που είχε υποβάλλει ο Βουλευτής πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016 (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=3398 ), o Υπουργός είχε απαντήσει  (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=4168 ) ότι τα χρωστούμενα του 2015 θα δρομολογούνταν έως το τέλος του 2016, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

Ο Βουλευτής επανήλθε και με δεύτερη Ερώτηση στις 09 Μαΐου του 2017 με αριθμό πρωτοκόλλου 5479 (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=5623), όπου στην απάντησή του ο Υπουργός (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=6155)  επεσήμανε ότι  για την καταβολή των ενισχύσεων πρέπει να προηγηθεί η έκδοση σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις πιστώσεις. Τότε μάλιστα ισχυριζόταν ότι βρίσκονταν στο τελικό στάδιο οι υπογραφές στο ΥΠΟΙΚ.

Έχουν περάσει  δύο χρόνια και εκτός από το 2015 που παραμένει απλήρωτο έχουν προστεθεί και τα δύο τελευταία έτη 2106 και 2017. Οι αγρότες που μπήκαν στο 20ετές πρόγραμμα της Ε.Ε. της δάσωσης γαιών με ακακίες κυρίως, αριθμούν γύρω στους 930 στον Έβρο, ενώ περίπου ο ίδιος αριθμός ισχύει και για τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, και ουσιαστικά η πρακτική του Υπουργείου να μην τους πληρώνει ισοδυναμεί με στάση πληρωμών.

Ο Βουλευτής ρωτάει μεταξύ άλλων τον Υπουργό ποιος είναι ο λόγος που έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές, παρά τις διαβεβαιώσεις πριν από δύο χρόνια ότι βρίσκονταν στο τελικό στάδιο, κι αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρωστούμενων.

Επίσης για το αν έχουν εισπραχθεί τα χρήματα από την Ε.Ε., σχετικά με το πρόγραμμα της δάσωσης των γαιών, κι αν αυτό συμβαίνει για ποιο λόγο δεν έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες.

Η Ερώτηση έχει διαβιβαστεί στους Ευρωβουλευτές της Ν Δ για την περαιτέρω ανάδειξη του θέματος.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Δυστυχώς οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τους αγρότες-επενδυτές συνεχίζονται αδικαιολόγητα.

Οι δικαιούχοι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση και χωρίς να γνωρίζουν επίσημα τον χρόνο εξόφλησης των χρημάτων που νόμιμα δικαιούνται.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια στις αρχές του εκάστοτε έτους και νωρίς στην άνοιξη πληρωνόταν για το προηγούμενο έτος. Όμως πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει…

Σας θυμίζω ότι έχω καταθέσει στο παρελθόν άλλες δύο σχετικές Ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα μια στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 8208, που αφορούσε τα χρωστούμενα για το οικονομικό έτος 2015.

Στην απάντηση που μου είχατε δώσει είχατε υποστηρίξει ότι τα χρωστούμενα του 2015 θα δρομολογούνταν έως το τέλος του 2016, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

Επανήλθα και με δεύτερη Ερώτηση στις 09 Μαΐου του 2017 με αριθμό πρωτοκόλλου 5479, όπου στην απάντησή σας επισημάνατε ότι  για την καταβολή των ενισχύσεων πρέπει να προηγηθεί η έκδοση σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις πιστώσεις. Τότε μάλιστα ισχυριζόσασταν ότι βρίσκονταν στο τελικό στάδιο οι υπογραφές στο ΥΠΟΙΚ.

Έχουν περάσει δύο χρόνια και εκτός από το 2015 που παραμένει απλήρωτο έχουν προστεθεί και τα δύο τελευταία έτη 2106 και 2017. Οι αγρότες που μπήκαν στο 20ετές πρόγραμμα της Ε.Ε. της δάσωσης γαιών, με ακακίες κυρίως, αριθμούν γύρω στους 930, ενώ περίπου ο ίδιος αριθμός ισχύει και για τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και ουσιαστικά η πρακτική του Υπουργείου σας να μην τους πληρώνει ισοδυναμεί με στάση πληρωμών. Όπως καταλαβαίνετε έχουν οι δικαιούχοι να πληρωθούν τρείς χρονιές με τις συνέπειες να είναι τεράστιες για την οικονομική τους κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Ποιος είναι ο λόγος που έχετε καθυστερήσει τις πληρωμές, παρά τις διαβεβαιώσεις πριν από δύο χρόνια ότι βρίσκονταν στο τελικό στάδιο;
  2. Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρωστούμενων των οικονομικών ετών 2015, 2016 και 2017; Κι αν ναι ποιο είναι αυτό;
  3. Έχετε πάρει τα χρήματα από την Ε.Ε. σχετικά με το πρόγραμμα της δάσωσης των γαιών; Αν ναι ποιο είναι το ποσό που έχετε λάβει και για ποιο λόγο δεν το έχετε διαθέσει στους αγρότες και ουσιαστικά εφαρμόζετε μια άτυπη στάση πληρωμών;».