Πονοκέφαλος για την Ε.Ε η εκρηκτική κατάσταση στον Έβρο και την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Πονοκέφαλος για την Ε.Ε η εκρηκτική κατάσταση στον Έβρο και την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Πονοκέφαλο για την ΕΕ αποτελεί η εκρηκτική κατάσταση στην Ελλάδα με τη συσσώρευση προσφύγων στους καταυλισμούς και την συντριπτική αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω των χερσαίων περασμάτων του Έβρου, στα οποία προσανατολίζονται πλέον πρόσφυγες και διακινητές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που επικαλείται ο ιστότοπος Euractiv.gr, μόνο τον φετινό Απρίλιο 2.900 άτομα εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων περασμάτων στα σύνορα του Έβρου, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, oι τελευταίες εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές μέσω του Έβρου. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, υπάρχει δυσπιστία από την πλευρά των ελληνικών αρχών όσον αφορά τις προθέσεις των τουρκικών συνοριοφυλάκων, εννοώντας ότι οι δεύτεροι κάνουν τα «στραβά μάτια» κατά τις διελεύσεις πολλών προσφύγων, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα και στην ΕΕ αναφορικά με το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών και της επ’αορίστου αναβολής από την πλευρά της ΕΕ της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους υπηκόους.
Στο μεταξύ, o Oργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
Ασφυκτιούν τα ελληνικά νησιά
Τους πρώτους 4 μήνες του 2018 συνολικά 7.300 άτομα εισήλθαν στην Ελλάδα, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι, οπότε και είχαν καταγραφεί 4.761 αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Αυτή τη περίοδο, στα νησιά της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου φιλοξενούνται περισσότεροι από 13.500 πρόσφυγες σε μονάδες προσωρινής φιλοξενίας με χωρητικότητα μόλις 5.500 άτομα. «Η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων δημιουργεί σύνθετες καταστάσεις οι οποίες δύσκολα περιγράφονται. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε όλοι τις επιπτώσεις τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Επιπτώσεις οι οποίες μέρα με τη μέρα λαμβάνουν δομικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη δυσκολία της αντιμετώπισης», σημείωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου κατά τη διάρκεια πρόσφατης διάσκεψης για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.
Παρά τη γενικότερη στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφατες εντάσεις και η επιβάρυνση με ακόμη περισσότερους πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά, αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα συντονισμού μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών είναι υπαρκτό και μεγαλύτερο από ότι φαίνεται.
Κατά συνέπεια, οι περιφέρειες καταλήγουν ουσιαστικά να αντιμετωπίζουν μόνες τους τις αυξημένες ροές προσφύγων, δίχως επαρκή καθοδήγηση και υποδομές. Καθοριστικό πρόβλημα αποτελεί επίσης η αδυναμία πρόσβασης των περιφερειών στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, γεγονός που δυσχεραίνει τόσο τη διαχείριση των άμεσων αναγκών στις δομές φιλοξενίας όσο και τις διαδικασίες ασύλου και ενσωμάτωσης των προσφύγων.


«Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διαχωρίσει κατά την άφιξη πρόσφυγες από παράνομους μετανάστες τροφοδοτεί το πρόβλημα, το οποίο γιγαντώθηκε από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και το χρόνο που χάθηκε για τη θέσπιση ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για την παροχή ασύλου. Επείγει πλέον ο διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών να προχωρήσει άμεσα και όσοι δεν παίρνουν άσυλο να φιλοξενούνται σε κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους» δήλωσε στη EURACTIV η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη (ΕΡΡ).
Την ανάγκη να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά υπογράμμισε και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΕΡΡ), η οποία δήλωσε ότι «οι νέες μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά σε συνάρτηση με την κυβερνητική ολιγωρία γεννούν έντονες ανησυχίες για τους μήνες που έρχονται. Έν μέσω τουριστικής περιόδου είναι πολύ πιθανόν να δούμε ξανά να εκτυλίσσονται στα ελληνικά νησιά σκηνές που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015 με οδυνηρές συνέπειες για την τουριστική κίνηση και τις τοπικές οικονομίες. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα ο εγκλωβισμός περισσότερων προσφύγων στα ελληνικά νησιά και να βοηθηθούν οι τοπικές αρχές στον αγώνα που δίνουν να κρατήσουν τις κοινωνίες τους μακριά από την καταστροφή».
Η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης (S&D) δήλωσε στο Euractiv ότι «Η στήριξη στην Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα είναι ισχυρή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και έχει αποδειχθεί έμπρακτα σε σχετικά ψηφίσματα. Βασικό σημείο στα δύο ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ήταν το ζήτημα της αλληλεγγύης και της ορθής κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα Ελλάδα και Ιταλία».
«Υπήρξαν επίσης αντίστοιχες εκκλήσεις για την ενίσχυση της ΕΑΣΟ προς υποστήριξη της Ελλάδας στη διαχείριση όλων των αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, υπάρχει διαρκής διάλογος στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και ξεκάθαρη στήριξη της χώρας μας κατά τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των Ευρωβουλευτών, ενώ υπήρξαν και επί τόπου αποστολές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τις εκθέσεις της Επιτροπής να αναγνωρίζουν τις τεράστιες προσπάθειες της Ελλάδας, καλώντας σε περισσότερη αλληλεγγύη ώστε να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες και κενά. Τέλος, ανάλογη ισχυρή και διακομματική είναι η στήριξη για το ψήφισμα για τα παιδιά των μεταναστών και προσφύγων, τη συνέχιση του προγράμματος μετεγκατάστασης και την επανένωση των οικογενειών», πρόσθεσε ο ίδιος.


Η Μαρία Σπυράκη (ΕΡΡ) σχολίασε επίσης ότι «είναι απαραίτητο, η κυβέρνηση να σπεύσει να χρησιμοποιήσει την αυξημένη κοινοτική χρηματοδότηση που προέρχεται από τον προϋπολογισμό 2020-2027 για το προσφυγικό και τη μετανάστευση με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Μέχρι τώρα το δείγμα γραφής που έχει δοθεί από την έλλειψη ελέγχου στις ΜΚΟ και την περιορισμένη χρήση διαθέσιμων πόρων δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό παρά το γεγονός ότι η αρωγή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γενναία».
Κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, συνολικά 18.939 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη, ενώ πέρυσι την το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στην Ευρώπη 44.058 αφίξεις, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το 2016, πάνω από 172.000 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, ενώ το 2015 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 872.519 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενήμερωσης και Επικοινωνίας.
Δηλώσεις Βίτσα – Γιούνκερ
Την ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Ιταλία, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλωρεντία της Ιταλίας.
Η κατάσταση στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες είναι καλύτερη, υποστηρίζει τώρα υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας,μετά την τεράστια αύξηση ροών την οποία είχε αποκαλύψει πρόσφατα, ενώ σημείωσε από τη Βουλή ότι οι ροές στην περιοχή κατέγραψαν οχταπλασιασμό το πρώτο τετράμηνο του 2018 συγκριτικά με το 2017 και αντίστοιχα αύξηση άνω του 60% στα νησιά.

Πηγή: skai.gr