Βίτσας: Μειώνονται οι ροές στον Έβρο αλλά δεν εφησυχάζουμε

Βίτσας: Μειώνονται οι ροές στον Έβρο αλλά δεν εφησυχάζουμε

Μειωμένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ο οποίος, όμως, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού για αυτό το φαινόμενo.

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο είναι πολύ καλύτερη» ανέφερε ο κ. Βίτσας και σημείωσε ότι αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα των συνεννοήσεων της Ελλάδας με την Κομισιόν αλλά και την Τουρκία. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι στις 24 Απριλίου 2018 υπήρχαν 1270 πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο ενώ χθες ήταν 119. «Έχουν πέσει οι ροές στον Έβρο. Αν με ρωτήσουν όμως “Είστε σίγουρος ότι αυτό θα διατηρηθεί;” Θα πω πρέπει να προσέχουμε και να μη χαλαρώνουμε» είπε ο κ. Βίτσας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε, όμως, και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και συμμερίστηκε τις ανησυχίες των κατοίκων για τις ροές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης ασύλου ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων ώστε να φτάσει στο επίπεδο της χωρητικότητας των δομών φιλοξενίας. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το 38% των αιτούντων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής καταδίκασε, όμως, για μια ακόμη φορά τις φασιστικές επιθέσεις κατά των προσφύγων στη Λέσβο και ξεκαθάρισε ότι δεν συνομιλεί με τέτοιες ομάδες. «Δεν πρόκειται να συνδιαλλαγώ με τις φασιστικές ομάδες που θέλουν να πατήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα για να επηρεάσουν» είπε.

Πηγή: news247.gr