Αλεξανδρούπολη: Τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης συζήτησαν “Λαϊκή Συσπείρωση”-Δ.Σ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αλεξανδρούπολη: Τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης συζήτησαν “Λαϊκή Συσπείρωση”-Δ.Σ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης συναντήθηκε και συζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», μετά από σχετικό αίτημα  του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γεώργιος Βιζυηνός».

Στη συνάντηση εκτέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με σημαντικότερο αυτό της Σχολικής στέγης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα 4ο, 5ο, 6ο Δημοτικά σχολεία τα οποία είναι υπερκορεσμένα με περίπου 320-400 μαθητές το καθένα (αποδεκτά σύγχρονα διδακτήρια θεωρούνται αυτά που φιλοξενούν περίπου 150 μαθητές). Άλλο παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση των Νηπιαγωγείων, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτήρια (σπίτια, μαγαζιά, πιλοτές) που χαρακτηρίζονται από μάλλον μη ικανοποιητικά έως ακατάλληλα. Επίσης τονίσθηκε η ανάγκη σχεδιασμένης, στοχευμένης και προγραμματισμένης παρέμβασης για συντήρηση και επισκευή του συνόλου των Σχολικών Μονάδων.

Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της υποχρεωτικής με Κρατική ευθύνη, Δωρεάν προσχολικής αγωγής και σημειώθηκε η απουσία (και ουσιαστικά η άρνησή) της Δημοτικής Αρχής από την Τριμερή Γνωμοδοτική Επιτροπή (για το αν είναι δυνατή η λειτουργία προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας).

Συζητήθηκε ακόμη το «περιεχόμενο» σπουδών και η τουλάχιστον μη ικανοποιητική κατάσταση της εκπαίδευσης που φροντίζει σε «περίπου» γνώση ώστε να συνηθίσεις και σε «περίπου» δουλειά, «περίπου» μισθό, «περίπου» διασκέδαση, «περίπου» σύνταξη, δηλαδή σε «περίπου» ζωή.

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίσθηκε ότι λύσεις υπάρχουν ακόμη και χρονικά άμεσα, αλλά προϋποθέτουν πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση. Τέτοιες λύσεις έχουν προταθεί κατά διαστήματα και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι λύσεις μπορούν να υπάρξουν και να «επιβληθούν» μόνο με τον ενωμένο αγώνα Διδασκόντων – Γονέων και μαζί με μια Δημοτική Αρχή που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί αυτά που μας ανήκουν.

Σημειώθηκε ότι ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε σημαία το αίτημα για Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία  σε σύγχρονα, ασφαλή, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα σχολεία με μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τμήμα τα 15.

Τασσόμαστε  ανεπιφύλακτα υπέρ της υποχρεωτικότητας της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής με ευθύνη του κράτους. Η προσχολική αγωγή είναι παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι και οι Δημόσιοι Δωρεάν Παιδικοί Σταθμοί για ηλικίες πριν τα 4 χρόνια, ώστε κάθε παιδί να έχει θέση σε προσχολικές δομές.

Τέλος προβάλαμε την άποψή μας  ότι με τη σημερινή  δομή της εκπαίδευσης και τον προσανατολισμό της στην εκπαίδευση της «αγοράς» δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ουσιαστικής και ισότιμης μόρφωσης. Το μέλλον και η ελπίδα βρίσκεται στο ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο δημόσιο δωρεάν σχολείο  που δεν θα αναπτύσσει μονομερώς δεξιότητες για απασχόληση αλλά όλες τις ικανότητες των νέων, θα μορφώνει πολύπλευρα την προσωπικότητά τους και θα διαπλάθει ανθρώπους ικανούς ν’ αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία και τη ζωή τους, σε όποιο ή όποια επαγγέλματα μελλοντικά θα υπηρετήσουν

.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*