Τα “Βραβεία Πολιτισμού 2018” και ποιοί τιμήθηκαν (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Τα “Βραβεία Πολιτισμού 2018” και ποιοί τιμήθηκαν (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Στο κατάμεστο από κόσμο στολίδι του Έβρου, το Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη, σε μια λαμπρή και συνάμα άκρως συγκινητική τελετή, έλαβαν χώρα τα”Βραβεία Πολιτισμού” το Κυριακάτικο βράδυ της 20ης Μαΐου 2018.

Τα “Βραβεία Πολιτισμού” είναι Ειδική Τιμητική Εκδήλωση που διοργανώνει η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.

Αποτελούν Θεσμό για τον Έβρο και τη Θράκη, αφού υλοποιούνται για 10η χρονιά.

Τιμούνται Πρόσωπα του Πολιτισμού και της Κοινωνίας, για την πολυετή συνολική προσφορά τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, σε συνάρτηση με την κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση, καθώς και τη βαρύτητα και την ποιότητα του παραγόμενου συνολικού πολιτιστικού και κοινωνικού έργου των προσώπων αυτών.

** ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΌΣΩΠΑ για το Έτος 2018 **

ΒΡΑΧΙΟΛΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Εκπαιδευτικός, Ερευνητής-Μελετητής του Λαϊκού Πολιτισμού της Θράκης, Συγγραφέας, Χοροδιδάσκαλος και Πρόεδρος του «Εργαστηρίου Παραδοσιακών Χορών και Λαογραφικών Μελετών Αλεξανδρούπολης».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Παρουσίασε η Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Δημοσιογράφος, Ιστορικός.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΆΚΗΣ.

Παρουσίασε ο Δημήτρης Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και δημοσιογράφος.

ΜΑΥΡΙΩΤΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στον Έβρο και στη συνέχεια στην Αθήνα ως εκπαιδευτικός, δραστήριος παράγοντας πολιτιστικών φορέων, μελετητής της λαογραφίας της Θράκης, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, ποιητής, πεζογράφος και ζωγράφος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΉ ΕΝΑΣΧΌΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΊΔΗ ΤΟΥ ΛΌΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΈΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΉ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΏΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΕΚΤΌΣ ΘΡΆΚΗΣ.

Παρουσίασε ο Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και στέλεχος πολιτισμού. Με τη συνδρομή της Μαρίας Αδαμίδου, Ειδική Γραμματέα της ΕΠΟΦΕ που προετοίμασε τη βιντεοπροβολή.

ΑΓΓΕΛΗ ΧΑΪΔΩ

Πρόεδρος επί 25 έτη του «Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης», ενώ εκλέγεται και προσφέρει επί 50 έτη στο διοικητικό συμβούλιο.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΕΤΈΣ ΠΟΛΥΣΉΜΑΝΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΈΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΒΙΌΤΕΡΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΉ ΠΡΟΣΦΟΡΆ.

Παρουσίασε η Καίτη Μακρή, Υπεύθυνη του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης και Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης.

♦ Μας τίμησαν με τη σημειολογική παρουσία τους, πολλοί Εκπρόσωποι των Τοπικών Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και Θεσμών και τους ευχαριστούμε θερμά:

Εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης κκ Άνθιμου, ο Βουλευτής Έβρου κ.Δημήτρης Ρίζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ.Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ.Βασίλης Μαυρίδης, ο Διοικητής της ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Έβρου Στρατηγός κ.Κούκκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και π.Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. κ.Κωνσταντίνος Εξακουστός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Αλεξανδρούπολης κκ Ελένη Ιντζεπελίδου, Στέλιος Βραχιόλογλου και Χρήστος Γερακόπουλος, οπ.Διοικητής της ΧΙΙ ΜΚ ΜΠ Έβρου στργός Π.Φαραντάτος, ο π.Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ.Δαστερίδης, η Εκπρόσωπος της Κίνησης «Πράττω» Έβρου κα Γ.Αγγελινά, η Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κ.Αγγέλα Γιαννακίδου, δεκάδες Πρόεδροι-Μέλη Δ.Σ.-Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων κ.α.

Την τελετή οργάνωσε, συντόνισε και παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης.

♦ Ευχαριστούμε από καρδιάς τα τέσσερα τιμώμενα πρόσωπα – Βραχιόλογλου Δημήτριο, Αθανασιάδη Παντελή, Μαυριώτη Αυγερινό και Αγγελή Χάιδω, για την άμεση αποδοχή της τιμητικής βράβευσης και την άριστη πολύμηνη συνεργασία μας για τη σχετική τελετή.

Ιδιαίτερα δε, τους: Πέτροβιτς Δημήτρη, Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Μουσόπουλο Θανάση, Αδαμίδου Μαρία και Μακρή Καίτη για την ολοκληρωμένη και άρτια παρουσίαση των τιμώμενων προσώπων.

♦ Πολλές ευχαριστίες στέλνουμε προς όλα τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά/διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ανακοίνωσαν/δημοσίευσαν τα δελτία τύπου μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ευρεία προβολή και στην άμεση ενημέρωση του κοινού για συμμετοχή και ενημέρωση.

♦ Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υπό την Αιγίδα της οποίας τελούσε η τελετή, καθώς και τον Συνδιοργανωτή Δήμο Αλεξανδρούπολης, αφού τα Βραβεία είναι ενταγμένα στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις του ‘‘Ελευθέρια 2018’’.

♦ Εγκάρδιες ευχαριστίες για την άριστη τεχνική συνεργασία, οφείλουμε στα διοικητικά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου: Ιωάννη Μπόγδη, Σοφία Μελισσανίδου και Ηλία Μακρή.

Ο Βραχιόλογλου Δημήτρης, βραβεύτηκε χθες 20-5-2018 από την ΕΠΟΦΕ για το μεγάλο του Λαογραφικό και Ιστορικό έργο που αφορά ειδικότερα τον Έβρο και τη Θράκη. Με τον Δημήτρη είμαστε φίλοι και συμμαθητές από τα παιδικά μας χρόνια. Η συμβολή του στην ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής μας όχι μόνο με τον γραπτό του λόγο αλλά και με τις ζωντανές μαρτυρίες ανθρώπων που έψαξε, συνάντησε και κατέγραψε με όσους ακόμη ζούσαν αλλά και με τους απογόνους τους κάνει το έργο του αληθινό και αδιαμφισβήτητο. Η λαϊκή παράδοση που κρύβει βαθιά και με επιμέλεια στον κόρφο της τις αλήθειες της και μεταφέρεται ζωντανά από γενιά σε γενιά, από το στόμα της γιαγιάς και του παππού στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους, αποτυπώνεται πολύμορφα στο έργο του Βραχιόλογλου πάντα με τον ίδιο το Λαό πρωταγωνιστή. Αποτυπώνεται άμεσα και ζωντανά, με αφηγήσεις, τεχνοτροπίες, σπόρους και καλλιέργειες, φορεσιές, στολίδια, εικόνες, σκεύη, όργανα, γεύσεις, κατασκευές, συνήθειες, επετείους, μουσική, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, σάτιρα, ζωγραφιές, ποιήματα και τραγούδια, μουσικούς δρόμους, χορούς και μοιρολόγια. Αυτά κατέγραψε και καταγράφει ο Βραχιόλογλου και τον κάνει ξεχωριστό και αυτό είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να κάνει γιατί πιστεύει πλέον με βεβαιότητα στον τρόπο που διάλεξε να ακολουθήσει. Ο Δημήτρης δεν ξεχώρισε τους ντόπιους και τους ύστερους, δεν ξεχώρισε τους ανθρώπους από τη θρησκεία τους και τη γλώσσα τους, γιατί κατάλαβε ότι αυτή είναι η Θράκη μας. Η Θράκη μας που είναι ένας δρόμος αλλά και μια Πολιτιστική Ήπειρος! Στα σύνορα της πατρίδας μας αλήθεια τι άλλο θα μπορούσε να προασπίσει καλύτερα τον Λαό μας και τα συμφέροντά του από τον αληθινό πολιτισμό όλου του κόσμου που δεν είναι άλλος από τη γνήσια λαϊκή παράδοσης που άντεξε αιώνες; Τι θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τους Λαούς και τους ανθρώπους της περιοχής μας αποκαθιστώντας έτσι γνώση, εμπιστοσύνη, ειρήνη και ευημερία; Σπιτάλας Βασίλης

Gepostet von ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΙΤΑΛΑΣ am Montag, 21. Mai 2018

Το βίντεο είναι του κ.Βασίλη Σπιτάλα