Τα περάσματα προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Οι αφηγήσεις τους, αλλά και κατοίκων

Τα περάσματα προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Οι αφηγήσεις τους, αλλά και κατοίκων

Δεκάδες μετανάστες συνεχίζουν να περνάνε καθημερινά από την Τουρκία τα σύνορα του Έβρου, διασχίζοντας τον ποταμό με βάρκες.

Το iefimerida με τον απεσταλμένο του Ιάσωνα Πιπίνη που βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην περιοχή μας για ρεπορτάζ, κατέγραψε τα μονοπάτια που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περνάνε από τον ποταμό Έβρο για να φθάσουν εξουθενωμένοι στο χωριό Πύθιο. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τις βάρκες που εγκαταλείπουν στην κοίτη του ποταμού, αλλά και τα βρεγμένα ρούχα που αφήνουν, καθώς αλλάζουν για να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους. «Έχουμε ταξιδέψει πολλές μέρες για να φθάσουμε μέχρι εδώ. Ρισκάραμε τη ζωή μας αρκετές φορές, αλλά αφήσαμε πίσω μας εμπόλεμες ζώνες. Δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Ευρώπη», δηλώνει στο iefimerida ο Μεντίρ από τη Συρία που όπως λέει έφθασε στο Πύθιο πριν από λίγες ώρες μαζί με τον αδερφό του.

Το σημείο που προτιμούν οι διακινητές

Ο ποταμός Έβρος στο χωριό Πύθιο στενεύει αρκετά ενώ η στάθμη έχει κατέβει σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που επιτρέπει στους διακινητές να χρησιμοποιούν αυτό το σημείο για να μεταφέρουν μετανάστες στην Ελλάδα. Η απόσταση της Ελλάδας από την Τουρκία, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, είναι μόλις λίγες δεκάδες μέτρα. «Συνήθως φθάνουν στην ελληνική πλευρά ξημερώματα ή βράδυ», δηλώνει στο iefimerida ο Κώστας Παλάζης κάτοικος του Πυθίου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά περάσματα των μεταναστών, υπάρχει τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο, το οποίο όμως, όπως φαίνεται, δεν αποθαρρύνει τους διακινητές.

 Το σημείο αυτό του ποταμού Έβρου στο Πύθιο προτιμούν οι διακινητές για να μεταφέρουν μετανάστες.Το σημείο αυτό του ποταμού Έβρου στο Πύθιο προτιμούν οι διακινητές για να μεταφέρουν μετανάστες.

«Κάθε μέρα φθάνουν εδώ 15 με 30 άτομα. Οι περισσότεροι όμως είναι από την Αλγερία, το Μαρόκο, από αφρικανικές χώρες, δεν είναι από τη Συρία. Οι περισσότεροι είναι νεαροί 20 με 30 ετών και δυστυχώς με πολλούς από αυτούς αντιμετωπίζουμε προβλήματα γιατί κάνουν και διαρρήξεις σε σπίτια. Έρχονται μέσω του ποταμού Έβρου, όπου η απόσταση είναι περίπου 70 μέτρα σε αυτό το σημείο και καταλήγουν στο χωριό με τα πόδια», υποστηρίζει στο iefimerida ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πυθίου, Χάρης Θεοχαρίδης. Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία που έδωσε στο iefimerida ο κ. Θεοχαρίδης, μια ομάδα 15 νεαρών μεταναστών μόλις πέρασε από το ποτάμι και περιμένει στην είσοδο του χωριού. «Πολλοί φθάνουν μέχρι την Ορεστιάδα με τα πόδια εξαντλημένοι. Πριν λίγες μέρες βρήκα μια οικογένεια νύχτα στην αυλή του σπιτιού μου. Με παρακάλεσαν να τους δώσω λίγο φαγητό και νερό», τονίζει στο iefimerida ο Χρήστος, κάτοικος Ορεστιάδας.

Μια ομάδα 15 μεταναστών μόλις έχει περάσει το ποτάμι του Έβρου και έφθασε στο χωριό Πύθιο.Μια ομάδα 15 μεταναστών μόλις έχει περάσει το ποτάμι του Έβρου και έφθασε στο χωριό Πύθιο.

Από τις αρχές του 2018 οι μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορα του Έβρου έχουν αυξηθεί ραγδαία σε σχέση με πέρυσι, προκαλώντας συναγερμό τόσο στις ελληνικές όσο και στις ευρωπαϊκές Αρχές, που παρακολουθούν το φαινόμενο με ιδιαίτερη ανησυχία. Για πρώτη φορά σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν τις αφίξεις μέσω θαλάσσης. Όπως λένε οι κάτοικοι, κάθε μέρα μόνο από το Πύθιο περνούσαν μέχρι και 200 μετανάστες το ποτάμι. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, οι ροές μειώθηκαν σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο, ωστόσο η ανησυχία στις Αρχές είναι έκδηλη.

«Δίνουμε 8.000 ευρώ στους διακινητές»

Οι διακινητές εφοδιάζουν τους μετανάστες με χάρτες και πληροφορίες χρήσιμες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους όταν φθάσουν στο χωριό Πύθιο. «Οι ίδιοι οι μετανάστες μας λένε ότι από την χώρα από όπου ξεκίνησαν μέχρι να φθάσουν εδώ έχουν δώσει περίπου 8 χιλιάδες ευρώ στους διακινητές. Οι περισσότεροι που φθάνουν εδώ μας λένε ότι είναι Σύροι», τονίζει ο κ. Παλάζης. Βγαίνοντας από τον ποταμό Έβρο εγκαταλείπουν πολλές φουσκωτές βάρκες, ενώ αφήνουν τα βρεγμένα ρούχα τους για να φορέσουν στεγνά που μεταφέρουν σε σάκους. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του iefimerida, στην όχθη του ποταμού μετανάστες πριν από λίγες ώρες άφησαν παιδικά ρούχα, μπουφάν αλλά και μια γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά.
«Έχουν μαζί τους τσάντες με καθαρά ρούχα. Όταν περάσουν το ποτάμι βάζουν τα καθαρά ρούχα που έχουν μαζί και φεύγουν. Από ότι έχουμε καταλάβει στα κινητά τους έχουν όλα τα σημεία, τα οποία τους τα έχουν τοποθετήσει από την Τουρκία. Τους εξηγούν από πριν, τους λένε από εκεί θα πας, εκεί θα καταλήξεις και ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές», υποστηρίζει ο κ. Χάρης Θεοχαρίδης.

 Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου, πολλοί μετανάστες αφρικανικής καταγωγής αποφεύγουν να μεταφερθούν από την αστυνομία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που λειτουργεί στο Φυλάκιο, καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν πιθανότητες να τους δοθεί άσυλο, και προτιμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με στόχο να καταφέρουν να περάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπως λένε.
«Οι περισσότεροι ζητάνε μόνο νερό για να πιούν. Όσοι έρχονται από αφρικανικές χώρες δεν ζητάνε να πάνε στην αστυνομία, μάλιστα όταν δουν αστυνομικό τρέχουν. Δεν θέλουν δηλαδή να πάρουν χαρτιά και να ακολουθήσουν την διαδικασία που συνήθως ακολουθείται για την αίτηση ασύλου, φεύγουν και εξαφανίζονται. Ακολουθούν διαφορετικά δρομολόγια», επισημαίνει ο κ. Θεοχαρίδης. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που μετανάστες έχουν πνιγεί στα νερά του Έβρου ή έχουν κινδυνεύσει σοβαρά και χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της ΕΜΑΚ για να τους σώσουν.

«Συνήθως οι μετανάστες φθάνουν ξημερώματα ή νυχτερινές ώρες» δηλώνει στο iefimerida ο Κώστας Παλάζης, κάτοικος Πυθίου.«Συνήθως οι μετανάστες φθάνουν ξημερώματα ή νυχτερινές ώρες» δηλώνει στο iefimerida ο Κώστας Παλάζης, κάτοικος Πυθίου.

Οικογένειες με μωρά

Τις τελευταίες μέρες, όπως λένε οι κάτοικοι στο Πύθιο, τον Έβρο περνάνε και οικογένειες με παιδιά, πολλοί από τους οποίους ζητάνε φαγητό και νερό. «Έρχονται και οικογένειες, έχουμε δει και εγκύους και μωρά. Με βάρκες συνήθως φθάνουν στη δική μας πλευρά. Το πρώτο μέλημα τους είναι να φύγουν στην Αθήνα. Εμείς εδώ τους λυπόμαστε, μας ζητάνε να φάνε, εμείς τους δίνουμε φαγητό και νερό γιατί φθάνουν εξουθενωμένοι. Έχουν ταξιδέψει πολλές μέρες», δηλώνει ο κ. Κώστας Παλάζης. «Το χωριό έχει συνηθίσει σε αυτές τις εικόνες. Για έναν που θα το δει πρώτη φορά είναι διαφορετικά, για εμάς όμως που το βλέπουμε διαφορετικά είναι πλέον μια σκληρή πραγματικότητα» καταλήγει ο κ. Χάρης Θεοχαρίδης.

Παιδικά ρούχα που έχουν αφήσει μετανάστες στην όχθη του ποταμού Έβρου.Παιδικά ρούχα που έχουν αφήσει μετανάστες στην όχθη του ποταμού Έβρου.

 Γυναικεία ρούχα που έχουν αφήσει μετανάστες στην όχθη του ποταμού Έβρου. Γυναικεία ρούχα που έχουν αφήσει μετανάστες στην όχθη του ποταμού Έβρου.

Μια ομάδα 15 μεταναστών μόλις έχει περάσει το ποτάμι του Έβρου και έφθασε στο χωριό Πύθιο.Μια ομάδα 15 μεταναστών μόλις έχει περάσει το ποτάμι του Έβρου και έφθασε στο χωριό Πύθιο.

 Μια βάρκα που έχει ξεφουσκώσει και έχουν εγκαταλείψει οι μετανάστες το χωριό Πύθιο.Μια βάρκα που έχει ξεφουσκώσει και έχουν εγκαταλείψει οι μετανάστες το χωριό Πύθιο.

Μια φουσκωτή βάρκα εγκλωβισμένη στα κλαδιά των δέντρων στον ποταμό Έβρο. Μια φουσκωτή βάρκα εγκλωβισμένη στα κλαδιά των δέντρων στον ποταμό Έβρο.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*