Πρόταση του Ολλανδού επενδυτή για θερμοκήπια που βρήκε ο Γερμανός Φούχτελ παρουσίασε χθες ο Β.Λαμπάκης

Πρόταση του Ολλανδού επενδυτή για θερμοκήπια που βρήκε ο Γερμανός Φούχτελ παρουσίασε χθες ο Β.Λαμπάκης

Πρόταση από Ολλανδό επενδυτή που είχε βρει, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, παρουσίασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο Βαγγέλης Λαμπάκης.

Πρόκειται για μια παλιά ιστορία, που ξεκίνησε εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια, αφού πριν ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2017 ο κ.Φούχτελ  πραγματοποιώντας κύκλο επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, είχε μιλήσει για Ολλανδό επενδυτή που ο ίδιος βρήκε και έπεισε να ασχοληθεί με την δημιουργια θερμοκηπίων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας την γεωθερμία της περιοχής Τραϊανούπολης.

Συγκεκριμένα, πριν από ένα χρόνο ο Γερμανός Φούχτελ θύμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αλεξανδρούπολη, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης τον πληροφόρησε για τα γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν στην περιοχή και πρότεινε στις περιοχές αυτές να δημιουργηθούν θερμοκήπια. «Έτυχε να δώσω μια μεγάλη συνέντευξη στη Γερμανία και προέκυψε κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής από τη Ολλανδία που έκανε επαφή μαζί μου και το θέμα προχώρησε με αυτό τον τρόπο, του διαλόγου και της συζήτησης, της διαφήμισης από στόμα σε στόμα. Έτσι σήμερα το θερμοκήπιο λειτουργεί και θεωρώ ότι είναι ένα από τα δυνατά μας σημεία», αναφέρει.

Επένδυση 98 εκατ. με 350 θέσεις εργασίας τουλάχιστον

Το θερμοκήπιο φυσικά ούτε λειτουργεί, ούτε καν υπάρχει κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο, εκτός  των όσων είπε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, ο κ.Λαμπάκης παρουσίασε μια επιστολή από ολλανδική εταιρεία και ανέφερε: “Έλαβα προχθές επιστολή από μια ολλανδική εταιρεία, για την οποία εγκρίθηκε χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργήσει στην Ελλάδα μια επένδυση 98 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται ήδη στην παραγωγή οπωροκηπευτικών και αναζητά χωρο για να δημιουργήσει μια παρόμοια επένδυση στην περιοχή Μαίστρου που είναι ανάμεσα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Η επιστολή που μου έστειλαν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων σύμβουλος, αναφέρει ότι θέλουν να δημιουργήσουν  στην Αλεξανδρούπολη σε έκταση 400 στρεμμάτων ένα υδροπονικό θερμοκήπιο. Αναμένεται να υηπάρξουν στην περιοχή 350 άμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η εταιρεία μας δεσμεύεται να προσλάβει το 95% του προσωπικού της από τις τρεις τοπικές κοινότητες (333 θέσεις το ελάχιστο).

Η έκταση που προτείνουν να χρησιμοποιήσουν συνολικά είναι 625 στρέμματα και το ετήσιο μίσθωμα για τον δήμο σας θα είναι περίπου 156.000 ευρώ”.