Μια γυναίκα στον πάγκο θρακιώτικης ανδρικής ομάδας

Μια γυναίκα στον πάγκο θρακιώτικης ανδρικής ομάδας

Μια γυναίκα κάθισε στην πάγκο θρακιώτικης ανδρικής ομάδας και μάλιστα με επιτυχημένη παρουσία. Ανέλαβε την ομάδα μπάσκετ “Δημοκρίτειο” σε μια δύσκολη στιγμή. Η απώλεια του Αλέκου Καρυπίδη«βάραινε» τις κινήσεις και τη διάθεση όλων όσοι τον γνώριζαν και η αποστολή της Δήμτρας Δόλωμα πολύ δύσκολη.

Η ομάδα «Δημοκρίτειο» ξεκίνησε από εκείνον, είχε την ιδέα, το μεράκι και τη διάθεση να δουλέψει ξανά μέσα στο γήπεδο παίρνοντας μέρος στο κανονικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Τον θυμάται και δακρύζει. «Μου είπε να συνεχίσω στην ομάδα μέχρι να επιστρέψει, δυστυχώς δεν τα κατάφερε.» λέει και σταμάτα για να σκουπίσει τα δάκρυα της.

Η Δήμητρα Δόλωμα κατάφερε αυτή η ομάδα, με την θέληση όλων και τη στήριξη του καθηγητή Γιώργου Μαυρίδη να φτάσει μια «ανάσα» από τον τελικό χάνοντας άδικα και στις λεπτομέρειες. «Ήταν ένα καλό υλικό. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά, σε όλες τις προπονήσεις , κάτι που δεν βλέπεις σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής.» δηλώνει με καμάρι για τους αθλητές της και αποκαλύπτει ότι γινόταν εβδομαδιαίως πέντε προπονήσεις στην ομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, συν έκτη συνάντηση το παιχνίδι. Ήταν ένα σκληρό πρόγραμμα για όλους. Γενικώς ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αλλά η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και γι αυτό όλοι μαζί συνέχισαν εντυπωσιάζοντας.

Όλοι οι φοιτητές είχαν την αγωνία της δωδεκάδας. Για εκείνους ήταν ένα στάδιο εκμάθησης κάποιων βασικών στοιχείων τακτικής. Αξιοποιήθηκε το σύνολο ακούγοντας τις οδηγίες μιας γυναίκας. Στο τακτικό κομμάτι η υπακοή ήταν μεγάλη. «Έβλεπαν ότι ξέρω και δεν είχαμε αντιρρήσεις. Περισσότερο ήθελα να βγάλουν και το δικό τους χαρακτήρα, να βγάλουν τα δικά τους στοιχεία. Να μπουν στο κλίμα της προπόνησης και του αγώνα. Ήταν μυημένο «κοινό», έβλεπαν παιχνίδια, γνώριζαν από τακτική.»

Μια γυναίκα κόουτς, δώδεκα άνδρες στο γήπεδο 
Μια γυναίκα κοουτσάριζε 12 άνδρες σε κάθε παιχνίδι. Υπήρξαν εντολές που δεν ακούστηκαν; ρωτάμε την κα Δόλωμα «Εντολές που δεν ακούστηκαν δεν υπήρξαν» απαντά και σημειώνει πως «υπήρξε, όμως, κριτική και σωστά γιατί πρέπει να βλέπουν κριτικά. Ευγενής άμυλα και καλή πρόθεση από όλους.» Όσον αφορά στους τρεις πόντους που τους στέρησαν τη χαρά της νίκης στον μεγάλο τελικό; “Δεν ήταν μια διαφορά μεγάλη. Ο τρόπος διεξαγωγής έπρεπε να είναι διαφορετικός. Δεν είναι δυνατόν ένα παιχνίδι να κρίνει την άνοδο μιας ομάδας. Θα πρέπει να διεξάγεται ένα mini πρωτάθλημα. Θα πρέπει να έχει διάρκεια για να μην υπάρχει αδικία.» Όαφορά στους παίκτες της , τους προτρέπει να «να είναι πάντα μαχητές.»

Αυτό άλλωστε  τους έλεγε στη διάρκεια του αγώνα καλώντας τους « Να βγάζουν το σώμα τους μέσα στον αγώνα, την προσπάθεια των προπονήσεων να την βγάζουν στο γήπεδο.» Αυτή την ομάδα θα την αναλάβετε και την νέα χρονιά; ρωτάμε την κα Δόλωμα «Εάν υπάρχει συνέπεια και η προσπάθεια από τα παιδιά ποιος δεν θα το ήθελε;» απαντά με ειλικρίνεια και προσθέτει « Οι ώρες που δαπανάς είναι πολύ περισσότερες από αυτές που φαίνονται. Είναι πολύ ψυχοφθόρο από τον προπονητή. Ευτυχώς είχα ένα καλό βοηθό φέτος, τον 3ετή Βασίλη Μπούντα, σίγουρα θα είναι στην ομάδα στο πόστο αυτό, πήρε αρκετά πράγματα από τον Αλέκο είναι πολύ μελετηρός, αγαπάει το κομμάτι αυτό.»

«Μαθαίνεις, βελτιώνεις και προχωράς»
Τι «γεύση» όμως άφησε στην ίδια αυτό το κοουτσάρισμα; “ Πρώτη φορά ανέλαβα ανδρική ομάδα. Ήταν ένα σχολείο. Κάθε επόμενη χρονιά, θα είναι ένα βήμα καλύτερο, ένα βήμα διαφορετικό. Μαθαίνεις, βελτιώνεις και προχωράς. Πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη με ό,τι κι αν ασχοληθώ. Θα δούμε πώς θα επανδρωθεί και πως θα βοηθηθεί ,πάντως η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, δεν θα σταματήσει.»

Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*