«Η Αλεξανδρούπολη στις επόμενες δεκαετίες»

«Η Αλεξανδρούπολη στις επόμενες δεκαετίες»

Τα όσα συζητήθηκαν στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με θέμα: «Η Αλεξανδρούπολη στις επόμενες δεκαετίες» και οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, ήρθαν στην επικαιρότητα μετά την δημοσίευση τους.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η θεματολογία «Η Αλεξανδρούπολη στις επόμενες δεκαετίες» είναι ως τίτλος λανθασμένη, αφού το ορθό θα ήταν: “Ο καλλικρατικός Δήμος Αλεξ/πολης τις επόμενες δεκαετίες”, αφού είναι φανερή η περιθωριοποίηση των Δημοτικών Ενοτήτων Φερών και Τραϊανούπολης και ο περιορισμός της θεματολογίας στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

​Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ο παραγκωνισμός των προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων, που δεν κλήθηκαν να εκφέρουν γνώμη ούτε στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζήτησε το θέμα. Μάλιστα στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/02/2018 ήταν παρόντες 26 σε σύνολο 41 συμβούλων και απο αυτούς το ψήφισαν μόνο οι 19 !!!! Λιγότεροι από τους μισούς στον συνολικό αριθμό τους.
​Ακόμα, παρόντες στη διαβούλευση ήταν οριακά λίγοι περισσότεροι από τους μισούς, αφού από τουε 33 παραβρέθηκαν μόνο οι 18. Οπότε, η όλη ιστορία ήταν μια καλοστημένη φιέστα απο το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη,  χωρίς κανένα πρακτικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα για του δημότες. Είναι ξεκάθαρο πως γίνεται απλά μια επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων από το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Δήμου, που με διαφορά είναι η πιο “παραγωγική” μονάδα του δήμου. Γιατί καλά τα οράματα, ο σχεδιασμός και η εικονική πραγματικότητα, αλλά η υλοποίηση απέχει πάρα πολύ από όλα αυτά.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος διαπίστωσε ότι από τα 33 μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν παρόντα τα 18. Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος
της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, κ. Λαμπάκης Ευάγγελος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης παρευρισκόμενα και μη , θεσμικούς παράγοντες ή μη, ανέφερε τα παρακάτω:
“ Κυρίες και Κύριοι, κατά την παρ. 2 του άρθρου 76 του Ν. 3852/2010, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης:
«α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών……..».
Κύριοι και Κυρίες , είμαστε υποχρεωμένοι με όσους βρίσκονται σήμερα εδώ να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε μία σύνθεση απόψεων και σχεδίων ώστε σ΄ αυτό το χώρο που ζούμε και πολλοί από εμάς γεννηθήκαμε κιόλας , σε όλο τον διευρυμένο Δήμο, άρα μιλάω για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες, Αλεξανδρούπολης, Φερών και Τραϊανούπολης, να έχουμε βάλει και εμείς την πινελιά μας και ο καθένας χωριστά ή μέσα από την ομάδα την οποία εκπροσωπούμε, για να μην κάνουμε λάθος , γιατί τα λάθη σ΄ αυτή την οικονομία και σ΄ αυτή την κοινωνία όπως κατάντησε η Ελλάδα μας , δεν συγχωρούνται ή τουλάχιστον δεν μπορούν εύκολα να διορθωθούν γιατί και δυνάμεις δεν υπάρχουν πολύ έντονες , ουσιαστικές μέσα στον καθένα μας.
Είμαστε εξαντλημένοι από τις δυσκολίες της ζωής, αλλά υπάρχουν και πολλά οικονομικά προβλήματα. Όλοι μαζί, αρχίζοντας από σήμερα, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε στην πορεία του χρόνου όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να μην υπάρχει πλέον στο σχεδιασμό και στον προγραμματισμό του διευρυμένου Δήμου, να μην υπάρχει κάτι γενικό και αόριστο ή κάτι αποσπασματικό όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, αλλά να υπάρχει κάτι συνδυασμένο ιδιαίτερα μέσα στην καινοτομία και μέσα στην προοπτική την αναπτυξιακή όπου το κάθε σημείο, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας , σε κάθε Δημοτική Ενότητα και σε επίπεδο ενώσεως Δημοτικών Ενοτήτων να μας δώσει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μπαίνοντας σ΄ αυτή τη διαδικασία χωρίς εγωισμούς και ο καθένας να μας βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο.

Από τότε που εμείς πήραμε τα ηνία αυτού του Δήμου, δημιουργήσαμε ξεχωριστές υποδομές μέσα στον διευρυμένο Δήμο και αφού πρώτα πούμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία αυτών των υποδομών, σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, θέλω να μπούμε μέσα στη δυνατότητα αυτές οι υποδομές, μαζί με τη δυνατότητα, η οποία φαίνεται να
υπάρχει, αναπτυξιακών προοπτικών , να πατήσουμε πάνω σ΄ αυτές τις υποδομές, ο καθένας από το δικό του γνωστικό επίπεδο , την δικιά του εξειδίκευση , επιστήμη, επάγγελμα , το χώρο τον επαγγελματικό και να δημιουργήσουμε μέσα από άλλες δύο δημόσιες διαβουλεύσεις και αφού σας δώσω, μετά από αυτά που θα
γίνουν σήμερα, το χρόνο δεκαπέντε ημερών τουλάχιστον για να μου δώσετε την πρώτη σας άποψη , την πρώτη σας αντίληψη σχεδιασμού.

Και αφού περάσουν αυτές οι δύο διαβουλεύσεις οι οποίες θα έχουν μέσα το όραμα, τη σκέψη, το σχέδιο , την εικόνα ενός ατόμου ή μιας ομάδας ή ενός συλλόγου τότε θα πάμε το Φθινόπωρο στο μεγάλο μας συνέδριο, ένα συνέδριο όλων μας, όπου εκεί θα καλέσουμε εξειδικευμένους επιστήμονες στους οποίους θα δώσουμε όλο αυτό το υλικό το οποίο θα προκύψει μέσα από αυτές τις τρεις δημόσιες διαβουλεύσεις , προκειμένου και μέσα από το υλικό που θα σχηματισθεί απ΄αυτό το συνέδριο των δύο ημερών , αυτό το υλικό το οποίο θα βγει, να παραδοθεί σε οποιονδήποτε
εντός των ορίων του Δήμου ή εκτός , μέσα σε τρία χρηματικά βραβεία , τα οποία ήδη τα έχουμε καθορίσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο , για να μας κάνει την καλύτερη πρόταση με έπαθλο 25.000 ευρώ το 1ο, 15.000 ευρώ το 2ο
και 10.000 ευρώ το 3ο, έτσι ως μια ανταμοιβή , για την καλύτερη σκέψη, τον καλύτερο σχεδιασμό, την καλύτερη πρόταση, σε επίπεδο επιστημονικής βάσης προμελέτες οι οποίες μαζί και με τις υπόλοιπες οι οποίες δεν θα βραβευθούν θα πάνε στα  χέρια μελετητικής ομάδας, η οποία θα προκύψει μέσα από διαγωνισμό για να
κάνουμε όλα εκείνα τα οποία θα έχουμε σχεδιάσει μαζί.
Νομίζω ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο καθορίσαμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο , το οποίο δεν έχει διαχωρισμούς και ενώνει τα χέρια , τη σκέψη, τις δυνάμεις όλων μας και προχωρούμε για να δημιουργήσουμε την Αλεξανδρούπολη,την Τραϊανούπολη, και τις Φέρες των επόμενων δεκαετιών, όπου οι άλλοι θα πατήσουν πάνω σ΄ αυτά που εμείς θα φτιάξουμε και έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε για να δημιουργήσουν πιο εύκολα από εμάς, πιο γρήγορα και πιο σταθερά και διαπιστευμένα.
Θα σας θυμίσω τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και σε αυτά που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν με δεσμεύσεις χρηματοδοτήσεων, ξεκινώντας από :
– Tην αναβάθμιση και ανάπλαση του Δημοτικού Ωδείου
– Tην αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου καπνομάγαζου
– Tην ανακατασκευή κτιρίου παλαιού νοσοκομείου( για τη στέγαση του μουσικού Γυμνασίου και σε λίγο καιρό και για την στέγαση μουσικού Λυκείου)
– To καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς
– Την κατασκευή έργων υποδομής για τη βιοκαλιέργεια
– Την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών
– Την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης
– Την ανάπλαση πάρκου Ανατολικής Θράκης
– Το Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
– Την κατασκευή περιφερειακού δρόμου
– Την κατασκευή δημοτικού σφαγείου Φερών
– Την κατασκευή Λυκείου Φερών
– Την κατασκευή Γυμνασίου και Λυκείου στο ΚΕΓΕ
– Την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου
– Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ)
– Την ανάδειξη – αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών στο λιμάνι
– Την διαμόρφωση χώρου παραλίας στην Αλεξανδρούπολη “
Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, κ.Λαμπάκης Ευάγγελος, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στα παραπάνω έργα, κάλεσε όλα τα μέλη να εκφράσουν τις απόψεις τους, σχετικά με το θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπως παρακάτω:
-Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου Κων/νος, εκπρόσωπος των Ξενοδόχων, αναφέρθηκε σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό ο οποίος πρέπει να έχει όραμα , να υπάρχουν άξονες , ακόμη κι αν φαντάζουν λίγο υπερβολικοί με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα σε μια πόλη που αναπτύσσεται και σε μια οικονομική γεωγραφία και γεωπολιτική που αλλάζει τόσο γρήγορα. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη το όραμα αυτό να χαρακτηρίζεται και από ρεαλισμό.
– Ο κ. Σουκουλιάς Πέτρος, Δημότης, μίλησε για τα έξυπνα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μία πόλη και τα οποία αφορούν την τεχνολογία. Πρότεινε, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μέσα από μία καλή ανάλυση , μελέτη κάποιων
πραγμάτων να υιοθετήσει όλες αυτές τις αρχές που επαγγέλλεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας κατ’ επέκταση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών και Κοινοτικών Προγραμμάτων και έχουν σχέση με την έξυπνη πόλη και την έξυπνη Περιφέρεια.
Τόνισε την ύπαρξη ανθρώπων στην Αλεξανδρούπολη ,που είναι ικανοί , τεχνογνώστες , οι οποίοι μπορούν να καθίσουν σε μία αίθουσα να μιλήσουνε και να προτείνουνε πολλά πράγματα τα οποία ο Δήμος πρέπει να τα βάλει σε μία προτεραιότητα υλοποίησης τους. Όλα αυτά είπε , μπορεί να γίνουν εξ ιδίων πόρων αλλά το κυριότερο να εκμεταλλευθούμε τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα .
Στη συνέχεια ανέφερε πως η πόλη με βάση αυτά που βλέπει σε άλλες πόλεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού στερείται διεθνών συνεργασιών. Με τον όρο διεθνής συνεργασία πρότεινε την παρουσία στην πόλη μας, στο χώρο μας , στο Δήμο μας, κάποιων φορέων , οργανισμών , οντοτήτων που υπάρχουν και λειτουργούν αλλού και μπορούν να έρθουνε εδώ να σηκώσουν τη σημαία τους  διεθνοποιώντας το χώρο τους. Τέλος τόνισε, πως είναι καλά τα έργα που γίνονται, ιδίως όταν τα χρήματα έρχονται απ’ έξω, αλλά εκείνο στο οποίο πρέπει να δίνεταισημασία, είναι η οικονομική βιωσιμότητα.


– Ο κ. Ζαντανίδης Στέλιος, Αερολιμενάρχης, αναφέρθηκε στις νέες υποδομές του Αεροδρομίου, στην αύξηση των πτήσεων από και προς αυτό και προκάλεσε το Δήμαρχο να φέρει περισσότερο τουρισμό.
– Ο κ. Κατσαντούρας Χρήστος , Εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Περιφ. Τμήμα Θράκης, εισαγωγικά αναφέρθηκε στην ικανοποίησή του για την πρόσκληση, στην ανάγκη σύγκλησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης συχνότερα για μείζονος σημασίας θέματα καθώς και στην παρουσία περισσότερων μελών της.
Στη συνέχεια επεσήμανε το γεγονός ψήφισης της πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής από το Δ.Σ. από 26 σε σύνολο 41 μελών του, τη μη παρουσία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων στο Δ.Σ. και το μη Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για τα δύο επιχειρησιακά προγράμματα (2012-2014) και (2015-2019).
Επί του θέματος, τόνισε ότι πρόκειται για ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα με δράσεις και ενέργειες σε συνδυασμό με εξεύρεση πόρων και βασική επιδίωξη την εξασφάλιση–βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών σε τομείς που
αναφέρονται σε υποδομές, υγιεινή, κοινωνική αλληλεγγύη επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, απασχόληση κλπ. Στη συνέχεια περιέγραψε τις κατευθυντήριες αρχές που θα βοηθήσουν στην προσέγγιση του οράματος και αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της στρατηγικής θέσης της πόλης μέσα από τη δημιουργία – βελτίωση των υποδομών της στους τομείς: Γεωθερμία, Λιμάνι, Συγκοινωνίες, Πρωτογενή , Πολιτισμό, Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Κλείνοντας, πρότεινε ιεράρχηση στόχων και επιδιώξεων ανάλυση κόστους- οφέλους στα μεγάλα έργα, σχεδιασμό και κυρίως υλοποίηση.

– Ο κ. Δεμερίδης Γεώργιος, Εκπρόσωπος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου , μετά τη διαπίστωση που έκανε , ότι η περιοχή στην οποία αναφέρεται ο κ.Δήμαρχος έχει Δυτικό όριο τη Χιλή, Ανατολικό όριο το αεροδρόμιο , νότιο
προφανώς τον αιγιαλό , ρώτησε ποιό είναι το Βόρειο όριο της περιοχής αυτής. Μετά την απάντηση του κ. Δημάρχου πως αναφέρεται σε ολόκληρο το Δήμο και συγκεκριμένα για την Αλεξανδρούπολη , στο κομμάτι από το αεροδρόμιο έως την Χιλή, ο κ. Δεμερίδης συμφώνησε με το κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής για την προσκόμιση προτάσεων οι οποίες και θα είναι εναρμονισμένες πλήρως με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
– Η κ. Χιτζή Σοφία , Εκπρόσωπος Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου, αναφέρθηκε, στο υπ’ αριθ. πρωτ. 322/12-03-2018 έγγραφο του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου , το οποίο κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, τονίζοντας περισσότερο την άμεση ανάγκη κέντρου ημερήσιας φροντίδας, κέντρου φιλοξενίας με παράλληλη υποστήριξη δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, με εξειδικευμένο προσωπικό 24ωρης βάσης και πως αυτές οι δομές λειτουργούν
στους περισσότερους δήμους της χώρας.
Επίσης ζήτησε την εγκατάσταση σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και απλών λειτουργικών κατασκευών, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα τα άτομα με αναπηρία. Τέλος πρότεινε να γίνονται Πανελλήνια ετήσια αθλητικά δρώμενα με αναφορά στην αναπηρία, σε συνδιοργάνωση του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου , με το Δήμο Αλεξανδρούπολης.
– Ο κ. Διαμαντίδης Ηλίας, Εκπρόσωπος Συλλόγου Εμποροβιοτεχνών Φερών, τόνισε ότι η ανάπτυξη της περιοχής υπόκειται κυρίως στον Πρωτογενή Τομέα , εξαίροντας το ενδιαφέρον του Δήμου και τη στήριξη που έχει στο
πρόσωπο του κ. Φαλέκα Ιωάννη , που ανέλαβε το έργο της Γεωθερμίας και το ανέβασε ψηλά. Ζήτησε να γίνει άμεσα ότι χρειάζεται για να τελειώσει το σφαγείο των Φερών, καθώς το κόστος της απουσίας του σφαγείου, σε ότι αφορά τα σφάγεια ,τα οποία επωμίζονται όλοι οι καταναλωτές. Η δημιουργία και η ύπαρξη σφαγείου τόνισε πως θα επιφέρει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα , στην κτηνοτροφία και στη μείωση κόστους μεταφοράς.
Δεν παρέλειψε να ρωτήσει για το τι γίνεται με τα αδέσποτα της περιοχής τα οποία έχουν καταντήσει μάστιγα, ζητώντας να γίνει κάποια παρέμβαση ώστε να περιοριστούν. Τέλος είπε πως ευελπιστεί οι προτάσεις των φορέων θα δώσουν καρπούς και δεσμεύτηκε ως Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εμποροβιοτεχνών Φερών να
υλοποιήσουν τις προτάσεις τους.
– Ο κ. Κουσίδης Παναγιώτης, Δημότης, διαπίστωσε πως η Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είναι θετική και εποικοδομητική και πως η μελέτη των επί μέρους δράσεων και υποδομών είναι
οραματική και υλοποιήσιμη αφού καλύπτει όλες σχεδόν τις πτυχές του θέματος. Στη συνέχεια τόνισε ότι, η Αλεξανδρούπολη στις επόμενες δεκαετίες , για να είναι πιο ολοκληρωμένη πρέπει να αναφέρεται εμφατικά στο κυκλοφοριακό και σε συγκεκριμένες προτάσεις εξωραϊσμού της πόλης.
Αναλυτικά , ανέφερε ότι:
Για τον εξωραϊσμό των υπαίθριων φιλόξενων χώρων με διάφορα μνημεία και έργα τέχνης, είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια μελέτη από αρμόδια Επιτροπή από ειδικούς γνώστες τοπικούς και μη ,για την αρχιτεκτονική και αισθητική του αστικού τοπίου, ώστε να αποφεύγονται οι γνωστές συγκρούσεις.
Για το κυκλοφοριακό του διευρυμένου Δήμου, η πόλη μας έχει απόλυτη ανάγκη από ένα εναλλακτικό περιφερειακό δρόμο από το στρατόπεδο ΖΗΣΗ μέχρι το δρόμο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου , καθώς η Εθνική οδός
Αλεξανδρούπολης Χιλής – Μάκρης παθαίνει κυκλοφοριακό έμφραγμα κυρίως τους θερινούς μήνες των διακοπών και σε περίπτωση ατυχήματος ,υπάρχει μόνο ένας και μοναδικός οδικός άξονας που συνδέεται με το Γ.Π.Ν.Α..
Επειδή δεν έχει προβλεφθεί ούτε από το Γ.Π.Ν.Α. , με την τελευταία επέκταση σχεδίου πόλης , θα πρέπει να προβλεφθεί και να χαραχτεί στην επόμενη επέκταση του σχεδίου πόλης όπως προβλέφθηκε ο περιφερειακός δακτύλιος, γιατί μια προηγούμενη Δημοτική Αρχή προέβλεψε αυτό το χώρο από την τράπεζα γης, δηλ.
από την εισφορά σε γη. Αυτός ο περιφερειακός θα δώσει μεγάλη κυκλοφοριακή ανάσα και ανακούφιση στην πόλη . Φυσικά υπάρχει η δέσμευση του απαραίτητου χώρου για την ολοκλήρωση μέχρι τη γέφυρα της Μαΐστρου.
Κλείνοντας, αφού αναγνώρισε ότι σωστά ο Δήμαρχος αγωνίζεται και διεκδικεί την αναγκαία χρηματοδότηση για τον μεγάλο αυτό περιφερειακό, εξέφρασε την άποψη ότι μόνο το ενδιαφέρον και η αγάπη όλων των θεσμικών φορέων , των παραγωγικών φορέων και των πολιτών μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση της πόλης μας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής πάντα με το βλέμμα στο μέλλον της Αλεξανδρούπολης για τις επόμενες δεκαετίες.
– Η κ. Ανδρεάδου Ευθυμία, εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, συμφώνησε με τη δημιουργία μιας ομάδας, μέσα από ένα σύνολο διευρυμένων γνωστικών αντικειμένων, ώστε από την ανατροφοδότηση που θα προκύψει από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και η αξιολόγηση αυτών να μπορούν να είναι κάτω
από ένα επιστημονικό πρίσμα, ενώ πρότεινε στο διάλογο να συμμετέχουν οι εν δυνάμει ενεργοί πολίτες που θα κληθούν να αξιοποιήσουν αυτά που τώρα θα προταθούν.
– Ο κ. Χατζημιχαήλ Κων/νος , εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού και στρατηγικής στον τομέα των χρηματοδοτήσεων αλλά και στη δημιουργία Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας κατά το
πρότυπο του Ισραήλ , προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.
– Ο κ. Μανωλόπουλος Ευάγγελος, Εκπρόσωπος Θρακικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε την κ. Ελβίρα Ταταρίδου, ανέφερε πως καλές είναι οι υποδομές, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενό τους. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις αποθήκες θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη αίθουσα που την ζητά ο κόσμος. Τέλος πρότεινε, ο Δήμος να σκεφθεί με στρατηγική γι΄αυτές τις δομές και πως ο Δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να οδηγεί τις εξελίξεις.
– Η κ. Γκιούρδα Όλγα, Δημότισσα, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του προβλήματος που αφορά το κυκλοφοριακό.
– Ο κ. Καφετζής Ανδρέας, Δημότης, ανέφερε πως θα πρέπει να καταγραφούν οι Εβρίτες της διασποράς. Αυτοί αγαπούν πιο πολύ την Αλεξανδρούπολη και θα μπορούσαν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην πόλη γιατί είναι κοσμοπολίτες κα ξέρουν πως ζει ο πλανήτης ολόκληρος. Εκφράστηκε θετικά αναφορικά με το Συνέδριο το Φθινόπωρο, αρκεί πρώτα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Επίσης , τόνισε πως η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη λόγω της ύπαρξης των ανεμογεννητριών, ενώ αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα που έγιναν στην περιοχή και στην ανάγκη δημιουργίας ενός αιολικού πάρκου. Τέλος , ανέφερε πως πρέπει να κινητοποιηθούν και οι άνθρωποι εκτός Αλεξανδρούπολης ο οποίοι μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα γι’ αυτή την πόλη.
-Ο κ. Τοψίδης Χριστόδουλος, Εκπρόσωπος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου , αφού συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για όλα τα έργα που έχουν γίνει στην Αλεξανδρούπολη και για την καλή συνεργασία που έχει
επιτευχθεί ανάμεσα στο Δήμο και στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Έβρου έως σήμερα, ανέφερε πως θα προχωρήσουν στην κατάθεση προτάσεων αλλά τόνισε και την ανάγκη να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στην περιοχή, καθώς και να στηθούν επιχειρήσεις στην πόλη. Στη συνέχεια ανέφερε πως συμφωνεί με τις πεζοδρομήσεις στην περιοχή, οι οποίες πρέπει να γίνονται σωστά και ώριμα και όχι πρόχειρα , αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε και την ανάγκη εξεύρεσης χώρου πάρκινγκ, με την αγορά νέων ακινήτων. Τέλος δήλωσε, πως όλοι μαζί μπορούμε να
πετύχουμε το καλύτερο.
-Ο κ. Δαστερίδης Βασίλειος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας –βελτίωσης των υποδομών προκειμένου να υπάρξουν οι συνθήκες ανάπτυξης της βιομηχανίας και των λοιπών τομέων δραστηριότητας.
-Η κ. Σταθάκη Μαρία εκ μέρους του Βουλευτή κ. Καΐσα Γεώργιου αναφέρθηκε στις προτάσεις που παρουσιάσθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜ-Θ τον προηγούμενο Νοέμβριο, διερωτηθέντος στη συνέχεια του Δημάρχου τι υλοποιήθηκε από τότε μέχρι σήμερα.
– Ο κ. Βαφειάδης Σωτήριος , Εκπρόσωπος Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου αφού χαιρέτισε την κίνηση της Δημοτικής Αρχής, ανέφερε πως θα προσπαθήσουννα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
-Ο κ. Νασίμ Σύριος , εκπρόσωπος του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης τεχνολογίας, προτρέποντας να δούμε τον σχεδιασμό και πρακτική των χωρών του εξωτερικού.

– Ο κ. Παπαδόπουλος Κων/νος, Εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου –Περιφερειακό Τμήμα Θράκης (ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ), αναφέρθηκε στην πεζοδρόμηση που θα γίνει , στον ποδηλατόδρομο που έγινε και τόνισε πως όλα για να πετύχουν χρειάζονται όραμα και σωστές μελέτες. Παρατήρησε ότι, αρχικά μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις, στο τέλος όμως οι πολίτες αποδέχονται ό,τι είναι για το καλό τους. Τέλος ανέφερε πως θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και θα καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους.
-Η κ. Χαραλαμπίδου Στυλιανή , Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου, εξέφρασε την ικανοποίησή της και συνεχάρη την παρούσα Δημοτική Αρχή για το νοικοκύρεμα της πόλης ,ενώ ζήτησε από το Δήμαρχο τη βοήθειά του για τηνεπίσπευση της απόκτησης του κτιρίου του δικαστικού μεγάρου διότι το παρόν είναι ανεπαρκές λειτουργικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του Ειρηνοδικείου, τονίζοντας πως είναι ένα παλιό κτίριο και χρήζει αντικατάστασης.
-Η κ. Επιτρόπου Σοφία, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Αιμοδοτών, χαιρέτησε την προσπάθεια και τη διαδικασία.

-Η κ. Καραμήτρου Στέλλα Εκπρόσωπος του Συλλόγου ΑιμοδοτώνΑλεξανδρούπολης καθώς και της Κινηματογραφικής Λέσχης , αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου όπου και γίνονται προβολές της
κινηματογραφικής λέσχης , ενώ συμφώνησε με την προσπάθεια που γίνεται για την επάνοδο Ελλήνων Επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα.
– Ο Ανδρέας Αθανασιάδης ,Εκπρόσωπος του φορέα Διαχείρισης , αναφέρθηκε στο πρόβλημα κυκλοφορίας των Δημοτών στο κέντρο λόγω τωντραπεζοκαθισμάτων.
– Η κ. Χαραλαμπίδου Μαρίνα, Εκπρόσωπος Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης το υπ’ αριθ. Φ2.1/3305/14-03-2018 έγγραφο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Έβρου, σχετικά με «Προτάσεις στέγασης σχολικών μονάδων και υπηρεσίας ΔΔΕ ». Αναλυτικότερα πρότεινε στην περιοχή του ΚΕΓΕ να κατασκευαστούν σχολικές μονάδες οι οποίες θα στεγάσουν το 6ο
Γυμνάσιο και το 5ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης καθώς κρίνεται απαραίτητη λόγω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού της πόλης και όχι τη μεταφορά στην περιοχή αυτή του 4ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης και του 2ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης. Επίσης πρότεινε να αξιοποιηθεί ο χώρος του οικοπάρκου Αλτιναλμάζη για τηνανέγερση σχολικών μονάδων, προκειμένου να στεγάσουν την Τεχνική Εκπαίδευση (1ο ΕΠΑΛ & 2Ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης). Τέλος ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για το χώρο στέγασης της υπηρεσίας της Δ.Δ.Ε. Έβρου σε κτήριο που θα καλύπτονται οι ανάγκες της Υπηρεσίας.

-Ο κ. Τσέκης Παναγιώτης , πρώην Δήμαρχος του πρώην Δήμου Φερών, κατέθεσε έγγραφο όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο λόγος του είναι πολιτικός και πως στοχεύει στην επισήμανση πράξεων και παραλείψεων αναγνωρίζοντας παράλληλα το σημαντικό έργο της Δημοτικής Αρχής. Τα ουσιαστικά θέματα κατά την άποψή του για τα οποία δεν υπάρχει λόγος, θέση και άποψη είναι:
1)Η ανάδειξη των περιοχών Νατούρα (Βιστωνίδα Λίμνη-Δέλτα Έβρου- Δάσος Δαδιάς) σε συνεργασία με την Περιφέρεια μέσα από τη βελτίωση των όρων και συνθηκών πρόσβασης. Με ευθύνη όλων(Δημοτική Αρχή- Αντιπολίτευση) δεν έγινε το παραπάνω γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική θέση.
2)Η μη συνέχιση εφαρμογής του σχεδίου του πρώην Δήμου Φερών που καταρτίσθηκε το 1986, από το έτος 1997 και μετά και αναφέρθηκε σε υποδομές κάθε είδους.
3)Η ανοχή και προστασία καταπατητών της Δημόσιας Περιουσίας.
4)Η πολιτική του Δήμου για τις Φέρες που κατά την άποψή του θα επιφέρει
μαρασμό.
Στη συνέχεια τόνισε ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ενός Δήμου με τη συνένωση της Δημοτικής Ενότητας Φερών και του Δήμου Τυχερού. Κλείνοντας επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να χαρακτηρίζεται
από τις αρχές της Ισότητας, Δικαιοσύνης, Συμμετοχής και Αλληλεγγύης.

Κλείνοντας τη Συνεδρίαση , ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, κ. Λαμπάκης Ευάγγελος, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας του να κληθούν και θεσμικοί παράγοντες, εκτός των μελών της Επιτροπής, γιατί καταδείχτηκε ότι μπολιάσθηκαν με επιτυχία οι ιδέες και προτάσεις τους με τις υπάρχουσες και παρουσιάσθηκαν προβλήματα που δεν ήταν γνωστά ή δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία.
Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και συμμετοχή τους , ζήτησε μέσα σε 10-20 ημέρες, αν κάποιος θελήσει, να προτείνει επιπλέον ό,τι θεωρεί αναγκαίο και παρέλειψε να το τονίσει.