Το βιβλίο “Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου” θα παρουσιαστεί σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα

Το βιβλίο “Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου” θα παρουσιαστεί σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα

Στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα παρουσιάζεται επίσημα, το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται και τη Δευτέρα, το βιβλίο ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Αγγελίδη.

Οι τρείς συνεχόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

  • Το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 19:00 στο Away The New Era, στην Πλατεία Ειρήνης 66, στο κέντρο της Κομοτηνής.
  • Την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης
  • Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 19:30 στην Ορεστιάδα

Η 2η έκδοση του πολυσυζητημένου βιβλίου, εμπλουτισμένη με περισσότερο υλικό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Νότιος Άνεμος”. Είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας της ΑΕΚ και του δικέφαλου αετού.

Ένα ταξίδι αγωνιώδες, έτσι ακριβώς περιγράφεται, για να διασωθεί η ρίζα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα που κρατούσαν σαν φυλακτό στις αλλοτινές τους πατρίδες οι Μικρασιάτες, οι Ρωμηοί της Πόλης και της Σμύρνης, οι Πόντιοι…

Η ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, από αθλητές που μεσουρανούσαν στα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, είναι απλά η αφύπνιση για το τι θα επακολουθήσει.

Η πολυετής έρευνα του Νίκου Αγγελίδη, φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού και κατ’ επέκταση του Μικρασιατικού και Ποντιακού ελληνισμού.

Σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης, ξεχύνονται ψυχές που διψούν για ζωή. Ονειρεύονται να φτιάξουν το μέλλον… όπως το παρελθόν τους. Το πρόσφατο παρελθόν. Αγωνίζονται και δεν ξεχνούν… Κουβαλούν στις πλάτες λίγα υπάρχοντα, όσα ξέμειναν από τους βίαιους διωγμούς, αλλά έχουν μαζί τους την ελπίδα. Στήνουν πρόχειρα τα πρώτα σπίτια τους, αλλά το μυαλό τους είναι στη δημιουργία. Θέλουν να δείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους. Ο αθλητισμός, κάτι που γνωρίζουν καλά, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα τους.

Μπαίνουν με τα μούτρα λοιπόν στην αναζήτηση όλων των συστατικών εκείνων που τους έκαναν να ξεχωρίζουν. Φτιάχνουν ομάδες όπου κι αν βρίσκονται. Αθλητικά σωματεία. Παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, διαγωνίζονται στην κολύμβηση, την πάλη, τον στίβο. Είναι πρώτοι και καλύτεροι. Είναι Μικρασιάτες, Πολίτες, Σμυρνιοί και Πόντιοι που το λέει η ψυχή τους.

Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, αναδεικνύει κάθε μια από τις προσπάθειες αυτές… 361 συνολικά, μέσα από 320 πολύχρωμες σελίδες με περισσότερες από 1500 φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων.

Οι φίλοι της ΑΕΚ, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ιστορίας από τη Θράκη, αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών, στο μαγικό αυτό τριήμερο όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά ομάδες που έγραψαν ή γράφουν ακόμα… ιστορία, όπως η ΑΕ Κομοτηνής, η ΑΕΚ Έβρου, η πρώην ΑΕΚ Αλεξανδρούπολης, η ΑΕ Καρωτής και η Ένωση Κυανής Ασβεστάδων.

Οι ομάδες αυτές… θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ιστορικές αναφορές για την παρουσία της στα τοπικά γήπεδα, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το παρελθόν και αφηγήσεις ανθρώπων που έχουν γράψει τις δικές τους σελίδες δόξας στο πλευρό των σωματείων αυτών.

Για τις ανάγκες της παρουσίασης, θα χρησιμοποιηθεί γιγαντοοθόνη, όπου θα προβληθούν ειδικά αφιερώματα…