Στα χέρια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης η τύχη της σηροτροφίας στον Έβρο

Στα χέρια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης η τύχη της σηροτροφίας στον Έβρο

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Κοινοβουλευτική Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, για το θέμα της σηροτροφίας και αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης καθώς και του ιδιόμορφου καθεστώτος της καλλιέργειας, η οποία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ κι ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται οι εκτροφείς.

Συγκεκριμένα με την αναφορά διαβιβάστηκε επιστολή των σηροτρόφων Ν. Έβρου οι οποίοι εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της εκτροφής τους με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προϋποθέσεις καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επιπλέον δεν δικαιούνται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ καθώς η σηροτροφία δεν ανήκει στις καλλιέργιες/εκτροφές τις οποίες καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ.

Το υπουργείο στην απάντηση επικαλείται το ΈΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ’, ωστόσο αναφέρει ότι για τους σηροτρόφους της Π.Ε. Έβρου, λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την  άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017 εξετάζεται, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το ενδεχόμενο αναγνώρισης ως επιλέξιμων προς πληρωμή και των κυτίων με μειωμένη παραγωγή κουκουλιών λόγω ‘εξαιρετικής περίστασης’.

Εστάλει σχετική επιστολή υπόψιν του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, η οποία κι επισυνάπτεται, προς γνωστοποίηση της απάντησης του Υπουργείου και προς δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών ώστε οι σηροτρόφοι του Έβρου να αποζημιωθούν για τον κόπο τους.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Ερώτηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10573599.pdf

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Απάντηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10669449.pdf

Επισυνάπτεται και η σχετική επιστολή προς την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΗΡΟΤΡΟΦΩΝ

Αφήστε το σχόλιό σας