Όταν ένας Εβρίτης “μπλόκαρε” την προσπάθεια των Σκοπίων στο Βουκουρέστι πριν 4 χρόνια

Όταν ένας Εβρίτης “μπλόκαρε” την προσπάθεια των Σκοπίων στο Βουκουρέστι πριν 4 χρόνια

Το θέμα των Σκοπίων και των συζητήσεων της Κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία για το όνομα που θα περιέρχει τον όρο “Μακεδονία”, κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό. Τέτοιες μέρες πάντως, πριν 4 χρόνια στο Βουκουρέστι, ένας Εβρίτης “μπλόκαρε” την προσπάθεια των Σκοπιανών να περάσουν την θέση τους στο θέμα της μελλοντικής ενταξιακής πορείας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, χάρη στις κινήσεις του οποίου δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα στη Ρουμανία, όπου διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής των Χωρών Ν.Α. Ευρώπης, οι παρασκηνιακές κινήσεις των Σκοπίων να “ανοίξουν την πόρτα” των διαπραγματεύσεων για είσοδο στην Ε.Ε, χωρίς να λυθεί το θέμα  του ονόματος. Μάλιστα είχαν στο πλευρό τους και τον Γερμανό Επίτροπο Διεύρυνσης, που πίεζε έντονα  σε εκείνη την σύνοδο.

Υπήρξαν τότε ισχυρές πιέσεις και από άλλες χώρες που μετείχαν, όπως η διοργανώτρια Ρουμανία με τον ίδιο τον Πρόεδρο της, αφού ήθελε να παρουσιάσει ως… επιτυχία μια κίνηση καλής θέλησης όλων έναντι των Σκοπίων. Όπως συμβαίνει δηλαδή και τώρα, με διάφορες χώρες και πλευρές να πιέζουν για εξεύρεση λύσης, έστω και αν αυτή θα είναι σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας ως οικοδεσπότης, ήταν ένας από αυτούς που πίεζαν το 2014 να υπάρξει αναφορά υπέρ μελλοντικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε, αλλά η ξεκάθαρη στάση του Άκη Γεροντόπουλου το απέτρεψε.

Όμως τον Ιούνιο του 2014, η άμεση αντίδραση και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου ο οποίος εκπροσώπησε την χώρα μας, απέτρεψε τη συγκεκριμένη αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν, όπως ήθελε η πλευρά των Σκοπιανών. Ο κ. Γεροντόπουλος επέμενε να απαλειφθεί οπιαδήποτε αναφορά και γι’ αυτό καθυστέρησε για ολόκληρες ώρες η υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος.

Τελικά έγινε δεκτή η θέση της Ελλάδας και στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφή,ς δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε μελλοντική ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε, όπως πίεζαν και ήθελαν ο Γερμανός Επίτροπς και άλλοι.

Λίγο νωρίτερα, ο Εβρίτης Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα αυτό κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τονίζοντας:

“Η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης των κρατών της Βαλκανικής στην Ε.Ε. Αυτό όμως θα γίνει λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα προαπαιτούμενα κριτήρια των υποψήφιων κρατών-μελών, καθώς και όσων επιθυμούν να ενταχθούν στην διαδικασία. Τα Σκόπια, από την στιγμή που υπάρχει το θέμα του ονόματος και δεν έχει λυθεί, δεν μπορούν να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία. Είμαστε ξεκάθαροι ως Ελλάδα και δεν πρόκειται να δεχθούμε κάτι άλλο”.

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ