ΚΙΝΔΥΝΟΣ για Έβρο-Η Τουρκία “παγώνει” τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ για Έβρο-Η Τουρκία “παγώνει” τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα

Το «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται την τουρκική Hurryiet.

Ο Τσαβούσογλου συνέδεσε στην απόφαση της Τουρκίας για τη διακοπή της συμφωνίας με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και την απελεύθερωσή τους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «απαράδεκτη». Τη Δευτέρα οι 4 τελευταίοι από τους στρατιωτικούς αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς είχε παρέλθει το 18μηνο της προφυλάκισής τους.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαική Ενωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την Άγκυρα των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στο Αιγαίο. Ειδικότερα σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στο Αιγαίο από τον φόβο προβοκάτσιας εκ μέρους της Ελλάδας, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Αnadolu, γεγονός που καθιστά την εντολή εξαιρετικά περίεργη, ειδικά μετά το περιστατικό με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους πριν λίγους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και οι ομάδες υποβρυχίων καταστροφών (SAT) έχουν τεθεί σε επιφυλακή από την πλευρά των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του πρακτορείου η Ναυτική Διοίκηση ανέφερε πως η Ελλάδα αύξησε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι εμφανές ότι η πλευρά των Τούρκων προχωράει σε νέες προκλήσεις και περίεργες κινήσεις αφού κατηγορεί την Ελλάδα για αύξηση της έντασης.

Το θέμα είναι μην αρχίσει συγχρόνως να μας στέλνει χιλιάδες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες από τον Έβρο και τα νησιά, τους οποίους παράλληλα δεν θα δέχεται να πάρει πίσω. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει πότε θα… ανοίξει την στρόφιγγα στο συγκεκριμένο θέμα, κατακλύζοντας την χώρα μας με όσους είναι στην Τουρκία και περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr