ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Πάγωσε” με Προδικαστική Προσφυγή ο διαγωνισμός για την αποχέτευση Μάκρης Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Πάγωσε” με Προδικαστική Προσφυγή ο διαγωνισμός για την αποχέτευση Μάκρης Αλεξανδρούπολης

Δεύτερη… ψυχρολουσία για τον δήμο Αλεξανδρούπολης και τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, που είχε πολυδιαφημίσει το συγκεκριμένο έργο, αφού με απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), “παγώνει” ο διαγωνισμός  του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης», αξίας περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Με την απόφαση της η ΑΕΠΠ στις 29 Μαίου 2018, δέχθηκε την Προδικαστική Προσφυγή εταιρείας από την Κομοτηνή, η οποία έκανε την δεύτερη καλύτερη προσφορά και  έτσι αναστέλλεται η πρόοδος του διαγωνισμού. Δηλαδή η υποβολή δικαιολογητικών κατακύρωσης από τον προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού, που είναι Κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών της Αλεξανδρούπολης κυρίως, η οποία αναλαμβάνει συχνά έργα στην πόλη και την περιοχή του Έβρου.

Έτσι, μετά την Προδικαστική Προσφυγή της εταιρείας “Ηλέκτωρ” κατά του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποριμμάτων, με ποσό που ξεπερνάει τα 28 εκατ. ευρώ, ήρθε μια ακόμα απόφαση ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), για ένα σημαντικό έργο της Αλεξανδρούπολης, να το “παγώσει” και αυτό. Ποιός ακούει τον δήμαρχο κ.Λαμπάκη πάλι, αφού θα αρχίσει άλλη μια φορά να βλέπει παντού… εχθρούς.

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει το Evros-news.gr, η εταιρεία από την Κομοτηνή που δεν κέρδισε τον διαγωνισμό, “προσέφυγε αιτούμενη την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης, επικαλούμενη ότι μη νομίμως ανακηρύχθηκε ο καθ ου οικονομικός φορέας προσωρινός ανάδοχος, ενώ η προσφορά του έπρεπε να απορριφθεί, εποµένως ασκεί την Προδικαστική Προσφυγή με έννομο συμφέρον, αφού προδήλως βλάπτεται από την προσβαλλόμενη, εφόσον έχει υποβάλει προσφορά και, αν ήθελε αποκλειστεί ο έτερος φορέας, ο προσφεύγων ως αναδειχθείς δεύτερος μειοδότης θα ανακηρυχθεί αυτός προσωρινός ανάδοχος της σύμβασης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΣΤΟΠ στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης. Δεκτή η Προδικαστική προσφυγή της Ηλέκτωρ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης που έκανε τον διαγωνισμό και είναι η αναθέτουσα αρχή, έστειλε τις δικές της απόψεις, αλλά αυτές κρίθηκε από την ΑΕΠΠ ότι είναι γενικόλογες και φυσικά τις απέρριψε. Όπως χαρακτηριστικά σημείωνεται: “Η αναθέτουσα αρχή στις απόψεις της που απέστειλε δεν επικαλείται ορισμένως ειδικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος για την αποφυγή έστω μικρής καθυστέρησης στην πρόοδο του διαγωνισμού, αορίστως δε αναφέρεται στις συνθήκες υγιεινής των κατοίκων από την συχνή υπερχείλιση των βόθρων, λόγω κορεσμού του υπεδάφους και των επιπτώσεων στον ετήσιο προγραμματισμό της Διαχειριστικής Αρχής της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και του κινδύνου αναστολής πληρωμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τούτο, γιατί πέραν της γενικόλογης πιο πάνω αναφοράς, δεν επικαλείται αν και σε ποιο βαθμό θα χειροτερεύσει ο κορεσμός του υπεδάφους και σε ποιο βαθμό θα αυξηθεί ο κίνδυνος για αναστολή πληρωμών από μια ολίγων ημερών καθυστέρηση στην δημοπράτηση του έργου”.

Η απόφαση που “παγώνει” τον διαγωνισμό

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), που εκδόθηκε στις 29 Μαίου 2018: “Δέχεται το αίτημα περί αναστολής-προσωρινών μέτρων που σωρεύεται στην υπό εξέταση Προδικαστική Προσφυγή.
Αναστέλλει την πρόοδο του διαγωνισμού και δη την υποβολή δικαιολογητικών κατακύρωσης από τον προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού με α.α. ΕΣΗΔΗΣ 71258 για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 4.404.673,41€ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και την αποχή από την οριστική κατακύρωση της σύμβασης σε αυτόν, μέχρις εκδόσεως Απόφασης από την Α.Ε.Π.Π. επί της υπό εξέταση Προσφυγής, μέσα στην αποκλειστική προθεσμία του αρ. 367 παρ. 1 Ν. 4412/2016”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών 

AΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΜΑΚΡΗΣ