Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ανίκανοι να προσλάβουν ναυαγοσώστες, ρίχνουν το… μπαλάκι και την ευθύνη στους επιχειρηματίες

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ανίκανοι να προσλάβουν ναυαγοσώστες, ρίχνουν το… μπαλάκι και την ευθύνη στους επιχειρηματίες

Χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη κινδυνεύουν να μείνουν το φετινό καλοκαίρι οι παραλίες της Αλεξανδρούπολης, λόγω ανικανότητας της δημοτικής αρχής να προσλάβει τους 12 ναυαγοσώστες που προβλέπονται.

Αντί μάλιστα ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και οι συνεργάτες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που απορρέουν από τον σχετικό νόμο, ρίχνουν το… μπαλάκι στους επιχειρηματίες των beach bar, μετακυλίοντας τις δικές τους ευθύνες. Φτάνουν στο σημείο ακόμα και να τους “απειλούν” με έγγραφο, πως αν δεν προσλάβουν οι ίδιοι νευαγοσώστες, για τους οποίους επαναλαμβάνουμε καθυστέρησε ο δήμος Αλεξανδρούπολης τις σχετικές διαδικασίες και οι συνεχείς διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι, δεν θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Για τις οποίες διέθεσαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και παράλληλα πληρώνουν ενοίκιο στον δήμο.

Δώδεκα ναυαγοσώστες θα πρέπει να διαθέτουν οι παραλίες της Αλεξανδρούπολης και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί για φέτος το καλοκαίρι, τους διπλάσιους δηλαδή από πέρυσι. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος 31/2018 – ΦΕΚ 61/Α/4-4-2018 που ρυθμίζει θέματα: “Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες”, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: “Οι Δήμοι, καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, των οποίων η διαχείριση δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λπ.), όταν παραχωρούν ή εκμισθώνουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χώρο αιγιαλού – παραλίας που θεωρείται λουτρική εγκατάσταση, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1, υποχρεούνται όπως:

α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσώστων. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή- επόπτη ναυαγοσώστων.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης με έγγραφο που έστειλε στους επιχειρηματίες και το οποίο σας παρουσιάζει το Evros-news.gr, παραδέχεται ότι δυο φορές ο ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός που προκήρυξε απέβη άκαρπος, ενώ και η απ’ ευθείας ανάθεση στον κ.Δραγανίδη Βασίλειο δεν προχώρησε, αφού όπως αναφέρεται στο έγγραφο του δήμου, δεν εμφανίστηκε για την ανάληψη της υπηρεσίας αυτής.

Λέει ψέματα για τον 31/2018, αφού ξεκάθαρα προβλέπει

ότι οι Δήμοι θα πρέπει να προσλάβουν τους ναυαγοσώστες.

Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος διαβάσει το συγκεκριμένο έγγραφο, καταλαβαίνει πως ο δήμος Αλεξανδρούπολης λέει ψέματα όταν αναφέρει ότι σύμφωνα με τον 31/2018 είναι υποχρεωμένοι οι επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν τους ναυαγοσώστες και τους καλεί να το πράξουν για τον μήνα Ιούνιο με δικά τους μάλιστα έξοδα. Παράλληλα τονίζει-υπό μορφή απειλής-πως πρέπει να συμμορφωθούν για να λειτουργήσουν νόμιμα.

Προσπαθούν δηλαδή να τους φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελίδης, αλλά φυσικά ο νόμος είναι με το μέρος των επιχειρηματιών, οι οποίοι όπως μαθαίνουμε ετοιμάζονται να κινηθούν και νομικά αν επιμείνει ο δήμος σε όλα αυτά και δεν βρει λύση με την πρόσληψη ναυαγοσωστών. “Δεν είναι δυνατόν εμείς που πληρώσαμεμε τόσα χρήματα για να πάρουμε την άδεια και να φτιάξουμε τα μαγαζιά μας, να δεχόμαστε και απειλές ενώ αυτοί είναι ανίκανοι να προσλάβουν τους ναυαγοσώστες όπως προβλέπει ο νόμος”, είναι το πιο…ήπιο που ακούσαμε από τους δικαιολογημένα εκνευρισμένους με την συγκεκριμένη κατάσταση ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων της παραλιακής ζώνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟΝ 31/2018 ΓΙΑ ΤΟΥς ΝΜΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ 

Άρθρο 7

Υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσώστων και διάθεσης του απαραίτητου εξοπλισμού

1. Οι Δήμοι, καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, των οποίων η διαχείριση δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λπ.), όταν παραχωρούν ή εκμισθώνουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χώρο αιγιαλού – παραλίας που θεωρείται λουτρική εγκατάσταση, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1, υποχρεούνται όπως:

α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσώστων. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή- επόπτη ναυαγοσώστων.

β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 9.

γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον ακόλουθο εξοπλισμό:

1) Μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον 3,30 μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον των 6 HP, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του μικρού σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα για την αποτροπή ατυχήματος.

2) Αδιάβροχο φακό.

3) Κυάλια.

4) Ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σύμφωνα με το Παράρτημα «Δ».

5) Σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων, σύμφωνα με το Παράρτημα «ΣΤ».

6) Σωστικός σωλήνας, σύμφωνα με το Παράρτημα «Ε». (Ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι προαιρετικός).

7) Φορητό φαρμακείο, με το περιεχόμενο του Παραρτήματος «Ι».

8) Πτυσσόμενο φορείο ή πλωτό φορείο.

9) Δύο (02) σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων.

10) Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFE GUARD.

11) Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν αυτής η ένδειξη LIFE GUARD.

12) Γυαλιά ηλίου.

13) Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST AID, μπλε απόχρωσης.

14) Ισοθερμικές κουβέρτες.

15) Καταδυτικό μαχαίρι.

16) Μάσκα βυθού.

17) Βατραχοπέδιλα.

18) Σημαία Ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διατάσεων 40 χ 80 εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη LIFE GUARD, μπλε απόχρωσης.

19) Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη NO LIFE GUARD, λευκής απόχρωσης.

20) Κινητό τηλέφωνο, ο αριθμός κλήσης του οποίου δημοσιοποιείται, με μέριμνα του εκμεταλλευόμενου τη λουτρική εγκατάσταση, με κάθε πρόσφορο μέσο, αναγράφεται σε περίοπτη θέση στο βάθρο (παρατηρητήριο) και αναφέρεται εγγράφως στην τοπική Λιμενική Αρχή.

21) Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας).

22) Κοινή σφυρίχτρα.

23) Πράσινη σημαία (Κολυμπάτε ελεύθερα).

24) Κίτρινη σημαία (Κολυμπάτε με προσοχή).

25) Κόκκινη Σημαία (Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό).

26) Φορητή συσκευή VHF.

δ) Οι Δήμοι, πέραν των παραπάνω υποχρεώσεων, οφείλουν επιπλέον [κατά τους μήνες της περίπτωσης α)] να διαθέτουν για την περιοχή δικαιοδοσίας τους, εφόσον σε αυτή υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις (κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1), ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισης τους, ένα μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Επιπλέον, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS –

PLOTER- ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΟΡΗΤΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ. Στο σκάφος θα επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, όντες σε ετοιμότητα καθημερινά για παροχή άμεσης βοήθειας στις υφιστάμενες λουτρικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι και προσλαμβάνονται από τον οικείο Δήμο.

ε) Τοποθετούν σε εμφανή σημεία πρόσβασης, στο χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων, ειδικές καλαίσθητες πινακίδες διπλής όψεως στις οποίες αναγράφονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η σημασία των σημαιών και ενδείξεων, το ωράριο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις, οι αριθμοί τηλεφώνων των τοπικών κέντρων παροχής πρώτων βοηθειών και της Λιμενικής Αρχής και ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης (112).

2. Σε περίπτωση που οι παραχωρήσεις απλής χρήσης χώρων σε λουτρική εγκατάσταση, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 διενεργούνται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις (Π.Δ.Δ.Π.) / Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας (Α.Γ.Δ.Π.), υπεύθυνοι για την τήρηση των υποχρεώσεων της παραγράφου 1, είναι αποκλειστικά οι Δήμοι.

3. Εφόσον η ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικής εγκατάστασης ανατίθεται, από τους υπόχρεους της παραγράφου 1, σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, για την τήρηση των υποχρεώσεων των περιπτώσεων (α), (β), (γ), (δ) και (ε) της παραγράφου 1, υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η σχολή αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΔΩ