Διδυμότειχο: Έτοιμο να καταρρεύσει άλλο ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο λόγω εγκατάλειψης(ΒΙΝΤΕΟ)

Διδυμότειχο: Έτοιμο να καταρρεύσει άλλο ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο λόγω εγκατάλειψης(ΒΙΝΤΕΟ)

Έτοιμο να καταρρεύσει, είναι ένα ακόμα ιστορικό κτίριο στο Διδυμότειχο, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, απέναντι από το τέμενος Βαγιαζήτ, ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στο δήμο Διδυμοτείχου, αλλά έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα σημαντικής αρχιτεκτονικής και όχι μόνο αξίας, που είχε αγοραστεί επί δημαρχίας Βαγγέλη Παπατσαρούχα, μαζί με αρκετά άλλα, προκειμένου να αναπαλαιωθούν, να συντηρηθούν και να αποτελέσουν “πόλη έλξης” για τους επισκέπτες, αλλά και να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες του δήμου που έχουν σχέση με την προβολή του ή πολιτιστικές χρήσεις. Αυτά βέβαια γίνονται σε άλλους δήμους ή περιοχές της χώρας μας, ακόμα και στην γειτονική Αδριανούπολη της Τουρκίας, αλλά για το Διδυμότειχο, μια πόλη που δυστυχώς είναι έτοιμη να καταρρεύσει ολόκληρη, αποτελούν… ψιλά γράμματα.

Μόνο θλίψη πιάνει κάποιον που βρίσκεται στην πλατεία και βλέπει απέναντι από το καμένο τέμενος Βαγιαζήτ και αυτή την εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας για το συγκεκριμένο κτίριο. Ο κίνδυνος να καταρρεύσει και να έχουμε την ίδια θλιβερή εξέλιξη που υπήρξε πριν από 8 χρόνια με την κατάρρευση του αρχοντικού «Γιαχανάς», είναι όχι απλά υπαρκτός, αλλά θεωρείται πως εκεί οδηγούμαστε με μαθηματική αρίβεια. Τα υποστυλώματα που έχουν τοποθετηθεί. σιδερένια και ξύλινα, απλά κρατούν προσωρινά τους τοίχους και υπάρχει φυσικά και τεράστιος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών.

Η δημοτική αρχή, σε ερωτήσεις που υποβάλλαμε αρκετές φορές για το συγκεκριμένο κτίριο που βρίσκεται στην πάνω δεξιά πλευρά της πλατείας, στο ξεκίνημα του δρόμου που οδηγεί στο ιστορικό κάστρο της πόλης, επικαλείται έλλειψη χρημάτων, σημαντικό κόστος μελετών και αναπαλαίωσης. Εδώ ισχύει απόλυτα το “οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”. Υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να ενταχθεί η συντήρηση και αναπαλαίωση του και εν τέλει η αξιοποίηση του.

Το ζήτησε ο Μητροπολίτης,

αλλά πήρε αρνητική απάντηση

Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ως Evros-news.gr, για το συγκεκριμένο κτίριο ενδιαφέρθηκε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, ο οποίος θα έβρισκε χρήματα από χορηγούς μέσω γνωριμιών του, προκειμένου να το αναπαλαιώσει και να το αξιοποιήσει ως ενημερωτικό κέντρο ή οτιδήποτε άλλο. Επειδή ανήκει στον δήμο Διδυμοτείχου ο οποίος το αγόρασε πριν από χρόνια, προφανώς θα γινόταν παραχώρηση του στην Μητρόπολη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απάντηση από τον δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη ήταν αρνητική και μάλιστα υπήρξε τότε και κάποια… ένταση στις σχέσεις με τον Σεβασμιότατο, λόγω αυτής της άρνησης. Η ουσία βέβαια είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οδηγούμαστε δυστυχώς αναπόφευκτα στην κατάρρευση του κτιρίου. Και τότε θα είναι αργά για… δάκρυα δήμαρχε.