Οι θεριζοαλωνιστικές δουλεύουν, αλλά η σοδειά είναι απογοητευτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι θεριζοαλωνιστικές δουλεύουν, αλλά η σοδειά είναι απογοητευτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου στις περισσότερες περιοχές του Έβρου, είναι σίγουρα ευεργετικές για καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, ο ηλίανθος, τα καλαμπόκια, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αναπληρώσει λίγο από το κακό που προκάλεσε η μακρά περίοδος ανομβρίας φέτος.

Στα σιτηρά πάντως, η κατάσταση είναι απογοητευτική έως τραγική για τους αγρότες, αφού η σοδειά δεν φτάνει σε καμιά περίπτωση να αναπληρώσει ούτε καν τα μισά από τα έξοδα. Στο βίντεο που βλέπετε και είναι από την περιοχή του Πεντάλοφου Ορεστιάδας, η θεριζοαλωνιστική μηχανή πάει και έρχεται στο χωράφι με το σιτάρι, αλλά οι αποδόσεις σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 100 κιλά το στρέμμα.

Με 0,12 ή 014 λεπτά που δίνει ως τιμή η Ένωση Συνεταιρισμών Ορεστιάδας και έσοδο τα 12 με 14 ευρώ, ούτε καν την θεριζοαλωνιστική δεν μπορεί να πληρώσει κάποιος. Καλά που υπάρχουν δηλαδή οι επιδοτήσεις, για να καλύψουν ένα μέρος της χασούρας. Γι’ αυτό και ήδη υπάρχει αίτημα να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όχι μόνο λόγω χαλαζόπτωσης και πλημμυρών, αλλά και της ανομβρίας, αφού σε τεράστιο βαθμό επηρέασε την παραγωγή και ζητούν από τους θεσμικούς φορείς του νομού να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας ελπίσουμε οι πρόσφατες βροχές να βελτιώσουν τα πράγματα στις άλλες καλλιέργειες και να μην υπάρξει η ίδια τραγική ¨εικόνα” και στον ηλίανθο, τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια.