Ο Υπουργός Γ.Σταθάκης μιλάει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Evros-news.gr για φυσικό αέριο, γεωθερμία, αγωγούς και “βγάζει” ειδήσεις

-Δημιουργούμε δίκτυο διανομής φυσικού αερίου 174 χλμ σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

ην περίοδο 2022-2024 μπορεί να είναι εφικτή η χρήση φυσικού αερίου σε Διδυμότειχο και Σουφλί

Δίκτυο φυσικού αερίου μήκους 174 χιλιομέτρων σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Αξιοποίηση της γεωθερμίας στην περιοχή περιοχής Άνθειας-Αρίστεινου, που αποτελούσε απραγματοποίητο όνειρο χρόνων. Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ο οποίος αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη και η νομοθετική ρύθμιση για λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, είναι αποφάσεις και έργα που έχουν την “σφραγίδα” του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

Όλα αυτά, μαζί με τους άλλους αγωγούς που περνούν ή προγραμματίζεται να περάσουν από τον Έβρο, δίνουν υπεραξία στην περιοχή μας, αναμένεται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να υπάρξει σημαντική οικονομική ανάπτυξη με την υλοποίηση και λειτουργία τους. Η συμβολή του κ.Σταθάκη είναι καθοριστική και δικαιλογημένα για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή μας, την οποία έχει επισκεφθεί άλλωστε αρκετές φορές, θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός υπουργός σε έργα μακράς πνοής και προστθέμενης αξίας.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

στον Κώστα Πιτιακούδη

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, προτιμάει αντί για πολλά λόγια να είναι αποτελεσματικός και να προχωράει στην υλοποίηση όσων προγραμματίζει. Συναινετικός και δίνοντας βάση στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στα έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έκανε την μεγάλη τιμή στο Evros-news.gr, να μας παραχωρήσει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ για θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Σε αυτή μάλιστα “έβγαλε” πολύ σημαντικές ειδήσεις. Όπως για παράδειγμα, ότι μετά τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, τα οποία θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος για τους κατοίκους των δύο πόλεων, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτά να επεκταθούν την περίοδο 20022-2024 και στις άλλες δυο πόλεις του νομού Έβρου, το Διδυμότειχο και το Σουφλί. Ιδιαίτερα για το Διδυμότειχο, του οποίου οι κάτοικοι αλλά και η δημοτική αρχή είχε έντονα παράπονα γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στον αρχικό προγραμματισμό, οι δηλώσεις του κ.Σταθάκη είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και εξέλιξη.

Evros-news.gr: Πρόσφατα κύριε υπουργέ, υπογράψατε τις αποφάσεις για ένταξη των επενδύσεων που αφορούν τα αστικά δίκτυα φυσικού αερίου σε διάφορες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες πρώτες βρίσκονται η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα από τον Έβρο. Δίνετε μια σημαντική ενεργειακή και κυρίως οικονομική λύση για τις δυο μεγαλύτερες πόλεις του νομού, όταν μάλιστα υπάρχει ο βαρύς χειμώνας που επικρατεί στην περιοχή. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

“Η  Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να καλύψει πέντε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων, η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα στον Έβρο, με κατασκευή 120 χλμ και 54 χλμ δικτύου, αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωση της α’ φάσης των έργων προβλέπεται έως το 2021 με τη συμβολή της Περιφέρειας και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με τη μέγιστη δυνατή ένταση (έως 60% των επιλέξιμων δαπανών).

Υπάρχει στενή συνεργασία και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, στα πρότυπα της επιτυχημένης επικοινωνίας και του ισότιμου διαλόγου συνδιαμόρφωσης πολιτικών  που έχουμε αναπτύξει και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Εξετάζεται, επίσης, από τη ΔΕΔΑ η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών διανομής, ώστε κατά την περίοδο 2022-2024 να είναι εφικτή η χρήση του φυσικού αερίου σε πόλεις όπως το Διδυμότειχο, το Σουφλί.

Συνολικά η επέκταση των υποδομών διανομής φυσικού αερίου είναι βασικός άξονας της στρατηγικής μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τους τελικούς καταναλωτές, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με βαρύ χειμώνα.

Για μας οι πολιτικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας πρέπει να είναι συμβατές με το στόχο μείωσης των ρύπων διεθνώς.

Επιπλέον, κεντρική πολιτική επιλογή μας είναι κατοχύρωση του ρόλο του Δημοσίου στο κομμάτι των ενεργειακών δικτύων, στα μεγάλα έργα υποδομής. Κάτι που διασφαλίζουμε και στο φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί καύσιμο- γέφυρα προς την ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Evros-news.gr: Με προλάβατε με όσα αναφέρατε για τις άλλες δυο πόλεις. Θα ξέρετε ότι υπάρχει ένα αίτημα και από την πόλη του Διδυμοτείχου για φυσικό αέριο, μετά την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα για τις οποίες υπογράψατε. Άρα μας λέτε ότι σκέφτεστε το συγκεκριμένο θέμα και υπάρχει χρονοδιάγραμμα για μελλοντικά;

“Ως προς το αίτημα της δημοτικής αρχής Διδυμοτείχου για κατασκευή δικτύων διανομής, το θέμα  εξετάζεται. Για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτείται η μεγιστοποίηση των επιχορηγήσεων, διότι μόνον με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα της ανάπτυξης των δικτύων διανομής στην περιφέρεια.

Όμως, για τη βιωσιμότητα του έργου στην πόλη του Διδυμοτείχου, καθώς και σε κάθε πόλη με παρόμοια πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, δεν αρκούν οι επιχορηγήσεις και απαιτούνται πρόσθετοι οικονομικοί πόροι οι οποίοι μπορεί να προέρχονται μόνον ως αποδόσεις της λειτουργίας των δικτύων σε κάθε Περιφέρεια.

Οι αποδόσεις αυτές θα επανεπενδύονται στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών διανομής, ώστε κατά την περίοδο 2022-2024 σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ να είναι εφικτή χρήση του φυσικού αερίου σε πόλεις όπως το Διδυμότειχο, το Σουφλί.

“Με αξιοποίηση της Γεωθερμίας, Ενεργειακές Κοινότητες 

και τον σταθμό φυσικού αερίου LNG, δημιουργούμε

θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή’

Evros-news.gr: Κύριε Σταθάκη, με δική σας επίσης υπογραφή, δόθηκε η ΠΡΩΤΗ άδεια διανομής θερμικής ενέργειας με γεωθερμία για όλες τις χρήσεις στην Αλεξανδρούπολη και είναι μάλιστα η μοναδική στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο θέμα, όπως λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Φαλέκας, το περίμενε ο ίδιος και η πόλη εδώ και πολλά χρόνια που το “παλεύει” και δώσατε εσείς την λύση;

“Τον Απρίλιο του 2017 χορηγήσαμε την άδεια για τη διανομή θερμικής ενέργειας από το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Άνθειας-Αρίστηνου, θερμικής ισχύος 9,8 MWth. Στην περιοχή έχει σχεδιαστεί ένα έργο πνοής, βασιζόμενο στη γεωθερμία που έως σήμερα έμενε ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη. Περιλαμβάνει ως βασικό πρότζεκτ τα 18 χιλιόμετρα δικτύου αγροτικής τηλεθέρμανσης. Πέρα από την αγροτική χρήση, επιπλέον 12 δημοτικά κτήρια του δήμου θα θερμαίνονται με γεωθερμία.

Τα συστήματα με γεωθερμικά ρευστά έως 90 °C, όπως στην περίπτωση του Αρίστηνου, είναι σε θέση να καλύψουν μια σειρά από ενεργειακές ανάγκες όπως τη θέρμανση κολυμβητηρίων, τη λειτουργία λουτροθεραπευτικών εγκαταστάσεων, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας, με σχέδιο ορθής χρήσης, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία πυρήνων οικονομικής δραστηριότητας και νέων θέσεων εργασίας, συνεισφέροντας στην μείωση χρήσης ορυκτών καύσιμων.

Στην κατεύθυνση αυτή, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο σύνταξης ενός νέου νόμου για την γεωθερμία, ο οποίος θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη πεδίων χαμηλής-μέσης ενθαλπίας αποσκοπώντας στην αξιοποίησης τους για άμεσες χρήσεις με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα στοχεύει στην απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Evros-news.gr: Τις ενεργειακές κοινότητες, για τις οποίες επίσης με νομοθετική σας παρέμβαση δίνετε τη δυνατότητα και το δικαίωμα σε όλους να δημιουργήσουν με συνεργασία και να παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα, ήδη τις αξιοποιούν ο δήμος Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, μαζί με την Μητρόπολη. Πόσο σημαντική θεωρείτε την συγκεκριμένη εξέλιξη;

“Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη. Πρωτοπορούμε στην Ευρώπη, καθώς είμαστε η πρώτη χώρα που θεσπίζει ένα ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο για τη λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, οδηγώντας πλέον και όχι ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Δίπλα στον ακραιφνώς ιδιωτικό τομέα δημιουργούμε έναν δεύτερο πόλο, υιοθετώντας το πλέον σύγχρονο εργαλείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εμπλακούν σε ενεργειακά εγχειρήματα, αποκτώντας διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της αυτοπαραγωγής έχει διπλό όφελος: προωθεί την παραγωγή καθαρών μορφών ενέργειας και περιορίζει το ενεργειακό κόστος. Κλειδί είναι, επίσης, η δυνατότητα ένταξης στον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) και στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering), που επιτρέπει στους αυτοπαραγωγούς τον συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τη συνολική κατανάλωση.

“Ο σταθμός LNG αναβαθμίζει την οικονομία,

αυξάνει το τοπικό ΑΕΠ και βελτιώνει το επίπεδο ζωής”

Evros-news.gr: Η Αλεξανδρούπολη και γενικότερα η περιοχή μας, με τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και τους αγωγούς φυσικού αερίου, γίνεται ενεργειακός κόμβος. Ποιός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης;

“Η χώρα μας, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη γεωγραφική της θέση, τις υποδομές που διαθέτει και αναπτύσσει και την οικονομία της σε τροχιά ανάκαμψης, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο.

Η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας, να καταστεί δηλαδή πύλη φυσικού αερίου, με την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής σε συνεργασία με γειτονικές χώρες (π.χ. αγωγοί ΤΑΡ, IGB, EastMed).

Παράλληλα με τους μεγάλους διεθνείς αγωγούς, διαμορφώνουμε υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν τον ρόλο της Ελλάδας ως διακομετακομιστικό ενεργειακό κόμβο μέσω της υλοποίησης δύο έργων υποδομών, που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων και δυνητικά της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του Κάθετου Διαδρόμου. Πρόκειται για την κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και επιπλέον εξετάζουμε την οικονομο-τεχνική σκοπιμότητα αξιοποίησης του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, είναι ένα σημαντικό ιδιωτικό έργο, πρωτοποριακό ως προς τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές πτυχές του, καθώς επί του πλωτού σταθμού θα γίνεται και αεριοποίηση και ηλεκτροπαραγωγή. Αναβαθμίζει την οικονομία της περιοχής, διότι προσελκύει εξειδικευμένους επιστήμονες, άρα ένα διαφορετικό επίπεδο εργασίας και εργατικού δυναμικού, αυξάνει το τοπικό ΑΕΠ και το επίπεδο ζωής, αλλά συμβάλλει και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.