Δημοσχάκης: Υποσχέσεις Κουρουμπλή χωρίς αντίκρισμα η Λιμενική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Επικοινωνιακό τέχνασμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Δημοσχάκης: Υποσχέσεις Κουρουμπλή χωρίς αντίκρισμα η Λιμενική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Επικοινωνιακό τέχνασμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα του υπουργού Ναυτιλίας κιαι Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή για δημιουργία Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, κατήγγειλε στην σημερινή ομιλία του στη Βουλή για το νοκοσχέδιο του συγκεκριμένου υπουργείου όπου δεν υπάρχει πουθενά η ίδρυση της, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Παράλληλα, κατά την παρέμβαση του αποκάλεσε επικοινωνιακό τέχνασμα της Κυβέρνησης το Μεταφορικό Ισοδύναμο για να καλύψει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Ο κ.Κουρουμπλής ζήτησε τον λόγο να απαντήσει, αλλά απέφυγε να πει το παραμικρό για το… δούλεμα που έκανε τόσο καιρό υποσχόμενος ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας και αναφέρθηκε στους… ύμνους που όπως τόνισε λέει γι’ αυτόν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης για την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης, ενώ… έμπλεξε και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Για την μη ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας όμως τσιμουδιά.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό αντίβαρο από την Κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που κατέστρεψε τα νησιά, για την αδιαφορία του Υπουργείου για τη νέα «θαλάσσια Εγνατία», αλλά και για την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξ/πολης, που έχει μείνει στα χαρτιά μίλησε σήμερα (27/06) στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με το Σχέδιο Νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
  • Ο Π. Καμμένος ο οποίος διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι θα παραιτηθεί αν μειωνόταν ο ΦΠΑ στα νησιά παραμένει στη θέση του, καθώς δεν μπορεί να αποχωριστεί τη… γλύκα της καρέκλας του.
  • Η πολιτική των ανοικτών συνόρων κατέστρεψε την οικονομία των νησιών, που γέμισαν με ταυτισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Όψιμο το ενδιαφέρον του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη Σαμοθράκη, καθώς πέρυσι άφησε το Νησί της Νίκης με ένα καράβι σχεδόν τη μισή καλοκαιρινή περίοδο
  • Με χαρακτηριστική προχειρότητα αντιμετώπισε το Υπουργείο την πρόταση για τη νέα «θαλάσσια Εγνατία», καθώς προέβλεψε μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες για τη σύνδεση Αλεξ/πολης – Μυτιλήνης
  • Με αυτή τη λογική η συγκεκριμένη γραμμή, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει το ζωτικό χώρο του Β/Α Αιγαίου για εμπορεύματα και πρόσωπα, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, καθώς κανένας εφοπλιστής δεν πρόκειται να επενδύσει με ένα μόνο δρομολόγιο την εβδομάδα για 3 μήνες.
  • Ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας, όταν ήταν Υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδ/χου.
  • Την ίδια τακτική των ανέξοδων υποσχέσεων ακολουθεί και ο σημερινός Αναπλ. Υπουργός Υγείας, ο οποίος αρνείται να έρθει στη Βουλή, για τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.
  • Η κοροϊδία συνεχίζεται με την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξ/πολης, καθώς δεν συμπεριλήφθηκε σε ένα ακόμα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού.
  • Ο Δήμος Αλεξ/πολης έχει παραχωρήσει μια έκταση 148 στρεμμάτων για τη Λιμενική Ακαδημία, ενώ μέχρι να κατασκευαστούν οι κύριες εγκαταστάσεις έχουν βρεθεί και οι προσωρινές για να τη στεγάσουν.
  • Οι συνέργειες με το ΔΠΘ μπορούν να συμβάλλουν στην επιμόρφωση των φοιτούντων στην Ακαδημία, η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές μετεκπαιδευτικό Κέντρο Στελεχών Λιμενικών Αρχών Κρατών- Μελών  της Ε.Ε.
  • Ο Έβρος και γενικά η Θράκη αποτελούν το καλύτερο πεδίο εκπαίδευσης, καθώς διαθέτουν νησιωτικά, θαλάσσια, ποτάμια και αυστηρώς χερσαία σύνορα με Αποτρεπτικό Εμπόδιο.
  • Καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί για τις συνεχείς καθυστερήσεις στο θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας και το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση από την πλευρά του Υπουργείου.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διασκεδάζετε τις εντυπώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά από την επόμενη εβδομάδα με την ψήφιση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Προσπαθήσατε να χρησιμοποιήσετε χρυσόσκονη με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά οι επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες των νήσων από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ δεν αντισταθμίζονται με το μεταφορικό ισοδύναμο.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, δεν επαναφέρετε τον μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια; Ο Συγκυβερνήτης σας Πάνος Καμμένος από τον Ιούνιο του 2015 διερρήγνυε τα ιμάτιά του μέσω των social media, αλλά και με δηλώσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές της περιόδου εκείνης, ότι είναι αδιαπραγμάτευτο για τους ΑΝΕΛ η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά. Τώρα τι κάνει, κύριε Κατσίκη; Μάλιστα, τον Μάιο του 2016 είχε χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική και εγκληματική την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ακόμα τον περιμένουμε να παραιτηθεί, αλλά φαίνεται ότι έκανε την καρδιά του πέτρα και προτίμησε τη γλύκα της καρέκλας.

Η ειρωνεία είναι ότι μιλάτε σήμερα για μεταφορικό ισοδύναμο εσείς που έχετε απαξιώσει τις μεταφορές, εσείς που απαξιώσατε τα νησιά και τα γεμίσατε προβλήματα και δεν τα υπερασπιστήκατε, όπως οφείλατε, με φρούρηση των θαλασσίων συνόρων μας, όπως αυτό προεβλέπετο από τις Συνθήκες που είχαν υπογραφεί.

Ενδιαφέρεστε για τη Σαμοθράκη, την οποία έχετε συμπεριλάβει την οποία έχετε συμπεριλάβει ανάμεσα στα νησιά που θα εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, εσείς που αφήσατε πέρυσι το νησί της Νίκης με ένα καράβι σχεδόν τη μισή καλοκαιρινή περίοδο; Σας προτείναμε τη νέα θαλάσσια Εγνατία με τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Μυτιλήνη μέσω της Σαμοθράκης και της Λήμνου και εσείς προβλέψατε ένα μόνο δρομολόγιο την εβδομάδα και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η μεταφορά προσώπων, κύριε Υπουργέ, μας ενδιαφέρει και η μεταφορά πραγμάτων.

Επίσης, δεν θέλουμε μόνο τους τουρίστες να εξυπηρετήσουμε, θέλουμε να εξυπηρετήσουμε και τα παραγωγικά μας προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν στον ζωτικό μας χώρο, που είναι η θάλασσα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι μη βιώσιμη η γραμμή με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και μόνο για τρεις μήνες; Αν σας χαρίσουμε εσάς ένα καράβι θα το διαθέσετε σε αυτήν τη γραμμή; Ποιος είναι αυτός ο εφοπλιστής, ο οποίος θα προβεί σε αυτήν την επένδυση, μόνο για ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο; Τον υπόλοιπο χρόνο -θα σας ρωτήσει-, που θα το διαθέσει;

Σας είχα πει και στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης γι’ αυτό το θέμα πέρυσι τον Νοέμβριο. Και όλα αυτά γιατί; Διότι, είναι ένα νησί που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που υπέστη πέρυσι, τον Σεπτέμβριο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Εδώ θέλω να τονίσω τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση εκ μέρους των κατοίκων του νησιού για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε έστω και ανάμεσα στα πέντε νησιά που διατήρησαν τον μειωμένο ΦΠΑ μέχρι την 1η Ιουλίου.

Από την άλλη μεριά, βλέπω με έκπληξή μου σε ένα ακόμα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας να μην προβλέπεται η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη και των υφισταμένων της σε αυτή σχολών.

Κύριε Υπουργέ, επισκεφθήκατε τον νομό μας πρόσφατα, τον Απρίλιο. Ήλθατε και στην Αλεξανδρούπολη. Και πάλι υποσχεθήκατε ότι θα γίνει Λιμενική Ακαδημία στην πρωτεύουσα του Έβρου. Μάλιστα, κάνατε λόγο για δική σας δέσμευση και δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Κύριε Υπουργέ, από λόγια χορτάσαμε. Το ίδιο πράξατε και τον Μάιο του 2015, ευρισκόμενος ως Υπουργός Υγείας στο Διδυμότειχο σε ό,τι αφορά την αυτοτέλεια και την αυτονομία του τοπικού νοσοκομείου. Δυστυχώς, αποχωρήσατε από εκεί, αυτό το έργο έμεινε ανεκπλήρωτο και όνειρο των κατοίκων. Δυστυχώς, πιέζουμε και καλούμε τον Υπουργό να έλθει εδώ στην Ολομέλεια, να μας απαντήσει πότε θα δώσει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του νοσοκομείου, κάτι το οποίο ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους και δεν έχουμε ακόμα τη δική σας απόφαση.

Γι’ αυτόν το λόγο, σε ό,τι αφορά την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, υπογράψατε και μνημόνιο συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Μόνο και μόνο αυτή η συνεργασία εγγυάται το υψηλό επίπεδο της Λιμενικής Ακαδημίας. Οι συνέργειες με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μπορούν να συμβάλουν στην επιμόρφωση των φοιτούντων στην εκεί Ακαδημία, εφόσον αποφασιστεί. Και θέλω να γνωρίζετε -και αν το γνωρίζετε καλώς-, ότι έχουμε δύο κεντρικά Λιμεναρχεία στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Έχουμε δύο Λιμενικά Τμήματα στην Σαμοθράκη και στο Πόρτο Λάγος. Έχουμε στελέχη, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην εφεδρεία μέσα από την αποστρατεία τους.

Και πιστεύω ότι στο διδακτικό προσωπικό, επειδή αυτό είναι το μεγαλύτερο επιχείρημα των επιτελών σας, δεν θα υπάρξουν διαλέκτες, δεν θα υπάρξουν καθηγητές. Θέλω να σας υπογραμμίσω με έμφαση ότι διαθέτουμε το καλύτερο πεδίο εκπαίδευσης. Έχουμε θαλάσσια σύνορα, έχουμε νησιωτικά, έχουμε ποτάμια σύνορα, έχουμε με αποτρεπτικό εμπόδιο και μπορεί αυτή η σχολή να αποτελέσει και μετεκπαιδευτικό κέντρο στελεχών λιμενικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε παρακαλώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει παραχωρήσει μια έκταση 148 στρεμμάτων στην καλύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, πλησίον της θαλάσσης και μεταξύ δύο λιμένων του κεντρικού της Αλεξανδρούπολης και αυτό του περιφερειακού της Μάκρης. Μάλιστα, μέχρι και να κατασκευαστούν εκείνες οι εγκαταστάσεις και οι οριστικές υποδομές, έχουν βρεθεί και οι προσωρινές για να στεγάσουν τις ανάγκες της Ακαδημίας.

Εσείς είπατε τον περασμένο Απρίλιο σε κοινή συνέντευξή σας, όπως προείπα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον κ. Λαμπάκη, ότι όσες πιέσεις κι αν ασκούνται, εσείς και η Κυβέρνηση σας θα αποφασίσετε να ιδρύσετε τη σχολή αυτή, τη Λιμενική Ακαδημία και των υφιστάμενων σχολών, στην Αλεξανδρούπολη. Ποια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει; Για να τα συζητήσουμε και να δούμε ποιες λύσεις μπορούμε να βρούμε. Τόσο στην ομιλία μου πέρυσι το Νοέμβριο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, είχα υπογραμμίσει τον πολυεπίπεδο ρόλο..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Δημοσχάκη, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε. Έχετε φθάσει τα οκτώ λεπτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Επίσης, μπορούν να γίνουν παραγωγικές και αποδοτικές συνέργειες με τις αστυνομικές σχολές, πέραν του Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Σπουδών και με τις σχολές της Αστυνομίας της Κομοτηνής, του Διδυμοτείχου και της Ξάνθης, αν με το καλό παραχωρηθούν για αστυνομική χρήση.

Σημαντική παράμετρος για τη δημιουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε το καλύτερο πεδίο εκπαίδευσης.

Άρα, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν, κύριε Υπουργέ. Καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί από την πλευρά σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Αυτό μπορείτε να το αποδείξετε μέχρι να ολοκληρωθεί η ψήφιση αυτού του νόμου.

Επειδή, όμως, δεν έχετε πολιτική βούληση γι’ αυτό το θέμα που έχουμε υπογραμμίσει και διεκδικούμε εδώ και χρόνια, καταψηφίζουμε τον νόμο επί της αρχής και είμαστε για μία ακόμα φορά απογοητευμένοι ως Εβρίτες και ως Θρακιώτες από την παρούσα Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για δύο λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Για ποιον λόγο, κύριε Υπουργέ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Θα ήθελα να απαντήσω στις αναφορές του κυρίου συναδέλφου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Έχετε τον λόγο, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Δημοσχάκη, σας περίμενα πιο εγκρατή άνθρωπο, αλλά έχετε παρασυρθεί κι εσείς τώρα απ’ αυτήν τη φλυαρία της Νέας Δημοκρατίας και λέτε πράγματα. Σας ακούνε στην Αλεξανδρούπολη, σας ακούει ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης. Άλλα λέει ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης για τον Υπουργό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Σας καλοπιάνουμε για να κάνετε κάτι θετικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Δημοσχάκη, σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Πόσα χρόνια ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διεκδικούσε την έκταση και τι κάνατε εσείς, κύριε Δημοσχάκη, τόσα χρόνια;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Τριάμισι χρόνια κυβερνάτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Πόσα χρόνια η Κυβέρνηση αυτή διεκδικούσε την έκταση που του παραχωρήσαμε, κύριε Δημοσχάκη; Τριάντα χρόνια και ήλθε αυτή η Κυβέρνηση να το κάνει και τολμάτε και έρχεστε εδώ με θράσος; Ποιος δημιούργησε το πρόβλημα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, κύριε Δημοσχάκη; Αυτή η Κυβέρνηση το δημιούργησε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Η δική σας πρώην κυβέρνηση το 2011.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ελάτε τώρα, ας μην ανοίξουμε διάλογο.

Κύριε Δημοσχάκη …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αυτή η Κυβέρνηση υπήγαγε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πού ήσασταν τότε εσείς, ο «οπλαρχηγός» των θεμάτων της Αλεξανδρούπολης;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, είναι κατανοητό αυτό που είπατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Λέτε, λοιπόν, τώρα για τα νησιά. Θέλετε να σας πω τι ρόλο παίζατε όλα αυτά τα χρόνια, ποιος εξυπηρετούνταν από τις άγονες γραμμές και ποιος τα κονόμαγε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ελάτε, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αν θέλετε, λοιπόν, να ανοίξουμε αυτήν την κουβέντα, να την ανοίξουμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πείτε, πείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε κουβέντα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Καμιά φορά, λοιπόν, η σιωπή είναι χρυσός. Θα μας αναφέρετε τώρα το ενδιαφέρον σας για τη Σαμοθράκη; Έλεος δηλαδή!