Αλεξανδρούπολη: Το 10o Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Ασθενών με καρκίνο

Αλεξανδρούπολη: Το 10o Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Ασθενών με καρκίνο

Mε σύνθημα «ο καρκίνος ΔΕΝ είναι αρρώστια…είναι ΠΟΡΕΙΑ», περισσότερα από πεντακόσια άτομα αναμένεται να συμμετέχουν στο 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Ασθενών με καρκίνο που θα φιλοξενηθεί από 21-24 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου «ΣυνεχίΖΩ».
«Σκοπός των Ανταμώματος είναι να βρεθούν τα Δ.Σ. και τα μέλη των συλλόγων από όλη την Ελλάδα, να συζητήσουν ,να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να προσφέρουμε εκπαίδευση που αφορά την φροντίδα του ασθενή με καρκίνο,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Φίλων Ν. Έβρου κ. Αναστασία Σπυρίδου.

Σύμφωνα με την κ.Σπυρίδου, κατά την διάρκεια workshops που θα γίνουν θα παρουσιαστούν καινοτόμες λύσεις και τεχνικές σε θέματα όπως:
– Το καινοτόμο λογισμικό Σύστημα Σειράς Προτεραιότητας εξέτασης των ασθενών, το «PRIORITY», το οποίο λειτουργεί μέσω web και μπορεί να το παρακολουθεί ο ενδιαφερόμενος απ’ όλες τις smart συσκευές (τηλέφωνα, tablet) και τα p/c, σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται ο συνωστισμός, η ταλαιπωρία και η άσκοπη πολύωρη αναμονή ασθενών και συνοδών. Το σύστημα ήδη είναι εγκαταστημένο στο τμήμα βραχείας νοσηλείας στο Γ.Π.Ν.Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της δωρεάς για την ανακαίνιση του τμήματος από τον Σύλλογο καρκινοπαθών Φίλων Ν. Έβρου .
– Τρόποι και τεχνικές ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και των φροντιστών τους, από τα μέλη των συλλόγων και των εθελοντών τους, από ειδικούς επιστήμονες.
-Μακιγιάζ προσώπου, φροντίδα του σώματος και της επιδερμίδας του ασθενή κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία (εγκαύματα, ξηροδερμία κλπ).


– Παρουσίαση ειδικού λογισμικού(software) για την ενιαία μηχανοργάνωση και την γραμματειακή υποστήριξη των συlλόγων
– Αντιμετώπιση – Περιποίηση λεμφοιδήματος, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών, Περιφερειακό Τμήμα Θράκης.
– Αντιμετώπιση προβλημάτων ακράτειας μετά από χειρουργείο που αφορά στο ουρογεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών.
– Φροντίδα και περιποίηση κατ’ οίκον, ασθενών τελικού σταδίου προς αποφυγή κατακλίσεων, κινητοποίησης και ενδυνάμωσης του σώματος, διευκόλυνσης αναπνευστικών προβλημάτων μέσω της yoga και της φυσιοθεραπείας.

Στο πλάισιο του 10ου Πανελληνίου Ανταμώματος Συλλόγων Ασθενών με καρκίνο και με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την θεμελίωση του Ξενώνα «Σταύρος Νιάρχος» στο Γ.Π.Ν.Α και την ολοκλήρωση της δωρεάς του γραμμικού επιταχυντή στο τμήμα Ακτινοθεραπείας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών θα βραβεύσει το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την διαχρονική προσφορά του στον τομέα της υγείας.

«Καθημερινά φαίνεται η τεράστια χρησιμότητα και η ευλογία αυτής της δωρεάς σε ανθρώπους που έχουν τεράστιες ανάγκες. Επειδή ως Σύλλογος δεν είμαστε αγνώμονες θέλουμε να το παρουσιάσουμε μπροστά σε όλους τους Συλλόγους ασθενών σε όλη την Ελλάδα και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και με πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη να τιμήσουμε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για αυτήν την διαχρονική προσφορά του στον τομέα της υγείας στον Έβρο,» είπε η κ.Σπυρίδου και συμπλήρωσε: «Εμείς οι ασθενείς δεν ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους που μας συμπαραστέκονται ,τους τιμούμε και τους έχουμε πολύ υψηλά στην καρδιά μας.»

Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας