Τη γεωργική βιομάζα του βορείου Έβρου θα μελετήσει το ΚΑΠΕ, ώστε ν’ αξιοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας

Τη γεωργική βιομάζα του βορείου Έβρου θα μελετήσει το ΚΑΠΕ, ώστε ν’ αξιοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, η προγραμματική σύμβαση του δήμου με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για την εκπόνηση της μελέτης προσδιορισμού του δυναμικού γεωργικής βιομάζας στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Έβρου, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησή της.

Το κόστος της μελέτης θα καλύψει ο δήμος Ορεστιάδας, με το ποσό των 24.800 ευρώ. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, ο Εβρίτης (από το Νεοχώρι Ορεστιάδας) Βασίλης Τσολακίδης, εξήγησε πως αντίστοιχες μελέτες έχουν γίνει και για άλλες περιοχές της χώρας, και ήδη εξετάζεται η υλοποίηση έργων κατασκευής μονάδων βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και λιπάσματος ή πέλετ. «Η περιοχή του βορείου Έβρου, όπως και ο κάμπος της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, είναι περιοχές με τεράστιες ποσότητες απορριπτόμενης γεωργικής ύλης, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τεράστια οφέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσολακίδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι μελέτες αυτές εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό επίτευξης των στόχων της Ε. Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάθε περιοχής. Στο μοντέλο διαχείρισης, που προωθείται, κύριο ρόλο καλούνται να παίξουν οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους, με τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, που θα αναλάβουν να συγκεντρώνουν τη βιομάζα από τα χωράφια μετά το αλώνισμα, να τη δεματοποιούν και να τη μεταφέρουν στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου.
Η μελέτη του ΚΑΠΕ θα αναλύσει την ποσότητα και την ποιότητα της βιομάζας που διαθέτει ο βόρειος Έβρος από την απορριπτόμενη ύλη των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων, ανά είδος και ανά δημοτική ενότητα και κοινότητα. Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι η περίπτωση του βορείου Έβρου θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη του δήμου Κιλελέρ, για τον οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αντίστοιχη μελέτη. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματά της, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν μονάδες τάξης ισχύος των 10 Μεγαβάτ (ΜW). «Αυτό ισοδυναμεί με την παραγωγή του διπλάσιου ρεύματος από αυτό που χρειάζονται οι καταναλωτές του δήμου Κιλελέρ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ.


Ο κ. Τσολακίδης υπογράμμισε επίσης ότι «από το 2019 τίθεται σε ισχύ Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία θα προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους δεν αξιοποιούν τη βιομάζα, αλλά την καίνε». Διευκρίνισε δε πως «η υποχρέωση αυτή θα αφορά και την αξιοποίηση των λυμάτων κτηνοτροφικών μονάδων, που σήμερα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων».
Ο ίδιος τόνισε, τέλος, ότι υπάρχει ώριμο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τέτοιες επενδύσεις, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα για τις περιοχές που θα αναπτύξουν τέτοιες μονάδες, αφού, αποδίδουν περίπου 2 εκ. ευρώ ετησίως και η απόσβεση υπολογίζεται σε μία πενταετία. Στη συνέχεια, η μονάδα αυτή θα συνεχίσει να αποδίδει μόνιμα, αφού θα υπάρχει σύμβαση για 20 χρόνια με τον διαχειριστή ενέργειας», ανέφερε ο κ. Τσολακίδης.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας