Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

\Οριστικοποιήθηκε χθες βράδυ η συνάντηση του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα από το Λονδίνο, στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στο νέο κτήριο της Συμμαχίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο θα συναντηθούν στις 14:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (12/07).

Το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας από ελληνικής πλευράς, θα είναι η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπως τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του συγχαρητήριου τηλεφωνήματός του στον κ. Ερντογάν για την εκλογή του, συμφώνησε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι είναι πιθανόν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Πιθανή οριστικοποίηση της συνάντησης θα γίνει εντός των επoμένων ωρών, όπως καταλαβαίνετε.

Το ζητούμενο, όμως, για μας είναι η ατζέντα με την οποία πηγαίνουμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία, όπως σας είπα και προηγουμένως, έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέα Δημοκρατία: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Αιχμηρό σχόλιο για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, μετά από τις κατηγορίες της Κυβέρνβησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννης στην ορκομωσία του Ερντογάν στην Τουρκία, τη στιγμή που είναι φυλακισμένοι οι δυο στρατιωτικοί μας.

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;», ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Τεταμένες οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να παραστεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου και η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την ύπαρξη δυσαρέσκειας στην τουρκική πλευρά, όμως επισημαίνουν πως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις λόγω της παρατεταμένης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη – δίχως απαγγελία κατηγοριών – καθιστούσε δύσκολο να σταλεί αντιπροσωπεία στην ορκωμοσία.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν πως ακριβώς λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί το ραντεβού των δύο ηγετών ούτως ή άλλως δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Διευκρίνισαν πάντως πως η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην μεταβεί στην Άγκυρα για την τελετή έγινε με ευγενικό τρόπο και χωρίς πρόθεση να επιδεινωθεί η σχέση με την Τουρκία.

Πηγή: newsbomb.gr