“Προβληματική εικόνα” για τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο σε έρευνα που έγινε στην ΑΜ-Θ

“Προβληματική εικόνα” για τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο σε έρευνα που έγινε στην ΑΜ-Θ

“Προβληματικά” ήταν για τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 722 ψηφοφόρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την αθηναϊκή πολύ γνωστή εταιρεία δημοσκοποπήσεων ΚΑΠΑ Research, με εντολοδόχο της την εφημερίδα “Νέα Εγνατία” Καβάλας.

Στο επίκεντρο της δημοσκόπησης όπως γράψαμε, ήταν ο κ.Μέτιος, για τον οποίο οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να διατυπώσουν γνώμη σε έξι βασικούς πυλώνες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 25 Ιουνίου ως 2 Ιουλίου, έγινε συγχρόνως και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε δείγμα 9.800 ψηφοφόρων και για τους άλλους Περιφερεριάρχες.

Αφιολόγηση Περιφερειάρχη: Οι αρνητικές γνώμες

του κόσμου περισσότερες από τις θετικές 
Σε έξι βασικούς πυλώνες αξιολογείται το έργο του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, που έχει ήδη δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές, για να διεκδικήσει την εκλογή του, μια και στη θέση που κατέχει αναδείχθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης του, μετά τον θάνατο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Τα ευρήματα πάντως γι’ αυτόν είναι “προβληματικά”, αφού μόνο σε έναν από όλους τους τομείς που ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι θετικές γνώμες ήταν περισσότερες από τις αρνητικές.

Συγκεκριμένα παρουσιάζει θετικό αποτέλεσμα μόνο στην κατηγορία τουρισμός, όπου το 47% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 43% απάντησε αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 10% δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στα έργα υποδομής οι θετικές γνώμες είναι 42% και οι αρνητικές 51% (7% δεν απάντησαν). Στην ερώτηση περί διαχείρισης απορριμμάτων οι θετικές γνώμες είναι 42% οι αρνητικές 48% και δεν απαντώ 10%.

Πολύ χειρότερα ποσοστά του αρχίζουν να πέφτουν στην διαχείριση του ΕΣΠΑ, όπου οι θετικές γνώμες για τον Χρήστο Μέτιο είναι μόλις 33%, οι αρνητικές 49% και δεν απαντώ 18%. Εκεί όμως που… πατώνει κυριολεκτικά είναι στην τοπική ανάπτυξη/στήριξη επιχειρήσεων. Έχει μόλις 27% θετικές γνώμες, οι αρνητικές εκτοξεύονται στο 64% και δεν ξέρω 9%. Επίσης στην φτώχεια / στήριξη αδυνάτων υπέρ του μόνο 24%, εναντίον Μέτιου 65% και δεν απαντώ 11%.

Πολίτες ΑΜ-Θ: Το θέμα με τα Σκόπια πρώτο με 53%
Στη δημοσκόπηση υπάρχει και το ερώτημα αναφορικά με τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Με δυνατότητα ως τριών απαντήσεων (μεταξύ πολλών επιλογών), το 53% επέλεξε τις εξελίξεις στο θέμα με τα Σκόπια, 41% η δημιουργία θέσεων εργασίας, 33% η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, 19% η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, 18% η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, 17% η έξοδος από τα μνημόνια, 17% η ενίσχυση ελληνικών επενδύσεων, 15% η ανασφάλεια λόγω εγκληματικότητας. κ.ά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης στοιχεία όπως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, το πάγιο αίτημα (της τάξης του 80% των ερωτηθέντων) για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, η κατάργηση νόμου περί ευθύνη των υπουργών (στο 80%)

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Κάποιοι έχουν πεισθεί, κάποιοι όχι, κάποιοι παραμένουν προβληματισμένοι, αναφορικά με το προαναγγελθέν τέλος των μνημονίων. Θετικά (15%), μάλλον θετικά (18%), ούτε θετικά – ούτε αρνητικά (27%), μάλλον αρνητικά (12%), αρνητικά (21%), δεν γνωρίζω/δεν απαντώ (7%) είναι οι απαντήσεις αναφορικά με την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο. Ενώ όσον αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, επίσης διχασμένοι παρουσιάζονται οι ερωτηθέντες: Θετικά (14%), μάλλον θετικά (15%), ούτε θετικά – ούτε αρνητικά (21%), μάλλον αρνητικά (14%), αρνητικά (34%), δεν γνωρίζω/δεν απαντώ (2%).

Απαισιόδοξοι όμως παρουσιάζονται οι ερωτηθέντες σχετικά με την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου 30% απαντούν πως θα χειροτερέψει, 30% πως θα μείνει στάσιμη και 18% πως θα βελτιωθεί. Πάντως, στην ερώτηση “σε ποιά κυβέρνηση πιστώνεται η έξοδος από τα μνημόνια” η απάντηση “καμία της οκταετίας” συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος με 39%, κι ακολουθούν η κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα με 27%, το ίδιο όλες οι κυβερνήσεις τις οκταετίας με 17%, κ.ά..

Το 73% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

λέει ΟΧΙ στην ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
“Όχι” φέρονται να λένε οι πολίτες της ΑΜ-Θ αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Θετικά ή μάλλον θετικά απάντησε το 18%, αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 73%. Το συμπέρασμα είναι πως αφενός οι πολίτες έχουν ξεκάθαρη γνώμη υπέρ ή κατά (μιας που μόλις το 1% απάντησε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ), ενώ ισχυρό αποτυπώνεται – τουλάχιστον δημοσκοπικά αν και οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά – το ποσοστό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Ποσοστά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με δείκτες άνω του 70%, συναντάμε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη, ενώ η Νότια Ελλάδα εμφανίζεται ελαφρώς πιο πολωμένη.
Αντίστοιχα, το 70% των ερωτηθέντων στην ΑΜ-Θ απάντησαν πως, αν η πΓΔΜ κάνει όλες τις απαραίτητες διεργασίες (να ολοκληρώσει το δημοψήφισμα, να περάσει την συμφωνία από την Βουλή της, να αναθεωρήσει τον αλυτρωτικό χαρακτήρα του Συντάγματός της), και πάλι “δεν πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή”. Αντίθετη γνώμη, υπέρ της επικύρωσης από την ελληνική Βουλή, εκφράζει το 27%.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ελληνοτουρκικά, όπου το 27% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, ενώ το 56% απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Σημαντικό ποσοστό (17%) επέλεξε και την απάντηση δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Παρόλα αυτά, μπορεί η μερίδα του λέοντος να μην είναι ικανοποιημένοι από τους (μετριοπαθείς) χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το 66% των ερωτηθέντων απάντησε πως η κυβέρνηση πρέπει “να αναδεικνύει το θέμα στη διεθνή κοινότητα και να εξαντλεί τις επιλογές της στο διπλωματικό πεδίο“, ενώ ένα ισχυρό – αλλά μειοψηφών 32% – επέλεξε ότι η Ελλάδα πρέπει “να απαντά με σκληρό και επιθετικό τρόπο” στις προκλήσεις της Τουρκίας.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Το κατά πόσο η πρόθεση ψήφου αποτυπώνεται στην πραγματικότητα, δεδομένης της μη επιτυχούς πρόβλεψης της εταιρίας στις τελευταίες εκλογές, ιδίως δε στο δημοψήφισμα, παραμένει άγνωστο. Παρόλα αυτά, η εταιρία δίνει για την ΑΜ-Θ ποσοστό 25% στη ΝΔ και την πρώτη θέση, κι ακολούθως: ΣΥΡΙΖΑ 17%, Χ.Α. 10,2%, Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 4,5%, ΑΝ.ΕΛ. 2,6%, Ένωση Κεντρώων 3%, Λαϊκή Ενότητα 1,2%, Ελληνική Λύση 2,7%, Άλλο Κόμμα 4,7%, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ-Δεν ψηφίζω 22,1%.
Πάντως, 1 στους 2 ψηφοφόρους έχει ως προτεραιότητα στην ψήφο του την πάταξη της διαφθοράς, ακολουθούν οι φοροελαφρύνσεις, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η βελτίωση της οικονομίας, κ.ά., ενώ περισσότεροι από 1 στους 2 δηλώνει πως με την ψήφο του θα εναντιωθεί στην συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, κανένας από τους Τσίπρα, Μητσοτάκη δεν “συμφέρουν” περισσότερο το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Πηγή: xronos.gr