Χρόνης Αηδονίδης: «Το αρχειακό υλικό μου βρήκε τον καλύτερο χώρο για να διασωθεί»

Χρόνης Αηδονίδης: «Το αρχειακό υλικό μου βρήκε τον καλύτερο χώρο για να διασωθεί»

«Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι το αρχειακό υλικό που μάζευα τόσα χρόνια, βρήκε τον καλύτερο χώρο για να στεγαστεί, να προβληθεί και να διασωθεί» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, ο Θρακιώτης θεματοφύλακας της μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

Όλα αυτά λίφες ημέρες μετά από τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης προσωπικών του αντικειμένων, στην αίθουσα που πλέον φέρει το όνομα του, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, η οποία δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου -Ορεστιάδος- Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Δίσκοι βινυλίου, CD, συνεντεύξεις, αποκόμματα εφημερίδων, το παλιό μαγνητόφωνό του που ηχογραφούσε πρόχειρα τα τραγούδια του, παραδοσιακές φορεσιές του και μουσικά του όργανα, όπως και πολλά άλλα προσωπικά του αντικείμενα, αποτελούν την μόνιμη έκθεση η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό. «Έχω δώσει υλικό σε τρεις αρχειακούς χώρους, σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο, όμως έχω ακόμη άλλο τόσο συγκεντρωμένο στα 70 χρόνια της πορείας μου» είπε ο κορυφαίος Χρόνης Αηδονίδης.

Αναφερόμενος στην απονομή της πλακέτας του «Τάγματος του Αγίου Ιωάννου Βατάτζη του Ελεήμονος Βασιλέως» από την τοπική Μητρόπολη, που έγινε για πρώτη φορά, δήλωσε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη τιμή προς το πρόσωπό του. Επιπλέον, για τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό, μίλησε με πολύ θερμά λόγια, αφού τον χαρακτήρισε «άξιο για τα πνευματικά καθήκοντά του και ικανό και μερακλή σε πρωτοβουλίες που αφορούν στον πολιτισμό».

Οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου στο Διδυμότειχο, όπως είπε ο κ. Αηδονίδης είχαν ξεκινήσει με τον κ. Δαμασκηνό, όταν ακόμη ο δεύτερος είχε μόλις ενθρονιστεί Μητροπολίτης στην περιοχή και πως «τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η αρχική αυτή ιδέα».

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη που δώρισε ο μεγάλος ερμηνευτής του δημοτικού τραγουδιού και με μεγάλη προσοχή, να γίνει η προετοιμασία του χώρου και των προθηκών όπου θα τοποθετούνταν. Κι αυτό προκειμένου να αποτελέσουν ένα σημείο γνώσης σχετικά με το έργο του, στους επισκέπτες και ταυτόχρονα ένα σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την παράδοση ενός ανθρώπου που την υπηρετεί για 70 χρόνια αφήνοντας , συνεχιστές για τη διάσωση και την περιφρούρησή της.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συνέντευξη-Σύνταξη: Δήμητρα Παρασκευοπούλου