Ο πρώην Πρόξενος και επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης, Α.Ποπόφ, ο δεύτερος Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε

Ο πρώην Πρόξενος και επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης, Α.Ποπόφ, ο δεύτερος Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε

-Σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ, ο κ.Ποπόφ που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ανακηρύχθηκε το Νοέμβριο του 2015 επίτιμος δημότης, είναι μαζί με τον Βίκτορ Γιάκοβλεφ οι δυο απελαθέντες

Ο επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης και πρώην Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ, τον οποίο είχε ανακηρύξει το Νοέμβριο του 2015 ο δήμος Αλεξανδρούπολης μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ο δεύτερος Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε απ’ την Ελλάδα, σύμφωνα με τα αθηναϊκά ΜΜΕ. 

Όπως αναφέρει το pronews,gr, που έχει πολύ καλή πληροφόρηση για θέματα τα οποία αφορούν την Ρωσία,  ιδιαίτερος εκνευρισμός  επικρατεί στη Μόσχα από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελαθούν δύο Ρώσοι διπλωμάτες, αλλά ειδικότερα για τους λόγους οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως πρόφαση για την απέλασή τους, με προεξάρχοντα ότι οι απελαθέντες έθεσαν σε κίνδυνο την «ελληνική εθνική ασφάλεια”.

Σύμφωνα με πληροφορείς του pronews.gr ο δεύτερος  διπλωμάτης που απελάθηκε από την Ελλάδα (ο πρώτος ήταν ο Βίκτορ Γιάκοβλεφ) είναι ο ανώτατος διπλωμάτης Αλεξέι Ποπόφ (φωτό) πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως «χώρο ευθύνης» τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δύο αυτοί Ρώσοι διπλωμάτες (Β.Γιάκοβλεφ και Α.Ποπόφ) «κατηγορούνται» από ελληνικής πλευράς ότι είχαν επιχειρήσει να αποσπάσουν πληροφορίες αντί χρηματικού ανταλλάγματος από Έλληνες αξιωματούχους σε ότι αφορά το περιεχόμενο και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, προκειμένου η κυβέρνηση Τσίπρα να εκχωρήσει το όνομα «Μακεδονία» και ως εκ τούτου να καταστεί δυνατή  η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Επίσης «κατηγορούνται» ότι συγκέντρωναν πληροφορίες και δρούσαν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή του Αγίου Όρους.

Ανώτατη πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο pronews.gr σημείωσε χαρακτηριστικά:

« Η ελληνική εθνική ασφάλεια, πιστέψτε μας, χρωστά πολλά στη Ρωσία. Αν κινδυνεύει από κάποιους αυτοί βρίσκονται σήμερα στο ίδιο τραπέζι (σ.σ. εννοώντας τη σύνοδο του ΝΑΤΟ) με την ελληνική κυβέρνηση»

Η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης το 2015

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανακήρυξε το Νοέμβριο του 2015 τον τότε Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως επίτιμο δημότη, σε αναγνώριση της συμβολής του Πρόξενου στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης αλλά και του καθοριστικού του ρόλου στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της πόλης της Αγίας Πετρούπολης και γενικότερα με τον Ρώσικο λαό.

Μάλιστα στην εκδήλωση είχαν παραστεί όλες οι τοπικές αρχές, ενώ και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος τίμησε τον κ.Ποπόφ, που στις φωτογραφίες διακρίνεται με τον Σεβασμιότατο, τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, την Πρόεδρο του συλλόγου “Ρώσικο Σπίτι” Ιουλία Γαβρίλοβα και τον σύζυγο της, τον “μαϊμού” Επίτιμο Πρόξενο Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη.

Ο Αλεξέι Ποπόφ μιλάει καλά ελληνικά και είχε επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Πηγή: pronews.gr