Ξέσπασμα Χατζηκωνσταντίνου: Αντιμετωπίζουμε εχθρική συμπεριφορά απ’ τον ΟΛΑ. Η Περιφέρεια μας… έβγαλε το λάδι

Ξέσπασμα Χατζηκωνσταντίνου: Αντιμετωπίζουμε εχθρική συμπεριφορά απ’ τον ΟΛΑ. Η Περιφέρεια μας… έβγαλε το λάδι

Μια κορυφαία διεθνή διοργάνωση την 10η NOA REGATTA θα φιλοξενήσει η Αλεξανδρούπολη από 19 έως 23 Απριλίου και σε συνδυασμό με το Πανελλήνιο πρωτάθλημας σκαφών τύπου Laser 4.7 που θα ακολουθήσει από 25 έως 28 Ιουλίου, θα φέρουν την περιοχή μας στο επίκεντρο του ελληνικού και παγκόσμιου ιστιοπλοϊκού ενδιαφέροντος.

Περίπου 500 αθλητές, προπονητές, παράγοντες και φίλοι του αθλήματος θα βρεθούν στην Αλεξανδρούπολ, αφήνοντας σημαντικά έσοδα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ της πόλης, αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή αθλητές από 12 χώρες, από όλα τα Βαλκάνια, τη Μ. Βρετανία, Μάλτα, Κουβέιτ .

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει αμέριστη και συνεχής συμπαράσταση από όλους τους τοπικούς φορείς, οι διοργανωτές αντιμετώπισαν όχι απλά αδιαφορία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας, ακόμα και εχθρική αντιμετώπιση.

“Μας δίνει κουράγιο η ανταπόκριση από 

την ελληνική και διεθνή ιστιοπλοϊκή κοινότητα” 

Κάτι που προκάλεσε το απόλυτα δικαιολογημένο ξέσπασμα του Προέδρου του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης Κώστα Χατζηκωνσταντίνου. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό, αρχικά αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση αρκετών χωρών να πάρουν μέρος στην 10η REGATTA. “Αυτό που μας δίνει κουράγιο και συνεχίζουμε δέκα χρόνια τώρα, είναι αυτή η ανταπόκριση που υπάρχει και όχι μόνο από το πανελλήνιο, αλλά και από όλη την διεθνή ιστιοπλοϊκή κοινότητα.

Όταν βλέπεις ότι 12 χώρες και πάλι επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη και τη ΝΟΑ Regatta για να έρθουν καταμεσής καλοκαιριού να συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση, όταν βλέπεις αυτή την ανταπόκριση από χώρες τόσο μακρινές, όπως το Καζακστάν να δείχνουν ενδιαφέρον, παίρνεις κουράγιο”.

“Το Προξενείο μας δεν έδωσε βίζα στους

αθλητές του Καζακστάν χωρίς καμιά εξήγηση”

Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Με πρώτο την απόφαση του Προξενείου μας στο Καζακστάν να μην δώσει βίζα στους αθλητές από την χώρα αυτή. “Στείλαμε επίσημη πρόσκληση απευθυνόμενοι και στην Προξενική αρχή, όπως οφείλουμε και το έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη. Δεν βλέπω τίποτα το ύποπτο στην απόφαση της να μην δώσει βίζες, παρά μόνο κάποια τυπολατρία. Σε άλλες περιπτώσεις, από τρίτες χώρες, οι προξενικές αρχές επικοινωνούν μαζί μας για διευκρινίσεις. Εδώ έδωσαν απλά μια απορριπτική απάντηση και αυτό είναι όλο, με αποτέλεσμα να ανατρέψουν όλο τον σχεδιασμό της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας του Καζακστάν. Δεν υπήρχε καμιά δικαιολογία.

Αν αυτή η διοργάνωση γινόταν σε άλλη περιοχή της πατρίδας μας. Στην Αθήνα για παράδειγμα, την ίδια ευαισθησία θα έδειχναν οι προξενικές αρχές; Να θυμίσω ακόμα, ότι η κάθε βίζα φέρνει 65 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Τί είναι οι αθλητές; Επικίνδυνοι, λαθρομετανάστες; Τα πράγματα αγγίζουν τα όρια του τραγελαφικού και μόνο έτσι μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς”.

“Μας υποσχέθηκε ο ΟΛΑ ότι θα φτιάξει 

τις απαραίτητεες ράμπες και δεν έκανε τίποτα”

Σειρά στη συνέχεια είχε η απαράδεκτη στάση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Χρήστου Δούκα, δεν έκανε τίποτα. ¨Οπως είπε ο κ.Χατζηκωνσταντίνου:  “Όσον αφορά τη βάση που πρέπει να στηθεί για να την χρησιμοποιούν οι αθλητές για τα σκάφη τους. Όταν το κριπίδωμα του λιμενοβραχίονα έχει ύψος 1.10 μέτρα, δεν μπορεί ο αθλητής να ρίξει το σκαφάκι του. Πρέπει σε αυτό να υπάρξει παρέμβαση ώστε να πέσει στους είκοσι με τριάντα πόντους.

Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, γίνεται μια ράμπα και ένας πλωτήρας στην άκρη του. Είναι μια προσωρινή κατασκευή την οποία εξηγήσαμε και στον Οργανισμό Λιμένος, πήγαμε και σχέδια και τους είπαμε παιδιά χρειάζεται αυτό, γιατί 200 με 250 σκάφη ταυτόχρονα στο νερό δεν μπορούν να πέσουν.

Αυτά τα είπαμε τον Φεβρουάριο, τα είχαμε πει και πριν ένα χρόνο, είχαμε διαβεβαιώσεις ότι όλα θα γίνουν και τέλη Μαίου ενημερωθήκαμε εγγράφως ότι κοιτάξτε, απαιτείται μια διαδικασία την οποία δεν προλαβαίνουμε να την κάνουμε. Πριν τρία χρόνια η Καβάλα, που για μια φορά έκανε αντίστοιχη διοργάνωση, πέντε ράμπες φτάξανε. Δεν άνοιξε μύτη, κανένας δεν παραπονέθηκε, κανένας δεν έψαξε να βρει το γράμμα του νόμου. Βρέθηκε λύση, η διοργάνωση ολοκληρώθηκε και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι”.

“Μας αντιμετωπίζει εχθρικά ο ΟΛΑ”

Ο Πρόεδρος του ΝΟΑ δεν… μάσησε τα λόγια του. “Σε μας όλα είναι δύσκολα, όλα είναι αδύνατα. Και εγώ λέω το εξής. Δεν τπάρχουν αυτές οι ευαισθησίες, αυτά τα αντανακλαστικά σε τοπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από ποιά θέση είναι ο καθένας, γιατί εμείς σήμερα είμαστε αύριο δεν είμαστε. Δεν είμαστε αιωνόβιοι. Σημασία έχει το λιθαράκι που θα βάλει ο καθένας σε αυτό που λέγεται τοπική κοινωνία και πως θα φέρουμε τον τόπο μας λίγο πιο μπροστά. Γιατί να πηγαίνουμε κόντρα ο ένας στον άλλον.

Διωκόμεθα ως Ναυταθλητικός Όμιλος από τον Οργανισμό Λιμένος να φύγουμε από το σπίτι μας. Από αυτό που φτιάχθηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των ανθρώπων του ΝΟΑ εδώ και 54 χρόνια. Δραστηριοποιούμεθα με το υστέρημα μας, χωρίς καμία βοήθεια. Με τις συνδρομές και τις χορηγίες όποιων φίλων και εθελοντών μπορούν. Αντί να πουν, κοίταξε να δεις που αυτή η δραστηριότητα εδώ και 10 χρόνια βγάζει τον τόπο μας μπροστά, του δίνει αυτό το χαρακτηριστικό και τον διαφοροποιεί στη διεθνή κοινότητα, αντί να τρέξουν όλοι και να συνδράμουν όπως κάνουν σε άλλες περιοχές, όπως έκαναν στην Πάτρα, στην Ρόδο και αλλού, μας δημιουργούν προβλήματα. Εμείς εδώ κοιιτάει ο κάθε ένας, ανεξάρτητα αν είναι ιθύνων, πολιτικό πρόσωπο ή παράγοντας ή είναι υπηρεσιακός, γιατί έχουμε πόλεμο και από υπηρεσιακούς, να βάλει εμποδια”.

“Μας έχει… βγάλει το λάδι η Περιφέρεια”

Τα βέλη του Κώστα Χατζηκωνσταντίνου πήραν στη συνέχεια την Περιφέρεια: “Στην Περιφέρεια μας έχουνε βγάλει το λάδι. Ανακαλύπτουν τα πιο απίθανα, τα πιο γελοία. Γιατί δεν αξίζει άλλος χαρακτηρισριμός, όταν λένε ότι δήθεν ο Ναυταθλητικός Όμιλος εισπράττει εισιτήριο. Από που εισπράττουμε το εισιτήριο; Σε ποιόν στερήσαμε την θέα αυτού του υπέροχου θεάματος όταν γεμίζει με 200 και 300 πανιά το Θρακικό Πέλαγος; Πήραμε από κανέναν εισιτήριο; Ειλικρινά σας λέω το πράγμα δεν αντέχει λογικής.

Εδώ το πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αντιμετωπίζουμε εχθρική συμπεριφορά. και το λέω ωμά και κοφτά. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι, οφείλω να το πω, ο δήμος το Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος, υπάρχουν φορείς, υπάρχουν επιχειρήσεις, λίγες βέβαια αλλά υπάρχουν, οι οποίες κάθε χρόνο συνειδητά και μετά χαράς μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε και γι’ αυτό συνεχίζουμε.

Φτάσαμε να συμπληρώνει η διοργάνωση 10 χρόνια. Δεν υπάρχει δεν ξέρω, δεν άκουσα. Δεν ξέρω αν του χρόνου θα υπάρχει αυτό το κουράγιο. Γιατί και οι αντοχές τν ανθρώπων κάποτε τελειώνουν και ειδικά τα ψυχικά αποθέματα. Ένας θεσμός που όλη η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη, ο μισός πλανήτης τον ζηλεύει και τον επικροτεί, εμείς εδώ τοπικά αντί να τρέξουμε και να συνδράμουμε, κοιτάμε να τον ροκανίσουμε.

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα, να βλέπεις τα δικά μας παιδιά, γιατί φέρνουμε μια διεθνή διοργάνωση μέσα στο σπίτι μας και δίνουμε την ευκαιρία στα δικά μας παιδιά πρώτα απ όλα, να ζήσουνε αυτή την μαγεία και να συμμετέχουν σε έναν τέτοιο αγώνα, με όλες τις προδιαγραφές, χωρίς να καταξοδεύονται. Γιατί για να συμμετέχεις σε έναν τέτοιο αγώνα σε άλλες χώρες του κόσμου, χρειάζεται ένα σεβαστό ποσό. Εμείς στα δικά μας παιδιά, που ζουν κιαι αναπνέουν σε αυτή την πόλη, δίνουμε την ευκαιρία με ένα αστείο κόστος, με πέντε και δέκα ευρώ, να πάρουν μέρος και να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

“Σε άλλες περιοχές κινητοποιούνται όλοι

σε τέτοιες κορυφαίες διοργανώσεις”

Αυτό πρέπει να το σαμποτάρουνε; Στην Πάτρα ξέρετε τί κάνανε; Το Πάσχα έγινε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Οι πάντες τρέξανε. Από τους θεσμικούς, από τον Ολυμπία οδό, την Ιονία οδό, το Ρίο-Αντίρριο, οι πάντες. Σε μια περιοχή που δεν έχει την αντίστοιχη παράδοση που έχουμε εμείς. Γιατί βλέπουν την μεγάλη εικόνα.

Στην Αλεξανδρούπολη λοιπόν, στο Θρακικό Πέλαγος,  θα διεξαχθεί 19 με 23 Ιουλίου  η 10η REGATTA και καλούμε όλο τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης γιατί από εκεί αντλούμε την δύναμη μας, τα μικρά παιδιά, να δουν τους συνομήλικους τους πόσο όμορφα τιθασεύουν τον άνεμο και το κύμα. Μετά, στις 25 με 28 Ιουλίου θα συνεχίσουμε με τα Leizer 4.7 και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που έρχεται έπειτα από 15 χρόνια στην πόλη, αφού η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομσπονδία μας ανέθεσε και αυτή την διοργλάνωση μετά την Regatta. Έξω από το σπίτι μας υπάρχουν άνθρωποι που μας εμπιστεύονται. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.

Έυχαριστώ τους εθελοντές. Ότι και

να πω για την προσφορά τους είναι λίγο”

Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους εθελοντές. Αυτούς τους αφανείς ήρωες, οι οποίοι και κρατούν καθημερινά τον όμιλο ζωντανό, τον αναπτύσσουν, κάνουν πράγματα απίθανα με μηδενικό προϋπολογισμό, είναι άνθρωποι που στερούν από τον προσωπικό τους χρόνο, από την δουλειά τους. από την οικογένεια τους. Βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να υπάρχουμε και να κάνουμε αυτά που κάνουμε. Ειλικρινά, ότι και να πω γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι λίγο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί από αυτούς αντλούμε δύναμη και συνεχίζουμε.

Ειλικρινά υπάρχει πολύ πικρία. Είπα κάποια στιγμή στον Πρόεδρο του Οργανισμύ Λιμένος Αλεξανδρούπολης: Χρήστο, μην φτάσουμε να κόψουμε και τις καλημέρες. Από την μια μεριά να βγαίνουμε να διαφημίζουμε ότι ο ΟΛΑ έχει υπερκέρδη και από την άλλη τα παιδιά, γιατί για τα παιδιά γίνεται ο αγώνας και όχι για εμάς που είμαστε υπηρέτες του θεσμού, να στερούνται τα παιδιά την αγάπη και τη ναυτοσύνη. Όλα τα σχολεία της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να κατεβαίνουν στη θάλασσα . Η Αλεξανδρούπολη πρέπει να αγαπήσει το υγρό στοιχείο και τον αθλητισμό”.