Η τελευταία φορά που οι Ρώσοι βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη

Η τελευταία φορά που οι Ρώσοι βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη

Το όνομα της Αλεξανδρούπολης παραμένει στο προσκήνιο και… εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε με τις απελάσεις από την χώρα μας τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, αφού θεωρείται μια από τις πόλεις που δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα κάποιοι απ’ τους απελαθέντες.

Η τελευταία φορά που οι Ρώσοι βρέθηκαν επίσημα στην πρωτεύουσα του Έβρου, ήταν η Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όταν και τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του ξύλινου ρώσικου ναϊδίου, το οποίο συναρμολογήθηκε στην πόλη με ξυλεία που έστειλε από το Σοσνόβι Μπορ της Αγίας Πετρούπολης το πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής αυτής.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, έχοντας δίπλα του (δεξιά) τον προσωπικό του σύμβουλο Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, ενώ τέρμα δεξιά είναι ο πρώην Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ.Ποπόφ, στα θυρανοίξια του ρώσικου ναιδίου τον Μάιο

Μάλιστα ήρθε στην Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία απ’ την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης Γκριγκόριεβ Γιεβγκένι. Συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι υπέρμαχος της ελληνορωσικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, έχει πραγματοποιήσει πάμπολλα ταξίδια κυρίως στην Αγία Πετρούπολη, παρ’ ότι ουσιαστικό αποτέλεσμα στον τουριστικό και τον επιχειρηματικό τομέα δεν υπήρξε για την Αλεξανδρούπολη.

Δηλώσεις Δημάρχου Αλεξανδρούπολης μετά τη συνάντηση που είχε με επίσημη αντιπροσωπεία από την Αγ. Πετρούπολη

Gepostet von Δήμος Αλεξανδρούπολης am Samstag, 5. Mai 2018

Υπάρχει φυσικά και το τεράστιο διπλωματικό ατόπημα, της επίσκεψης του στην Κριμαία, όπου χωρίς να την έχει αναγνωρίσει επίσημα καμιά χώρα της ΕυρωπαΪκής Ένωσης μετά την προσάρτηση της απ’ τους Ρώσους, πήγαν μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Τοψίδη και έκαναν επίσημες συμφωνίες συνεργασίας. Τότε προκλήθηκε… συναγερμός στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μια και ως επίσημοι φορείς του ελληνικού κράτους αναγνώρισαν de facto την περιοχή της Κριμαίας, κόντρα στην επίσημη ελληνική θέση.

Κυρίαρχες φυσιογνωμίες Ποπόφ, Γκαμπαερίδης
Στις εκδηλώσεις για τα θυρανοίξια του ναϊδίου, που τοποθετήθηκε σε οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου “Ζήση” την οποία (για να μην ξεχνιόμαστε) παραχώρησε στην Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κυριάρχησαν δυο φυσιογνωμίες. Αυτή του πρώην Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ, ο οποίος είναι ένας εκ των τεσσάρων απελαθέντων διπλωματών και μάλιστα το όνομα του και η φωτογραφία του κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα των κυριακάτικων εφημερίδων, αλλά και του επιχειρηματία (κατά δήλωση του) Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη.

Ο τελευταίος εμφανίζονταν επί χρόνια (μέχρι και την στιγμή που το Evros-news.gr με συνεχή δημοσιεύματα τον… ξεσκέπασε),  ως Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην περιοχή μας, ενώ αποδείχθηκε με στοιχεία ότι ποτέ ουσιαστικά δεν είχε αυτή την αρμοδιότητα. Γιατί ακόμα και το Προεδρικό Διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που εκδόθηκε και παρέμεινε ένα περίπου χρόνο μέχρι να καταργηθεί με νέο ΠΔ, δεν “ενεργοποιήθηκε” από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο απελαθείς πρώην Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ, με φωτογραφίες του “Αθάνατου Τάγματος” στις εκδηλώσεις του Μαίου στην Αλεξανδρούπολη

Ο κ.Γκαμπαερίδης, έχει πλέον τον τίτλο: “Σύμβουλος του Κυβερνήτη Αγίας Πετρούπολης για θέματα εξωτερικών σχέσεων”, αλλά είναι παράλληλα και προσωπικός σύμβουλος για τουριστικά θέματα του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη. Αυτός, μαζί με την σύζυγο του Ιουλία Γαβρίλοβα, Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου “Ρώσικο Σπίτι” το οποίο συχνά χρηματοδοτεί με οικονομικές ενισχύσεις ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ρύθμισαν τις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 6ης Μαίου, για τα θυρανοίξια του ρώσικου παρεκκλησίου.

Σε αυτά πάντως και έχει σημασία να τονιστεί, δεν παρέστησαν ούτε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα κ.Μασλόβ, ούτε ο νέος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη. Είχε όμως έντονη παρουσία όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρώην Πρόξενος της Ρωσικής Δημοκρατίας στη συμπρωτεύουσα Αλεξέι Ποπόφ.

Στα εγκαίνια παρέστη φυσικά ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελίδης και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Γκοτσίδης και κανένας άλλος απ’ τη δημοτική αρχή, ενώ δεν παραβρέθηκε ούτε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, αν και σε αυτή ανήκει το συγκεκριμένο παρεκκήσι. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης από το «Αθάνατο Τάγμα» της Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής της πορείας, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κάποιος, τον κ.Λαμπάκη με τον κ.Παντελίδη, ενώ συμμετείχαν ο κ.Ποπόφ και φυσικά ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.

Κατά την διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης, ακούγονταν απ’ τα μεγάφωνα με εντολή του δημάρχου ρώσικα τραγούδια και εμβατήρια και μάλιστα αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαερτυρίες πολιτών, αλλά και δημοτικών συμβούλων με πρώτο το Νίκο Τζανίδη.

Η πορεία αυτή κατέληξε στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, όπου λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας για το θέμα του “Αθάνατου Τάγματος”. Να επισημάνουμε επίσης, ότι η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, όπου οι Ρώσοι υπήκοοι που υπάρχουν στην περιοχή και έχουν έρθει από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ψήφισαν σε δημόσιο κτίριο. Συγκεκριμένα στο Δημαρχείο, αίθουσα του οποίου παραχώρησε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης. Την στιγμή που κανονικά η ψηφοφορία ασκείται στα ρώσικα Προξενεία ή τις Πρεσβείες στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ματαίωση της επίσκεψης

του Αμερικανού πρέσβη 

Να θυμίσουμε επίσης, ότι την ίδια εποχή που συνέβησαν όλα αυτά και συγκεκριμένα ελάχιστες ημέρες πριν, ματαιώθηκε η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος επρόκειτο να έρθει στις 30 Μαίου. Το Evros-news.gr ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την επίσκεψη αυτή και την επιβεβαίωσε με δηλώσεις του λίγες ώρες αργότερα ο δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Λαμπάκης, αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

ΔΕΙΤΕ: Δεν έρχεται τελικά ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αλεξανδρούπολη. Γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη επ’ αόριστον

Μάλιστα στο ρεπορτάζ μας έκανε Retweet τόσο ο ίδιος ο κ.Πάιατ όσο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα στους λογαριασμούς τους. Τότε ο κ.Λαμπάκης συναντήθηκε στο δημαρχείο με δυο υψηλόβαθμα στελέχη της πρεσβείας, τα οποία βρέθηκαν στην πόλη προκειμένου να προετοιμάσουν τον ερχομό του Αμερικανού πρέσβη.

Ο κ.Ποπόφ έδωσε το παρόν και στη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αλεξανδρούπολης με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Πετρούπολης, παρουσία φυσικά του… Γκαμπαερίδη

Αυτό έγινε την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, όταν τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του ο Αμερικανός Ακόλουθος και Υπεύθυνος του Κλιμακίου Προστασίας Δυνάμεων της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κ. Ashton Matt και ο Επιχειρησιακός Εκπρόσωπος του Αποσπάσματος Ασφαλείας Δυνάμεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ, κ. Παύλος Σκβάρκα. Στελέχη δηλαδή που μόνο δημοσιοποίηση της παρουσίας τους δεν θα ήθελαν. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης όμως κάλεσε τους δημοσιογράφους και γνωστοποίησε την ιδιότητα που έχουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και παράλληλα εξέδωσε και δελτίο τύπου με φωτογραφία τους.

Όλα αυτά έκαναν έξαλλους τους Αμερικανούς και χρειάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες μας η παρέμβαση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου στον Αμερικανό πρέσβη, ώστε αρχές Ιουνίου να δεχθεί στην πρεσβεία της Αθήνας τον κ.Λαμπάκη επικεφαλής αντιπροσωπείας θεσμικών της πόλης.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*