Συγκίνηση και οργή για την περιπέτεια των ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζεται 4,5 μήνες

Συγκίνηση και οργή για την περιπέτεια των ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζεται 4,5 μήνες

Η παρατεταμένη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στη μεθόριο από τους Τούρκους, στοιχειώνει την κυβέρνηση και προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα οργής και συγκίνησης στους πολίτες.

Συμπληρώνονται 4,5 μήνες, 136 ημέρες από τότε που οι Κούκλατζης και Μητρετώδης έπεσαν στα χέρια της Στρατοχωροφυλακής. Από τότε που η κυβέρνηση, δια επίσημων χειλέων διαβεβαίωσε ότι είναι θέμα ωρών να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα, οι δύο νεαροί βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, οι οικογένειές τους αγωνιούν για την τύχη τους, η κυβέρνηση έχει κάνει αποτυχημένες προσπάθειες για να λύσει το πρόβλημα και η Τουρκία συνεχίζει την ίδια αδιάλλακτη στάση.


Μάλιστα, όσοι πίστευαν ότι μετά τη νίκη στις εκλογές ο Ερντογάν θα έκανε βήματα προσέγγισης προς την Ευρώπη και ίσως μια κίνηση καλής θέλησης με την παράδοση των Ελλήνων αξιωματικών, διαψεύστηκαν. Ο «Σουλτάνος» συνεχίζει να είναι προκλητικός και μάλιστα έχει αναβαθμίσει την αδιαλλαξία του.
Το επίσημο αίτημα που έθεσε ο Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα για ανταλλαγή των δύο με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ήδη περίπλοκη κατάσταση.

Πολιτικά παιχνίδια

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οι δύο νεαροί θα μείνουν για πολύ καιρό στις φυλακές, ίσως και χωρίς καν δίκη, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να παίζει πολιτικά παιχνίδια και να έχει απαιτήσεις που η Αθήνα δεν μπορεί να εκπληρώσει.

Οι 8 αξιωματικοί έχουν δικαστεί, έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες για χορήγηση ασύλου και κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει τη δικαιοσύνη. Ακόμη και να θέλει κάποιος να κάνει ανταλλαγή αυτό είναι αδύνατον σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα.
Ενδεχομένως η Αθήνα να έχει σκεφτεί ότι θα μπορούσε να παραδίδει άλλους Τούρκους που σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες, όχι όμως και αυτούς που θεωρεί ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην γειτονική χώρα.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στο σημείο μηδέν, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, η προχθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν και την κακή χημεία μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν.


Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Νέα Σαββατοκύριακο», οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, αν και κρατούνται σε καλές συνθήκες στις φυλακές και έχουν ακμαίο το ηθικό, εντούτοις η παρατεταμένη φυλάκιση και το άδηλο μέλλον έχει προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα στις οικογένειες των παιδιών.

Εξοργισμένοι οι συγγενείς

Παρά το γεγονός ότι οι γονείς και οι λοιποί συγγενείς δε θέλουν να εμπλέκονται στα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εντούτοις εμφανίζονται εξοργισμένοι με την κυβέρνηση γιατί εκτίμησε από την αρχή λανθασμένα την υπόθεση, άργησε να διεθνοποιήσει το περιστατικό και τελικά δεν κατάφερε τίποτε.
Στην κυβέρνηση χρεώνουν το γεγονός ότι ενώ παρέδωσε τα πάντα στους δανειστές με τους όρους που αποδέχθηκε για την οικονομία και στο ΝΑΤΟ με την υπόθεση της «Μακεδονίας» εντούτοις δεν πήρε ούτε την ελάχιστη ανταπόδοση. Ούτε ένα αντάλλαγμα που στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν η απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη.
Αλλωστε, ποιος ξεχνά τις «προβλέψεις» των κ. Τζανακόπουλου και Κουβέλη που τις πρώτες ημέρες έκαναν δηλώσεις και διαβεβαίωναν για άμεση απελευθέρωση των νεαρών;
Όσο αυτή η υπόθεση παραμένει στον αέρα τόσο θα «θολώνει» τις… επιτυχίες που θεωρεί ότι καταγράφει η κυβέρνηση στα εξωτερικά θέματα και στην οικονομία.

Πηγή: tanea.gr