Κινδυνεύουν με μίνιμουμ 2 χρόνια φυλακή Μητρετώδης και Κούκλατζης – Θέλουν να αλλάξουν τις κατηγορίες

Κινδυνεύουν με μίνιμουμ 2 χρόνια φυλακή Μητρετώδης και Κούκλατζης – Θέλουν να αλλάξουν τις κατηγορίες

Με την τύχη Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη που κρατούνται εδώ και 140 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης παίζουν οι Τούρκοι. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν ξανά χθες Τρίτη (17.07.2018) στο δικαστήριο αλλά και αυτή τη φορά η τουρκική Δικαιοσύνη αρνήθηκε την αποφυλάκισή τους με πρόσχημα πως δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά τους!

Αγέρωχοι και με το κεφάλι ψηλά όπως πάντα, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί εμφανίστηκαν ξανά στο δικαστήριο. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η τουρκική δικαιοσύνη αρνήθηκε ακόμη ένα αίτημα αποφυλάκισής τους.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Τούρκος εισαγγελέας ουσιαστικά τους απείλησε με φυλάκιση έως δυο χρόνια αλλά και αλλαγή των κατηγοριών που τους αποδίδονται!

Τι είπαν οι Έλληνες στρατιωτικοί στο δικαστήριο

Το νέο αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου στον Έβρο γιατί πέρασαν μερικά μέτρα στο τουρκικό έδαφος, απορρίφθηκε με την αιτιολογία πως οι τουρικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για την υπόθεση.

«Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος» ήταν η κοφτή απάντηση που έδωσε στο δικαστήριο ο Άγγελος Μητρετώδης, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Ο Άγγελος Μητρετώδης κατά τη χθεσινή μεταγωγή στα δικαστήρια της Αδριανούπολης

Ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης, στην τοποθέτησή του, μίλησε για «παρουσία ισχυρής υποψίας του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Ζήτησε δε τη συνέχιση της εξέτασης των κινητών των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Και αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει την κατηγορία σε βάρος των Μητρετώδη και Κούκλατζη. «Λόγω της συνέχισης της εξέτασης του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει η κατηγορία», διεμήνυσε.

Κατά τον Τούρκο εισαγγελέα, η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος. «Λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί (παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς) δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. «Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsit.gr