Διδυμότειχο: Δέκα χρόνια θα χρειαστούν για αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ

Διδυμότειχο: Δέκα χρόνια θα χρειαστούν για αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ

Μακρύ δρόμο έχει όπως φαίνεται η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αφού θα χρειαστούν 10 χρόνια για την οριστική αποκατάσταση του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων. 

Τον Μάρτιο του 2017 το σημαντικό αυτό οθωμανικό μνημείο, μοναδικό στην Ευρώπη, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησής του. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 94.2 και τον Σταύρο Αποστολίδη, η υπεύθυνη αρχαιολόγος και Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων Έβρου Λίλα Σαμπανοπούλου, επεσήμανε ότι τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται η έγκριση του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ και πριν το τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 10 χρόνια.

«Θα πρέπει να βρούμε την απαραίτητη ξυλεία για την αντικατάσταση των δοκαριών της οροφής το μέγεθος των οποίων ξεπερνούν κατά πολύ τα 10 μέτρα που υπάρχουν στο εμπόριο», είπε η κ. Σαμπανοπούλου. Η ίδια αποκάλυψε ότι η οροφή του Τεμένους δεν είναι η πρώτη φορά που καταστράφηκε, αφού κατά το παρελθόν είχε καταρρεύσει, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η χρονική περίοδος.