Ένα μόνο πανηγύρι παραδοσιακής πάλης, των Μουσουλμάνων Αλεβιτών θα γίνει στο “Χίλια”

Ένα μόνο πανηγύρι παραδοσιακής πάλης, των Μουσουλμάνων Αλεβιτών θα γίνει στο “Χίλια”

Ένα μόνο πανηγύρι παραδοσιακής πάλης, των Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης που είναι η αδειοδοτημένη επιτροπή για την τέλεση εκδηλώσεων με επίκεντρο τον Τεκέ της Ρούσας, θα διεξαχθεί τελικά φέτος στην περιοχή του “Χίλια”.

Ο σύλλογος “Χίλια”, που πέρυσι διοργάνωσε ξεχωριστές εκδηλώσεις και τα μέλη του έχουν κατηγορηθεί για εξυπηρέτηση συμφερόντων ή δημιουργία εντυπώσεων που καμιά σχέση δεν έχουν με το πραγματικό νόημα των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, αποφάσισε την ματαίωση των δικών του εκδηλώσεων παραδοσιακής πάλης που είχε προγραμματίσει στο οροπέδιο Χίλια το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι το μοναδικό πανηγύρι πάλης θα γίνει στις 3, 4 και 5 Αυγούστου με ευθύνη της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης. Πρόκειται για μια παραδοσιακή Αλεβίτικη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα εδώ και 7 αιώνες στο ύψωμα «Χίλια» στη Ρούσα Μικρού Δερείου στο νομό Έβρο.

Σε προγενέστερη ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης Αχμέτ Καρά Χουσεΐν και ο αρχιερέας (Başpostnişin) του Τεκέ Σεγήτ Αλή Σουλτάν, Ισμαήλ Ογλού Μεμέτ απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να παραβρεθεί στην εκδήλωση σημειώνοντας πως «η παρουσία σας στην εκδήλωσή μας αυτή που διοργανώνουμε στις 3, 4 & 5 Αυγούστου 2018 θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους τους μουσουλμάνους Αλεβίτες της Θράκης».

Τα συμφέροντα της μειονότητας, επικαλείται ο σύλλογος Χίλια για να ανακοινώσει την ματαίωση των εκδηλώσεων παραδοσιακής πάλης που είχε προγραμματίσει στο οροπέδιο Χίλια το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιουλίου, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα αιχμές κατά της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης, αλλά παραγνωρίζοντας ότι είναι η μόνη αδειοδοτημένη επιτροπή για την τέλεση εκδηλώσεων με επίκεντρο τον Τεκέ της Ρούσας.

Την προϊστορία αυτής της υπόθεσης την είχαμε περιγράψει σε προγενέστερο δημοσίευμα. Τότε αναφέραμε ότι οι εκδηλώσεις στο ύψωμα Χίλια του Δήμου Σουφλίου νομού  Έβρου έχουν θρησκευτική  χροιά για τους Μπεκτασήδες και η προσπάθεια πολιτικοποίησης και αλλοίωσης του παραδοσιακού του χαρακτήρα από την δεκαετία του`90 και έπειτα (όπως έχει καταγράψει ο “Χ” σε σχετικά δημοσιεύματα καλύπτοντας δημοσιογραφικά κάθε έτος σχεδόν το πανηγύρι πάλης στα Χίλια) συνάντησε εύλογες αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις αυτές αναδείχθηκαν και  με τα όσα είχε μοιραστεί δημόσια μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87,5 fm o πρόεδρος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης Αχμέτ Καρά Χουσεΐν λέγοντας “τον σύλλογο Χίλια τον ιδρύσαμε για διευκόλυνση, ώστε να γίνεται αυτό το πανηγύρι, αλλά αυτό παρασύρθηκε αλλού και πήρε έναν άλλο δρόμο“.

Σήμερα ο σύλλογος Χίλια βάλλει, χωρίς να τον κατονομάζει, κατά του προέδρου της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης με ανακοίνωση που εξέδωσε για την ματαίωση του πανηγυριού στις 27, 28 και 29 Ιουλίου αναφέροντας τα παρακάτω (όπως περιγράφονται σε μετάφραση της ιστοσελίδας tourkikanea): ”

Ως ένας επίσημος σύλλογος που εκπροσωπεί την τουρκομουσουλμανική μειονότητα στην χώρα μας την Ελλάδα, επιθυμούμε να γίνει γνωστό πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε θυσία, ώστε αγκαλιάζοντας την μειονότητα ως σύνολο, να διασφαλίσουμε πως δεν θα διαταραχτεί η ενότητα και η ομοψυχία της.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες και με την πίστη πως οι ομογενείς που μας στήριξαν θα δείξουν κατανόηση, για να μην βλαφτούν άλλο τα μέλη της μειονότητας και για να εμποδιστούν οι προσπάθειες περαιτέρω φθοράς, μετά από διαβούλευση της διοίκησης με τα μέλη μας αποφασίστηκε να αναβληθούν οι σχεδιαζόμενοι για αυτή την εβδομάδα Αγώνες Πάλης με Λάδι & Πολιτιστικές Εκδηλώσεις” καταλήγει η ανακοίνωση εκ μέρους του Δ.Σ. του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια με πρόεδρο τον Μεχμέτ Σερίφ  και Γ.Γ. Ζεχρά Πασά.

Πηγή: xronos.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*