Εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα σε Παλιούρι και Αμπελάκια

Εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα σε Παλιούρι και Αμπελάκια

Εορτασμός του Αγίου Πανελεήμονα χθες στα χωριά Παλιούρι Διδυμοτείχου και Αμπελάκια Ορεστιάδας, παρουσία του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, αλλά και του δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη και του Διοικητή της XVI Μεραρχίας Βασίλη Παπαδόπουλου. 

“Εάν θα θέλαμε να συνοψίσουμε το μήνυμα της σημερινής εορτής, επί τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος αγίου Παντελεήμονος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο άγιος καλεί σήμερα όλους όσους τιμούν την μνήμη του να μην αρκούνται μόνο στην υλική τροφή του σώματος αλλά να ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πνευματική τροφή της ψυχής, διότι «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» (Ματθ. δ΄ 4).

Να μην απορροφώνται από τις μέριμνες του κόσμου τούτου αλλά να αναζητούν πνευματικά στηρίγματα στη ζωή, να επιδιώκουν κατάρτιση και οικοδομή πνευματική, να τρέφωνται πνευματικά με τον θείο λόγο και τα μυστήρια της Εκκλησίας και να ζητούν από το Θεό παν δώρημα τέλειον, άνωθεν καταβαίνον…», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Παλιουρίου, του τέως Δήμου Μεταξάδων, όπου ιερούργησε την Παρασκευή 27 του μηνός Ιουλίου ε.ε., καθ’ όσον ο παλαιός μεταβυζαντινός Ναός του χωριού τιμάται επ’ ονόματι του αγίου Παντελεήμονος. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της ακολουθίας του Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων – Ορεστιάδος, παρουσία του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Στρατηγού Βασ. Παπαδόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος εξ αφορμής του γεγονότος ότι πρόσφατα τοποθετήθηκαν περίτεχνα ξυλόγλυπτα εικονοστάσια στους δύο αυτούς Ιερούς Ναούς Αμπελακίων και Παλιουρίου, παρά τις δυσκολίες τις οικονομικές και την συρρίκνωση του πληθυσμού των χωριών της ακριτικής υπαίθρου, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τους εφημερίους και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των δύο αυτών ενοριών και τους ευλαβείς χριστιανούς, που στηρίζουν και συνδράμουν τα έργα της Εκκλησίας.