Καταποντίζεται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Πάει καρφί για μονοψήφιος

Καταποντίζεται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Πάει καρφί για μονοψήφιος

Επιβεβαιώνεται και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίζονται σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς μόλις και μετά βίας είναι διψήφια (10,5% έναντι 18% στην προτελευταία έρευνα). Την ίδια στιγμή, η ΝΔ ενισχύει τη δυναμική κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες (35,6% έναντι 27,7% στα ευρήματα Ιανουαρίου). 
Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κι ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε στα χέρια του τις τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη), χάνοντας μόνον στον Έβρο, για λιγότερες από δύο μονάδες διαφορά. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η ροπή ανόδου για το ΚΚΕ, που, από 4,3% τον Ιανουάριο, κερδίζει μία μονάδα (5,3%) και αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Από την άλλη πλευρά πάλι και μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες είναι απορίας άξιον που βρίσκεται ακόμη ένα 10,5% να επιλέξει το κυβερνών κόμμα.

Tο ποσοστό δυσαρέσκειας για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέρχεται στο συντριπτικό 80,3%, ενώ μόλις το 4,9% κρίνει το έργο της κυβέρνησης στην περιοχή ως θετικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει θετικό πρόσημο σε καμία εκδοχή της ασκούμενης πολιτικής της, από την οικονομία και τη διαχείριση εθνικών ζητημάτων, μέχρι την ανεργία, τη Δημόσια Διοίκηση, την ασφάλεια, τη φοροδιαφυγή, το μεταναστευτικό κ.ά. (βλ. ακόλουθο διάγραμμα).

Η Συμφωνία των Πρέσπων με την ΠΓΔΜ φαίνεται να αποτελεί τη δημοσκοπική λαιμοτόμο στην περιοχή για την κυβέρνηση: οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους (79,2%) και μόλις το 11,4% εμφανίζεται ικανοποιημένο. Τα επίπεδα ενόχλησης των ψηφοφόρων στην Περιφέρεια -η οποία, σημειωτέον, δεν συνορεύει με το κράτος των Σκοπίων- είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αμέσως μετά από αυτά στην Κεντρική Μακεδονία (80,6%) και αρκετά υψηλότερα από εκείνα στη Δυτική Μακεδονία – Ήπειρο (74,8%).

Βέβαια, όπως προκύπτει από το Πολιτικό Βαρόμετρο, τις κυβερνητικές απώλειες που επιφέρει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν φαίνεται να τις καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα, ενώ το συντριπτικό 70,7% διαφωνεί με τις κατευθύνσεις της.

Ούτε ένας στους δέκα δεν υποστηρίζει τη συμφωνία για το χρέος

Και στο μέτωπο της οικονομίας τα μηνύματα για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου καλά: το 77,7% των πολιτών της Περιφέρειας την επιπλήττει για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup με τις διευθετήσεις για το χρέος και τις οικονομικές δεσμεύσεις που παραχώρησε η χώρα μας για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εν λόγω συμφωνία δεν φτάνει καν σε διψήφιο νούμερο (8,7%).

Πηγή: voria.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*