Φέρες: Η Περιφορά της εικόνας της Παναγίας Κοσμοσώτειρας χθες βράδυ

Φέρες: Η Περιφορά της εικόνας της Παναγίας Κοσμοσώτειρας χθες βράδυ

Επίκεντρο του μεγαλύτερου εορτασμού όλης της Θράκης και των Θρακών τον Δεκαπενταύγουστο είναι ασφαλώς Παναγία Κοσμοσώτειρα των Φερών, που αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο της Θράκης.

Χθες βράδυ παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραίανουπόλεως και Σαμοθράκηςκ.κ. Άνθιμου, των βουλευτών Δημήτρη Ρίζου, Αναστάσιου Δημοσχάκη, του δημάρχου Αλεξανδρουπολης Βαγγέλη Λαμπάκη ,του αντιδημάρχου Φερών Νικόλαου Γκότση, εκπροσώπων πολιτικών, στρατιωτικών κ.α. αρχών, τελέσθηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η περιφορά της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας στο κέντρο των Φερών . Κι αυτό έγινε με τη συνοδεία της δημοτικής μπάντας, συλλόγων και πλήθους κόσμου.  Ρίγη συγκίνησης αισθνάθηκαν όλοι όταν η χορωδία έψαλλε το ύμνο των Θρακών και σύσσωμο το εκκλησίασμα τον Εθνικό ύμνο. 

Ο Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών

Gepostet von Νικόλαος Γκότσης am Mittwoch, 15. August 2018


Ο φερώνυμος ιερός ναός ότι έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμβλήματα του Βυζαντίου, με την ίδρυσή του να ανάγεται στον Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α΄. 


Ο Ισαάκιος το 1151 μ.Χ. ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και ο ναός ήταν το καθολικό της μονής. Σήμερα διασώζεται μεγάλο τμήμα των ονομαστών και θαυμαστών αγιογραφιών, καθώς και του γλυπτού διάκοσμου του ναού.