Τηλεγράφημα επίτιμου δημότη Ορεστιάδας Ζ.Κ.Γιούνκερ, στον Δήμαρχο Β.Μαυρίδη για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Τηλεγράφημα επίτιμου δημότη Ορεστιάδας Ζ.Κ.Γιούνκερ, στον Δήμαρχο Β.Μαυρίδη για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Τηλεγράφημα στον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη για την απελευθέρωση των δύο Ελήνων στρατιωτικών, από τους οποίους ο ένας, ο Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης είναι από την πόλη, απέστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτιμος δημότης του Δήμου Ορεστιάδας  

Το τηλεγράφημα που είναι γραμμένο στα ελληνικά και προφανώς συντάχθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κ.Γιούνκερ, τον Έλληνα Μαργαρίτη Σχοινά, επισημαίνει: «Ως επίτιμος δημότης της πόλης, μοιράζομαι την ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση των συνδημοτών μας και όλων των Ελλήνων για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».  Με τα λόγια αυτά ξεκινά το τηλεγράφημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτιμου δημότη του Δήμου Ορεστιάδας  προς τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Μαυρίδη, αμέσως μετά την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τηλεγράφημα του κ. Γιούνκερ αλλά και την απαντητική επιστολή του δημάρχου έχει στην κατοχή του το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει στη συνέχεια του τηλεγραφήματος, και απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή, «γνωρίζεις καλά το προσωπικό ενδιαφέρον και τη σταθερή υποστήριξή μου για επιστροφή (σ.σ. των δύο στρατιωτικών) στις οικογένειές τους», ενώ θυμίζει όσα είχε πει ο ίδιος στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, «η Τουρκία δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Τουναντίον, έχει μόνο να κερδίσει από μια σταθερή στρατηγική σχέση με την Ε.Ε. και τις συνθήκες καλής γειτονίας στην περιοχή».

«Η Ορεστιάδα, ο Δήμος μας, στα ακροδάκτυλα της ελληνικής επικράτειας και των ευρωπαϊκών μας συνόρων, σε εγγύτητα αναπνοής με την Τουρκία, ελπίζω ότι θα παραμείνει γέφυρα και φάρος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών αλλά και της ένωσής μας με την Τουρκία» συνεχίζει, με τον κ. Γιούνκερ να κλείνει στέλνοντας «τις θερμότερες ευχές μου και την αγάπη μου σε όλους τους συνδημότες».

Η απάντηση του δημάρχου Β. Μαυρίδη

Απαντώντας, ο Β. Μαυρίδης υπογραμμίζει «το αδιαμφισβήτητο και πάντοτε ένθερμο ενδιαφέρον, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη στη χώρα μου» από τον κ. Γιούνκερ και τον ευχαριστεί ειδικότερα, για τη σαφή θέση που έχει πάρει υπέρ της χώρας μας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.  Ο δήμαρχος Ορεστιάδας συγχαίρει τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής «για τους λεπτούς και αριστοτεχνικούς χειρισμούς σας, που οδήγησαν στο ευτυχές αποτέλεσμα (…) είναι γενικά αποδεκτό ότι η συμβολή σας υπήρξε καίρια και καθοριστική», τονίζει.

Παραλλήλως, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει με έμφαση ότι «η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και η διασφάλιση των υπέρτατων αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη και πάγια θέση μας».

Στην επιστολή του ο δήμαρχος καταλήγει λέγοντας στον κ. Γιούνκερ ότι «η Ευρώπη σας οφείλει πολλά και η Ελλάδα ακόμη περισσότερα», απευθύνοντάς του συγχρόνως πρόσκληση να επισκεφθεί την ακριτική πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ