Έβρος: Μετά την καταστροφή στα σιτηρά, απόγνωση και για τις αποδόσεις του ηλίανθου

Έβρος: Μετά την καταστροφή στα σιτηρά, απόγνωση και για τις αποδόσεις του ηλίανθου

Οι αντίξοες για το προϊόν καιρικές συνθήκες ξηρασίας σε πολλές περιπτώσεις στην αρχή, αλλά και εκτεταμένων βροχοπτώσεων, ανεμοθύελλας κ.λπ. λίγο πριν το μάζεμα που επικράτησαν στο νομό Έβρου, έκοψαν δραστικά τις στρεμματικές αποδόσεις στον ηλίανθο.

Δεν έφταναν δηλαδή οι καταστροφές στα σιτηρά, όπου η απόδοση ήταν τραγική, μιλώντας στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί ηλίανθου από τον Έβρο και τις Σέρρες κάνουν λόγο ούτε λίγο, ούτε πολύ για μια χαμένη ως επί το πλείστον χρονιά, αφού το περιθώριο κέρδους είτε ήταν πολύ μικρό, είτε μηδαμινό. Αντίθετα, στη Δράμα, οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι. Στη βασική παραγωγική ζώνη του νομού Σερρών το μάζεμα έχει ολοκληρωθεί, ενώ αμάζευτα παραμένουν τα ηλιόσπορα στον κάμπο του Έβρου, που πλημμύρισε φέτος, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους αγρότες της περιοχής.

Όσον αφορά στις τιμές του παραγωγού, υπενθυμίζεται, ότι είναι φιξ, λόγω των συμβολαίων που έχουν συνάψει οι αγρότες με τις εταιρείες βιοντίζελ που δραστηριοποιούνται εδώ. «Πριν από λίγες ημέρες ξεκινήσα το αλώνι στα ορεινά του νομού Έβρου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Τυχερού.

Η κατάσταση όσον αφορά στις αποδόσεις είναι απελπιστική. Μιλάμε για 150 κιλά το στρέμμα, όταν πέρσι στην χειρότερη μαζεύαμε 240 κιλά το στρέμμα στα καλά χωράφια», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Καρτάλος, από το Τυχερό, που έχει αλωνιστική μηχανή και πλήρη εικόνα για το τί γίνεται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αλωνισμός θα καθυστερήσει στον κάμπο και οι αποδόσεις θα είναι και κει σημαντικά μειωμένες από πέρσι, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές για το προϊόν».

«Στην περιοχή μας έβρεξε στις 27 Μαρτίου και μετά ξανά στις 12 Ιουνίου, με αποτέλεσμα το προϊόν να πάθει ζημιά», λέει ο ίδιος, υπολογίζοντας ότι με τέτοιες στρεμματικές αποδόσεις μετά βίας και αν… καλυφθεί το κόστος παραγωγής, που υπολογίζεται στην περιοχή στα 60 ευρώ το στρέμμα.
Σημειωτέον ότι οι αγρότες της περιοχής λαμβάνουν βάσει συμβολαίων με τις εταιρείες μια τιμή 35 λεπτά το κιλό.
Πηγή: agrotypos.gr