Κρούσμα ελονοσίας σε γυναίκα περίπου 50 ετών από χωριό του Έβρου, η οποία νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, παρουσιάστηκε μετά από χρόνια στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, για πρώτη φορά μετά το 2015, υπάρχει εμφάνιση στο νομό Έβρου της ελονοσίας και παρ’ ότι ΕΥΤΥΧΩΣ η ζωή της ασθενούς δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, μια και βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, υπήρξε κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών του νομού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνεργεία της εμφανίστηκαν μάλιστα σήμερα στο χωριό Πόρος των Φερών, απ’ όπου κατάγεται η γυναίκα και ψέκασαν για άλλη μια φορά για την καταπολέμηση των κουνουπιών, απ’ τα οποία με τσίμπημα μεταδίδεται η συγκεκριμένη ασθένεια και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το σίγουρο είναι πως η ασθένεια μεταδόθηκε μέσω κάποιου παράνομου μετανάστη, από τις χιλιάδες που περνούν τον ποταμό Έβρο και έρχονται στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας δεν έχει εδώ και δεκαετίες πρόβλημα ελονοσίας. Τα κρούσματα που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό βαθμό, προέρχονται από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες οι οποίοι έρχονται από διάφορα μέρη και μέσω αυτών με τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μεταδίδονται και σε Έλληνες.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της γυναίκας από τον Πόρο Φερών και όπως λένε συγχωριανοί της, που είδαν ξανά σήμερα τα συνεργεία να ψεκάζουν αν και αυτό έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι τώρα με τις προγραμματισμένες δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η ασθενής ψηνόταν στον πυρετό αρκετές ημέρες. Τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου έμαθαν ότι διαπιστώθηκε πως κατά 99% πρόκειται για ελονοσία. Απομένει μια εξέταση που θα προσδιορίσει και από ποιά χώρα προέρχεται ο ασθενής παράνομος μετανάστης, ο οποίος μετέδωσε μέσω του τσιμπήματος του κουνουπιού την ελονοσία στην συντοπίτισσα μας.
Αρχικά υπήρξε φόβος για ιό του Δυτικού Νείλου
Η ελονοσία είναι διαφορετική νόσος από αυτή του ιού του Δυτικού Νείλου, για τον οποίο αρχικά υπήρξε φόβος και από τον οποίο μέχρι τώρα στην χώρα μας έχουν πεθάνει 11 άτομα και καταγράφηκαν 107 κρούσματα λοίμωξης από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Μάλιστα κρούσματα υπήρξαν και στην γειτονική στο νομό Έβρου Κομοτηνή και ο δήμος της πόλης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 39 όπου φέτος παρατηρήθηκαν παρόμοια κρούσματα, από τους μόλις 10 που είχαν καταγραφεί πέρυσι.
Γι’ αυτό και το ΚΕΕΛΠΝΟ συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα, με την συμμετοχή των υπευθύνων του απ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να εξεταστεί η λήψη μέτρων, γιατί τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, παρά την προσπάθεια καθησυχασμού που υπήρξε αρχικά.