Νίψα: Με ιπποφαές, ρίγανη και φασκόμηλο απαντά στην κρίση

Νίψα: Με ιπποφαές, ρίγανη και φασκόμηλο απαντά στην κρίση

Χρόνια δραστηριοποιούνταν ως επαγγελματίας διατηρώντας επιχείρηση με είδη υγιεινής. Βλέποντας, όμως, την προσπάθεια του να μην αποδίδει τα αναμενόμενα, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια του Ιποοφαές και στη συνέχεια με τη ρίγανη, αλλά και άλλα βότανα.

Έτσι, σήμερα ο Στάθης Καλαϊτζίδης από τη Νίψα Έβρου, καλλιεργεί αρωματικά φυτά και καλεί τους καταναλωτές να τα γνωρίσουν συνδυάζοντας κι απολαμβάνοντας τις ευεργετικές κι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.

Η παραγωγή του με βότανα έχει έδρα τη Νίψα της Αλεξανδρούπολης, εκεί τα καλλιεργεί, εκεί τα επεξεργάζεται. Ιπποφαές, ο καρπός και το φύλλο, αλλά και ρίγανη, ματζουράνα, λουϊζα, φασκόμηλο, αγριοθυμάρι, θυμάρι , μέντα κ.α.. «Πάρα πολλά είδη, ό,τι τραβάει η ψυχή του καθενός» δηλώνει χαρακτηριστικά και καμαρώνει για την προσπάθειά του.

Παρατηρεί τον κόσμο σιγά – σιγά να τα γνωρίζει και να τα ζητά: Ρίγανη και Ιπποφαές, τσάι του βουνού, φλαμούρι, «δουλεύουν πάρα πολύ», όπως λέει και προσθέτει «Επίσης, το θυμάρι και το φασκόμηλο σιγά- σιγά το μαθαίνει ο κόσμος, μαθαίνει για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα ζητά.»

Όπως δηλώνει ο Στάθης Καλαϊτσίδης, πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν καλλιεργητές που ασχολούνται με την παραγωγή των βοτάνων, να γνωρίσει τι παράγεται στη γη της Θράκης και να μάθει σιγά -σιγά να τα ζητά.

Όσον αφορά στο αίτημα που θέτει προς την πολιτεία; “Να μην μας φορολογούν τόσο πολύ.” Απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να κρύβει την πικρία του προτρέπει τους νέους να: «Να μην ασχοληθούν ποτέ, όσο κι αν ακούγεται απαισιόδοξο είναι η αλήθεια.»

Η απογοήτευση του είναι μεγάλη, όπως λέει σημειώνοντας με νόημα «Λένε στις τηλεοράσεις για τις εξαγωγές αλλά ένας νέος αγρότης δεν μπορεί να εξάγει έχοντας να αντιμετωπίσει την φορολογία. Υπάρχει ένα φορολογικό σύστημα που σε καθηλώνει και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Μας έτυχαν πολλές δουλειές με το εξωτερικό, αλλά τις απορρίψαμε όλες, λόγω της υπερφορολόγησης.»

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτο:Μαρία Νικολάου