Συναγερμός στον Έβρο από δυο κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

Συναγερμός στον Έβρο από δυο κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

Με την ελονοσία που είχε χρόνια(απ’ το 2015) να εμφανιστεί στο νομό Έβρου και όπως αποκάλυψε χθες το Evros-news.gr έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια γυναίκα απ’ το χωριό Πόρος Φερών, έφτασε και ο ιός του Διτικού Νείλου, με δυο κρούσματα.

Είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών που νοσηλεύονται με ήπιας μορφής εγκεφαλίτιδα και σε σταθερή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Αυτό πάντως προκάλεσε συναγερμό στις υγεινομικές υπηρεσίες του νομού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έτσι και αλλιώς βρισκόταν σε εγρήγορση, λόγω κρουσμάτων του ιού στην Ροδόπη και του θανάτου μιας 79χρνης απ’ την Κομοτηνή.

Τον αυξημένο κίνδυνο που υπάρχει για το νομό Έβρου, παραδέχθηκε μάλιστα και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας στο e-evros.gr και την δημοσιογράφο του Μαρίνα Κριτού, που μίλησε μαζί του. «Η περιοχή του Έβρου θέλει ιδιαίτερη προσοχή», τόνισε χαρακτηριστικά και εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό:« Η προστασία από τα κουνούπια είναι το κλειδί, ειδικά στον Έβρο. Εξαιτίας του Δέλτα του ποταμού που έχει πολλές ελώδεις και βαλτώδεις εκτάσεις, κατάλληλες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών, αλλά και της ύπαρξης πολλών αποδημητικών πουλιών».

Η ασθένεια όπως εξηγεί ο ίδιος, προέρχεται από κουνούπια που έχουν τσιμπήσει αποδημητικά πουλιά τα οποία είναι φορείς της νόσου. Για το λόγο αυτό για την περιοχή του Έβρου έχει σημάνει διπλός συναγερμός. «Όλη η νότια Ευρώπη είναι περισσότερο επιρρεπής. Για αυτό και οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δέλτα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναφέρουν αμέσως εάν συναντούν νεκρά πουλιά κυρίως κορακοειδή, αλλά και γαιδουράκια και άλογα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο e-evros ο κ.Ρόζενμπεργκ.

Όπως γράψαμε και χθες, για την ερχόμενη Τρίτη υπάρχει έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα, την οποία συγκάλεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ με την συμμετοχή των υπευθύνων του από όλα τα μέρη όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και φυσικά απ’ τον Έβρο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θα εξεταστεί η κατάσταση και η λήψη πρόσθετων μέτρων αν χρειάζεται, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Με πληροφορίες από το e-evros.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*