Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας ΚΛΕΙΣΤΟΝ: Δήμαρχος, βουλευτές και Εργατικό Κέντρο θα πάρουν θέση;

Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας ΚΛΕΙΣΤΟΝ: Δήμαρχος, βουλευτές και Εργατικό Κέντρο θα πάρουν θέση;

Η χθεσινή ανάρτηση του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, η οποία υπενθύμιζε όσα έλεγε το 2014 η σημερινή βουλευτής ΄Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσσα Γκαρά για το κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας απ’ την τότε Κυβέρνηση, έφερε ξανά στο προσκήνιο το συγκεκριμένο θέμα. 

Είναι δεδομένο ότι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας έκλεισε και δεν πρόκειται να λειτουργήσει φέτος αλλά όλα δείχνουν και ποτέ στο μέλλον. Το ανακοίνωσε άλλωστε στους ίδιους του εργαζόμενους του κατά την συνάντηση πριν λίγες ημέρες στην Θεσσαλονίκη, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ.Πουλής. Με δεδομένο μάλιστα ότι συζητείται η πώληση της εταιρείας και την αναδιάρθρωση της από το νέο ιδιοκτήτη, αν τελικά ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο επιχειρηματικό deal, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ξανανοίξει.

Κι όμως, στην Ορεστιάδα και γενικότερα στον Έβρο, δεν υπάρχει καμιά αντίδραση. “Ακρα του τάφου σιωπή”, από όσους το 2014 έκαναν… ιερό αγώνα μετά την απόφαση της τότε Κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, να μην λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, μαζί με αυτό των Σερρών. Τώρα, εκτός από κάποιες… χαλαρές δηλώσεις του Προέδρου των Εργαζομένων Βαγγέλη Μπιμπισίδη, δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Ούτε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που το 2014 είχαν στήσει αντίσκηνο στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας και διαμαρτύρονταν, ούτε καν ένα πανό διαμαρτυρίας στο ζαχαρουργείο της πόλης. Ούτε φυσικά… σακιά ζάχαρη στις εισόδους των γραφείων των κυβερνητικών βουλευτών, όπως έκαναν τότε στα γραφεία των Άκη Γεροντόπουλου και Αλέξανδρου Δερμετζόπουλου, με πρωτεργάτες Χασανίδη και Μπιμπισίδη.

Καλά, για τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που… έταξαν λαγούς με πετραχείλια στους τευτλοκαλλιεργητές και τους εργαζόμενους, τα γράψαμε χθες. Τόσο η Νατάσσα Γκαρά όσο και οι Γιώργος Καίσας και Δημήτρης Ρίζος, δεν έχουν βγάλει… κιχ για το θέμα. Οι άλλοι όμως; Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, το Εργατικό Κέντρο με τον Πρόεδρο του Πέτρο Χασανίδη, που είναι και ο ίδιος εργαζόμενος  στο εργοστάσιο(έχει χρόνια να δουλέψει βέβαια αφού είναι συνδικαλιστής), που είναι;

Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης δεν έχει άποψη

για το κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης;

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, δεν ακούσαμε να κάνει κάποια δήλωση για την εξαιρετικά αρνητική αυτή εξέλιξη που αφορά κυρίως την πόλη και τον δήμο του, αφού οι περισσότεροι τευτλοκαλλιεργητές είναι στα χωριά του βορείου Έβρου που ανήκουν στο δήμο Ορεστιάδας.

Μιλάμε για ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΖΗΤΗΜΑ που είναι κομβικής σημασίας, όπως άλλωστε και ο ίδιος το θεωρεί, αν λάβουμε υπόψη μας όσα έγραφε στην επιστολή που είχε αποστείλει τον Φεβρουάριο του 2018 στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να μην κλείσει το εργοστάσιο Ζάχαρης.

Τώρα γιατί και αυτός έχει “εξαφανιστεί”; Ούτε καν μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, για το τόσο σοβαρό θέμα; Έστω ένα… ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ για το κλείσιμο, όπως είχε γράψει για τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επειδή άλλαξε το πρόγραμμα και δεν πέρασε μέσα από την πόλη, όταν έγινε γνωστό πως περίμεναν συνδικαλιστές του εργοστασίου Ζάχαρης για να τον αποδοκιμάσουν και να του πετάξουν αυγά και γιαούρτια.

Καλές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, να δίνει ανθοδέσμες στον Γιώργο Μαργαρίτη στο Φυλάκιο και τον Στέφανο Κορκολή στα Δίκαια, αλλά έστω μια δήλωση και πολύ περισσότερο δεν έπρεπε να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ή σύσκεψη φορέων; Περίπου 40 εργαζόμενοι μένουν στον “αέρα” απ’ το εργοστάσιο και φυσικά πολλοί αγρότες που δεν μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν τεύτλα με αυτές τις εξελίξεις.

Καλά, για τον Πέτρο Χασανίδη, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, τί να πει κανείς. Δεν θα έπρεπε, έστω για τα… μάτια του κόσμου να εκδοθεί μια ανακοίνωση; Να κάνει ο ίδιος μια δήλωση; Φοβάται μήπως δυσαρεστήσει την Κυβέρνηση και δεν είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές όπως λέγεται; Να υπογράψει την δήλωση υπέρ της κατάπτυστης και επαίσχυντης προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών που δίνει την Μακεδονία στους Σκοπιανούς, βρήκε χρόνο; Να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο του εργοστασίου Ορεστιάδας που θα αφήσει στον δρόμο δεκάδες συναδέρφους του εργαζόμενους δεν βρίσκει;